ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Укрепете мускулите и сърцето си за не повече от 5 минути на ден

Две серии с 2 укрепващи упражнения отнемат 5-6 минути. Можете да ги правите, докато гледате любимото си телевизионно шоу. Дръжте тежестите подръка, за да си напом­няте за съществуването им. По този начин не инвестирате допълнително време, а извличате доживотни ползи за сърцето си.

здраво сърце, инфаркт

■   Подобряване състоянието на сърцето и съдовете

Когато мускулите ви заякнат, те могат да функционират по-добре с по-малко кислород. Това означава, че сърцето ви не трябва да ра­боти с ускорена честота, докато извършвате ежедневни дейности като изкачване на стъл­би или тичане след топката на тенис корта. Когато група от 46 възрастни вдигали тежес­ти три пъти седмично в продължение на шест месеца, те не само заякнали, но и подобрили физическата си форма с около 25%. Това из­следване, предприето от университета във Флорида, било първото, което доказало, че укрепващите тренировки не само подобряват тонуса, но и помагат да станете по-силни.

Тези открития са потвърдени и от бри­танско проучване, в което към рехабилитационна програма за възрастни с хронични белодробни заболявания били включени тренировки с вдигане на тежести. Само след седем седмици участниците били в състоя­ние да вдигат два пъти повече тежести, от­колкото в началото, и да изминават по-голе­ми разстояния пеша.

■   Борба срещу свободните радикали

Вдигането на тежести стимулира защитния механизъм на организма срещу свободните радикали – естествените отпадъчни продук­ти на метаболизма, които се свързват със сърдечносъдовите заболявания.

В изследване върху уврежданията, нана­сяни от свободните радикали, учени от уни­верситета във Флорида помолили 62-ма ду­ши да вдигат тежести три пъти седмично в продължение на шест месеца.

В края на експеримента доброволците не показали данни за увреждания, причинени от тези вещества, сравнено с 13% увеличе­ние на опасните ефекти на свободните ради­кали в една паралелна група възрастни, кои­то не вдигали тежести.

■ Подобряване силата на сърцето

Укрепващите тренировки обуславят по-доб­рата работа на сърцето, когато ви се налага да вдигате и пренасяте тежки предмети, кое­то е предпоставка за по-ниско кръвно наля­гане и по-забавен пулс по време на ежеднев­ни дейности.

Силните мускули поемат и част от нато­варването на сърцето, когато мъкнете торби от супермаркета или косите моравата. Ако изометричните тренировки ви се струват не­посилни, опитайте с по-леки тежести и се консултирайте с лекаря си, щом почувствате болка или други симптоми.

■ Намиране на алтернатива

Има и други средства. „Вдигането на тежес­ти не е единственият начин да укрепите мус­кулите си – твърди Клер Смол, спортен фи­зиотерапевт от Центъра за лечебна физкул­тура в Лондон. – Системите от типа на Пилатес също тренират основните мускулни гру­пи, корема, кръста и ханша.“

Часове по Пилатес се провеждат на много места и може да си изберете курс, отговарящ най-добре на нуждите ви. Преди да започне­те каквато и да било тренировъчна програма, се консултирайте с личния си лекар.

 

 Люспи от кралска елда за повече енергия и отслабване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *