ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Домашната туршия е здравословна и повишава телесната температура

При едно от своите гостувания в България графиня фон Волфскийл коментира колко полезна е домашната туршия. Сега научихме, че тя повишава телесната температура

Както коментира графиня фон Волфскийл – известен немски диетолог, който лекува с шуслерови соли, домашната туршия е полезна, защото е преминала през естествена ферментация.

Процесът ферментация е възможен, благодарение на млечно-кисели бактерии, които подпомагат процеса на консервация. На същия принцип от домашното вино се получава оцет, а по повърхността се отделя оцетна пелена.

turshia
Яжте полезна домашна туршия

В групата на тези домашни туршии отнасяме цялата зеленчукова зимнина, която е консервирана, но не е стерилизирана, защото при заваряване се губи не малка част от полезните елементи на зеленчуците.

Особено много по селата хората приготвят зелени домати, чушки, последните малки дини в големи бидони или в дървени качета. Там те втасват и стават изключително вкусни за консумация.

Към тези туршии спадат киселото зеле, царска туршия, дунавска туршия, кисели краставички, кисели тиквички, люти чушлета, чорбаджийски чушлета  и други разновидности.

Според нови проучвания на специалисти диетолози, всеки вид домашна туршия е особено полезен през зимните месеци, защото  повишава телесната температура.

Защо се получава така?

turshia-greqna-rakiq
Пийте греяна ракия с домашна туршия

Защото при консумацията на млечно-кисели туршии в човешкия организъм протичат процеси, които водят до повишаване на вътрешната телесна температура и отделяне на по-голямо количество топлина.

А през зимата на всеки човек му е студено. Ядейки повече от тези вкусни и полезни туршии, вие ще се стопляте и доста по-лесно.

Естествено, българите са измислили и още едно средство за сгряване – греяната ракия.

Старите хора казват, че когато в името на месеца се появи буквата „р“, можем да пием греяна ракия – от месец септември до месец април.

В горещото време правим точно обратното – пием студена ракия, мастика и други питиета.

Освен туршиите, българската качествена домашна ракия също е много полезна за здравето, защото се използва при настинки и други проблеми.

За нея научете ТУК полезни рецепти, които можете да прилагате спокойно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *