ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

До какви усложнения може да доведе цирозата

Здравейте! Наскоро във вестник „Доктор“ попаднах на много интересна ста­тия за цирозата. Тази диагноза винаги ми е звучала страшно. Но сега ми стана ясно, че тя не е смъртоносно заболяване, ако се лекува навреме, И все пак моля да отговорите какви усложнения могат да се провокират от цирозата. в случай че нещата се задълбочат!

Мария Иванова -Пловдив

Да, цирозата не е смъртноопасно забо­ляване, ако се хване навреме. Но от друга страна, тя може да се превърне в опасност за живота на болния. Най-често срещаните усложнения на тази коварна болест са: кръвоизлив от варикозно разширените вени на хранопрово­да; развитие на пери­тонит; чернодробна кома; развитие на рак на черния дроб. Ще ви ги представим поот­делно, за да сте наясно със симптомите.

Вече знаете, че ци­розата променя из­цяло чернодробната тъкан, в резултат на което кръвотокът се преразпределя. А това претоварва вените на хранопровода. Те се разширяват, изкривя­ват се, по-точно изви­ват се и изтъняват. И при повишено кръвно налягане, при повръ­щане и прекалено фи­зическо натоварване, а също и нарушаване на диетата стените на вените се спукват и започва кървене, ко­ето често преминава в кръвоизлив.

Вижте основните симптоми:

  • болният повръща але­на кръв;
  • изпитва слабост и главозамайване;
  • понижава се кръвното
  • налягане;
  • изпражненията са катраненочерни.

При развитие на кръвоизлив от варикозно разширените вени на хранопровода се изисква спешно лече­ние в хирургията. Там поставят специална сонда, която притис­ка разширените вени и кървенето спира. Извършва се и т.нар. лечебна гастроскопия, която окончателно спира кръвоизлива.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *