ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как функционират бъбреците

Бъбреците са чифт органи, разположени в областта на кръста върху задната стена на коремната област. Десният и левият бъбрек лежат от двете страни на гръбначния стълб на нивото на 1-ия – 2-ия кръстен прешлен. Оста им е така наклонена, че горните им краища са донякъде сбли­жени. Обикновено десният бъбрек е разположен няколко сантиметра по-ниско от левия.

бъбреци

Бъбрекът има формата на едро бобено зърно. Повър­хността му е гладка, тъмнокафява, външният му край е из­пъкнал, вътрешният — вдлъбнат. В областта на вътреш­ния край се намира вратата на бъбрека, в която влиза снопче от съдове и нерви (бъбречна вена, бъбречна арте­рия, нерви, лимфни съдове и уретер).

Бъбречната кръвоносна система е много силно разви­та. Ако разклоненията на бъбречната артерия се разгледат на рентгенова снимка, ще видим, че тя прилича на могъщо разклонено дърво.

Отвън бъбрекът е покрит с плътна фиброзна обвивка, която, се отделя лесно. Над нея е разположен слой от маст­на тъкан, представляващ бъбречната капсула и най-накрая всички тези образувания са покрити с фасция, обхващаща бъбрека отпред и отзад.

Бъбречната тъкан се съ­стои от два слоя — коров и вътрешен — мозъчен, който се отличава с по-наситен червен цвят. Коровият слой съдър­жа бъбречните телца и се подразделя на сегменти.

Мозъчният слой се състои от прави и събирателни канал­чета и се разделя на 8-18 образувания с конична форма, кои­то се наричат бъбречни пирамиди. Основите им са обърнати към външната повърхност на бъбрека, а върховете — към легенчето. Обикновено върховете на пирамидите се съединя­ват по 2-3 и образуват закръглени възвишения, така нарече­ните цицки.

Всяка цицка има по 20-25 отвора на събирателните канали, които излизат в малките чашки; 8-10 такива чашки се Обединяват в 2-3 големи, които преминават в бъбречно ле­генче. На свой ред то продължава като уретер.

Бъбрекът представлява сложна паренхимна жлеза, чиито тръбички се наричат бъбречни каналчета. Затворените краища на тези каналчета обхващат като чашки (капсули) В кьлбенцата на кръвоносните капиляри. Кълбенцето, заедно С капсулата, образува бъбречното телце. Бъбречните телца се намират в коровия слой на бъбрека. От капсулата на бъбречното телце започва извитото каналче от първи ред, което продължава като примка на Генле (примката на Ген­ле си спуска в мозъчното вещество, а след това преминава в коровото вещество под формата на извито каналче от втори ред). Всички тези образувания (бъбречното телце, извитите каналчета и примката на Генле) образуват струк­турната единица на бъбрека — нефрона. Всеки бъбрек съ­държа до два милиона такива структурни единици.

Извитото каналче от втори ред завършва в правото ка­налче на така наречената събирателна тръбичка. Събирател­ните тръбички лежат в пирамидите и извеждат урината. Те се отварят върху цицките на пирамидите към малките чашки.

Физиологията на пикочоотделянето е доста сложна и до този момент всички подробности в образуването на ури­ната все още не са изяснени докрай. Основна задача на бъ­бреците е отделянето на обработените продукти от белтъ­чната обмяна, включително и на азотестите шлаки, от ор­ганизма. Заедно с тях се отделят вода, соли и някои други вещества от органичен и неорганичен произход.

Средно за едно денонощие бъбрекът отделя 1,5 л ури­на и около 30 г урея. За да отделят такова количество урея, бъбреците трябва да пропуснат през себе си до 100 л кръв. Именно поради това интензивността на кръвообращение­то там е толкова голяма и почти 20 пъти надвишава тази на всеки друг орган! Учените са изяснили, че на всеки 7 ми­нути през бъбреците преминава цялата кръв в човешкия организъм.

 

 

 

 За бъбреци в отлично здраве

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *