Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кератоконусът не може да се излекува напълно

Процесът на изтъняване на роговицата обикно­вено протича в продължение на 5-10 години и след това развитието спира. Понякога прогресира бързо и пациентът може изведнъж да почувства потъм­няване на зрението в болното око, което постепенно се разсейва в продължение на няколко седмици или месеци. Това е остро отичане, което се появява като резултат от проникването на течност в областта на роговицата. в тежки случаи по повърхността роговицата се формират повърхностни белези, влошават зрението.

Здравейте, пиша ви с надежда, че ще получа отговор от очен специалист. Добре запознат със заболяването кератоконус и по-специално в моя слу­чай, с метода крос-линкинг. На 38 години съм с диа­гноза кератоконус от 1995 година. Диоптрите на твърдите ми контактни лещи не са променяни от 7-8 годиш Преди около два месеца ми направиха оперативно крос-линкинг. Операцията бе започната, но недовър­шена.В смисъл, без облъчва­не. Обяснението на хирурга беше, че роговицата е много тънка. А една седмица преди операцията ле3карите казаха, че дебелината на роговицата е на границата -380 мм. Моля да ми отговорите на следните въпроси: Ще има ли усложнения заради този започнат и не­довършен метод на опериране? С напредването на възрастта какво става с рого­вицата? Бях чела, че към 40 години заболяването спира да се развива. Това вярно ли е? При изтъняване на роговицата влошава ли се зре­нието? Как би се отразила една бременност на очите и на заболяването ми?

Валя Борисова – Пловдив

Кератоконусьт е де­генеративно заболява­не на роговицата, при изтънява и се появява астигматизъм, който трудно се коригира с очила и меки контактни лещи. Заболяването е двустранно, но най-чес­то едното око се засяга първо, а след години в процеса се въвлича и вто­рото око.

Причините все още са неизвестни, но се смята, че в основата на заболяването стои гене­тичен дефект, свързан с образуване на дефектен колаген в роговицата. Много често пациенти с кератоконус имат Въз­растни роднини, които също имат „труден за коригиране с очила ас­тигматизъм“. Мъжете и жените страдат пора­вно от това заболяване. Началото му обикновено е в юношеска възраст. В този стадий пациентът оплаквания, свързани с нарушено зрение, и диагнозата може да се постави само със специални методи за из­следване. С напредване на възрастта зрението се влошава и се нала­га носенето на асти­гматични очила, които често се сменят. В по-напредналите стадии е невъзможно очилата да осигурят достатъчно добро зрение и се налага предписването на твър­ди контактни лещи. В крайния стадий на за­боляването корекцията на зрението с очила и твърди контактни лещи е невъзможна. В този стадий съществува екс­тремно изтъняване на роговицата, заплаш­ващо окото с пробив, което налага операция за трансплантация на донорска роговица. Такъв е крайният изход на заболяването при 20 на сто от пациентите с кератоконус.

ЛЕЧЕНИЕТО

Всички известни до момента методи за справяне с оплаквания­та при кератоконус се изразяват в корекция на прогресиращите от­клонения – с различни оптични средства (очила или контактни лещи) се коригират, доколкото е възможно, постоянно изменящите се късоглед­ство и астигматизъм. Те не лекуват причините за прогресиращото изтъ­няване и деформация на роговицата. Развитието на заболяването не спи­ра. От няколко години се прилага нов метод за кръстосано свързване на колагеновите фибрили В роговицата чрез фотосенсибилизатора ри-бофлавин (витамин и ултравиолетова светли­на. Лечението се състои от тези две процедури, които е безсмислено да се разделят, както е във вашия случай.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОЦЕДУРАТА?

Тя включва ппвмяхва­не на най-повърхностния слой на роговицата и последващо капване на капки рибофлавин. Око­то се облъчва с ултра­виолетова светлина за 30 мин. След това се по­ставя мека контактна леща или превръзка за 4-5 дни, докато оголе­ната строма на рогови­цата се покрие отново с епител и отшумят неприятните усещания, сълзенето и зачервя­ването. Използват се антибиотични капки или очен мехлем.

ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩО ТОВА ЛЕЧЕНИЕ?

Трябва да се подчер­тае, че кръстосаното свързване на колагена спира или силно забавя развитието на кератоконуса. Не съществува метод, който да изле­кува напълно това забо­ляване. Нормално е да се очаква, че след процеду­рата необходимостта от очила или контактни лещи ще продължи да съществува, но без да се налагат чести промени В рецептите. Смята се, че процедурата спира по-нататъшното вло­шаване на зрението и намалява шанса да се стига до кератопласти­ка (роговична транс плантация). Съществу­ват ли рискове?

Няма безрискова и напълно гарантирана медицинска процедура. Лечението с Витамин В2 и ултравиолетова светлина се смята за достатъчно безопасно и ефективно, за да се прилага в развитите европейски страни.

Възможно е след процедурата няколко седмици да не мога да се носят контакт лещи или те да се нуж­даят от допълнително напасване. Възможно е след няколко десетилетия увеличената стабилност на роговица да намалее, което да наложи повторна процедура.

Необяснимо е във шия случай непълното прилагане на лечебната процедура. Тъй като не са ни известни мотивите на лекуващия ви лекар да започне операцията и след това да не я довър­ши, нашият съвет е да потърсите мнението и на специалист.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Кератоконусът не може да се излекува напълно

  1. Martin Ivanov каза:

    големи специалисти тези лекари в България, има процедура която лекува кератоконус напълно, удобрена е от европейският съюз през 2010 година процедурата се казва Keraflex ® KXL, с уредът Vedera ™ KXS.

    Докторчетата първо прочетете малко а после говорете.

  2. Pingback: Кератоканусът е заболяване, което може да се коригира с лещи | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *