10 съвета срещу болки в гърба и кръста

Здравейте, уважаеми редактори на вестника, ваш редовен читател сьм и се надявам да напишете нещо повече за болките в гръбначния стълб и да ми дадете съвет. Неврологът ми каза. че имам разтваряне на прешлените и ошипяване. Предписа ми инжекции и таблетки за пиене, но след около месец болките се появиха отново. Кръстът отново започна да ме боли. Лекарят ми забрани да вдигам тежести, но как да го направя, когато работа­та ми е такава? Наложи се да напусна работата си през януари. Затова се обръщам към вас да ми дадете съвет, какво трябва да направя, за да се излекувам. Аз съм на 49 години. Вярвам, че ще получа от вас полезен съвет, нали съм ваш читател!

Пламен Попов – ул. „Кольо фичето” 22. Велико Тьрново 5100

Най-разпространената болка е тази В кръ­ста или В други места на гръбначния стълб. По статистически данни 80% от населението на земята поне Веднъж е имало инцидент с болки В гърба. Много са наименованията на заболяването – лумбаго, лумбалгия, ишиас, дископатия и т.н. Обикновено острата болка се появява внезапно, често с характер на схващане след физическо натоварване, простуден момент, а понякога без запомняща се причина. Засяга най-трудос­пособната възраст и често лечението е доста продължително.

С проблема се занимават общопрактикуващи лекари, невролози, физиотерапевти, ортопеди, ревматолози кинезитерапевти. Невинаги болки­те в гърба и кръста са дископатия или лумбаго – така започват много сериозни и често трудно лечими заболявания. Има много информация в пресата, както и в много брошури за профилак­тиката при появата на болките в гърба.

НЯКОИ ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ СА:

 • Не вдигайте тежки предмети.
 • Бъдете внимателни при избора на подходящ за вас спорт – обикновено плуването е най-малко травматичният спорт за гърба.
 • Спете на твърдо и удобно легло.
 • Ходете с обувки и дрехи, удобни и непровокиращи травми.
 • Продължителни пътувания защитете с ор­топедичен колан.
 • Използвайте колана и при физически нато­варвания.
 • При поява на болки в кръста ограничете дневната си активност.

Острата и режеща болка в гърба може да бъде толкова интензивна, че човек да не може да се движи. Основната причина е износването на гръб­начния стълб и особено на междупрешленните дискове. Ако междупрешленният диск „си е изпял песента”, то прешлените при невнимателно движение могат да се обърнат един върху друг и да притиснат нервите на гръбначния мозък. Като реакция на болката се свиват мускулите на гърба.

Лумбагото бива изключително болезнено, нерядко се съпътства от пареза и изчезване на чувствителността на краката. Това е типично и за т.нар. ишиас, който може да се съпровожда от изпадане на междупрешленен диск. Изпадалите дискове могат да бъдат върнати в предишното им положение по оперативен път. Но имайте предвид, че операцията отстранява само изпад­налия диск. а не причината за това.

Радикулитът е най-разпространеното заболя­ване на периферната нервна система, при което във възпалителния процес се въвличат снопчетата нервни влакна, излизащи от гръбначния мозък (т.нар. коренчета на гръбначномозъчните нерви).

ВПРОЧЕМ!

Най-разпространената причина за радикулита са заболяванията на гръбнака. Така например при остеохондроза се губи еластичността на междупрешленните дискове, които играят ролята на амортисьори в организма. По местата на свързване на прешлените е променените цискове се на­трупват соли. образувайки понякога най-причудливи форми (остеофити). Тези образувания при физически натоварвания заедно сдисковете се наместват в пролуките на гръбначния канал и междупрешленните отвори, притискайки преминаващите през тях коренчета на гръбначния мозък. в резултат се появяват силни болки, а движенията рязко се ограничават.

Успехът на лечението зависи от това да се започне навреме. Наред с обезболяващите сред­ства се изписват физиотерапевтични процедури, масаж на гръбнака. Оздравяването е възможно само при настойчиво комплексно лечение.Профи­лактиката на заболяването е насочена към предо­твратяване на нови болкови атаки, към разнасяне на остеофитите и симетрично разпределение на мускулните натоварвания.

Материалът е от в-к „Доктор”


ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Любопитно

Автор

3 Коментара »

 1. [...] диагноза се обяснява и с една дума – дископатия. Първите симп­томи на това заболяване се проявяват с [...]

  Коментар by Как да премахна болките от дископатията? | Лекува нет — 10.04.2012 @ 13:27

 2. [...] на перифер­ната нервна система, каквито в случая са радикулитът, плекситът, невритът, ганглионитът, дисковата херния и [...]

  Коментар by Какъв риск от усложнения крият бабините рецепти при дискова херния и радикулит? | Лекува нет — 09.05.2012 @ 14:32

 3. При болки в кръста и гърба мога да ви предложа хранителната добавка Реставит Алфа и Омега, защото съставките в нея, работят за смазване на ставите и намаляват болките в ставите.

  Коментар by Николета — 16.11.2012 @ 12:47

Напишете коментар


Още по темата

Защо ни боли кръста и съвети за лечение

Лошата новина за ниските болки в гърба е, че са резултат на повтарящи се неправилни движения или неправилна стойка, което води до повишаване на налягането в гръбнака.

Няколко ефектни метода да се отървете от болката в гърба

Болката в гърба може да ви създаде сериозен дискомфорт, както и да ви принуди да будувате по цели нощи.
Ако спазвате тези няколко метода, които са изключително лесни за изпълнение, ще се отървете от досадната болка.

4 лесни упражнения при болки в кръста

1. Легнете на пода със сгънати колене, ходилата са плътно стъпили на пода. Вдигнете единия крак, както е сгънат в коляното, като притиснете гърба в областта на кръста към пода. Задръжте така 30 секунди, върнете крака в изходно положение и направете упражнението с другия.

ДИКЛАК / DICLAC

ДИКЛАК е лекарствен продукт от типа нестероидни противовъзпалителни средства. Овладява инфекцията и потиска болката, основно предпочитан при ревматични ставни болки.

Гърбът може да боли и заради неправилна стойка дори

Човек не обръща внимание в каква поза стои или седи

Отървете се от болезнения ишиас с тези лечебни чайове и компреси

Болките в гърба могат да бъдат доста упорити

Изпробвана ефикасна рецепта и съвети при ишиас и болки в гърба

Ишиас – това е един доста болезнен синдром, който засяга нервните коренчета в гръбначния мозък

Четири сигурни терапии срещу болки в гърба

За борба с болките в гърба са измислени какви ли не методики и лекарства, но няма нито едно лечение със стопроцентов успех. Все пак могат да се посочат четири терапии, които максимално редуцират мъчителните усещания.

Стоян Янкулов: Доверявам се на народната медицина!

Здравейте, Стоян, как сте?

Чувствам се добре и в добра форма, благодаря!

Как да постъпим при болки в кръста?

Почти всеки, прекрачил отдавна отвъд младостта, в даден момент се “запознава” с болките в кръста

Кои са причините за болки в кръста?

Болките в кръста може да се появят без видима причина, но никога не трябва да се пренебрегват

Как да избегнем офисните заболявания?

Печално известното неправилно хранене, плюс недостатъчното движение води до затлъстяване, което увеличава риска от инфаркт и инсулт