Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да овладеем болестта на Бюргер

Здравейте, интересува ме какво представлява болестта на Бюргер? Това заболяване наскоро откриха на баща ми, който е на 62 години. Да си призная честно, за първи път чувам, че има такова заболяване и затова се обръщам вас.

Тодор Христов – Сливен, пл. „Сините камъни“ 118

Характерно за болестта на Бюргер е прогресиращото засягане на периферните артериални и венозни съдове. Най-често се увреждат съдовете на I долните крайници. Настъпва стеснение на съдовия просвет и се нарушава кръвоснабдяването на засегнатия крайник. Автоимунният процес се развива бавно. Среща се предимно при хора, ко­ито продължително време консумират алкохол и цигари. Болестта засяга в по-голяма степен млади мъже – от 20 до 40-годишна възраст.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ БОЛЕСТТА НА БЮРГЕР?

Началото е бавно. Кръвоносните съ­дове постепенно се стесняват до пълно запушване. Този процес засяга предим­но артериите на долните крайници. За­почва от малките съдове, постепенно обхваща по-големите. Болки при ходене, накуцване, по-късно – студена синкава кожа, мъчителни нощни болки, накрая – суха гангрена. Най-силно са засегнати съдовете на двете подколенници. Нарушеното кръвооросяване не­рядко е толкова из­разено, че настъпва локална гангрена, която налага ампу­тация. Често болес­тта се съпровожда и със съдови увреждания в областта W на сърцето, мозъка, Г бъбреците, очите, черния дроб и други вътрешни органи, като се развиват тежки усложнения и съпътстващи за­болявания (мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, нефросклероза и други). КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО?

Увреждането се дължи на автоимунен процес, в резултат на който се развива възпаление на средните и малките артерии и вени. Прогнозата е сериозна. При прогресиращо разви­тие тя е неблагоприятна. Може да се стигне до оперативна намеса – съдова пластика и симпатектомия. При неус­пех на лечението и наличието на гангрена се пристъпва към ампутация на крайника.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

За профилактиката на заболяването е важно да се отстранят вредните и предразполагащи фактори. Това са: влага, студ, тютюнопушене, професионални вредности, инфекциозни огнища, алергени, хормонални нарушения и други. Укрепване на имунната система чрез закаляване, билки (сироп от черен бъз), фитопродукти, прополис, хомеопатични лекарства.

СЪВЕТИ ЗА СИЛЕН ИМУНИТЕТ

Опитайте се да избягвате стре­совите ситуации. Продължителният стрес нанася тежък удар върху имуни­тета. Научете се как да се справяте със стреса. Тихият домашен уют, интересната работа, избягването на конфликтите и доброжелателността може да се превърнат в най-резул­татното средство за повишаване на имунитета. Слушайте успокояваща музика или запис на звуци от природата. Усвоявай­те основните техники за релаксиране, например дихателни упражнения, йога. Приемайте по-често горещи вани. Спе­циалистите твърдят, че топлата вода успокоява нервната система. По-често стойте в близост до вода: казват, че течението отнася със себе си всички тревоги и грижи.

Пълноценният сън нормализира въ­трешните процеси на организма. Спе­те на тъмно. Само при такива условия се произвежда важният за имунната система хормон мелатонин. Ето защо, преди да заспите, колкото може по-плътно спуснете щорите на прозореца на спалнята, така че светлината да не може да прониква през пролуките.

ВНИМАНИЕ!

Смейте се колкото може повече. Смехът активира всички Жизненоважни процеси. Ема­нуел Кант е написал, че „смехът дава усещане за здраве’. Не забравяйте обаче, че пушенето и алкохолът, дори и в малки количества, причиняват непоправими щети на организма.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 4 до “Как да овладеем болестта на Бюргер

  1. Iliana Canova каза:

    Здравей те!Аз съм от гр.Луковит Об.Ловеч.Пише ви Илиана Цанова,с надеждата за моят батко който е на 38г и е болен от коварната болест Бюргер.Ако някой знае как и каде можем да намерим лечение за Бюргер ще ви бъда много благодарна ако ми върнете на молбата.Благодаря ви предварително….

  2. Весна каза:

    Искам да попитам за съпруга ми.Вече има рани на два от пръстите на краката ,дали водата ще му подейства.Какво ли не опитахме,и какви ли лечения не му правиха.Мисля,че докторите вече мислят за ампутация .

  3. Митра Тодорова каза:

    Болестта на Бюргер се лекува успешно в Минерални бани, обл.Хасково. При болните от болестта на Бюргер, които провеждат редовно водолечение тук, минералната вода е от жизненоважно значение – забавя максимално процеса на развитие на болестта и облекчава болките. Тя действа съдоразширяващо и възстановява кръвообращението в засегнатите крайници, мораво-синкавото оцветяване на пръстите намалява , повишава се кожната температура. При наличие на рани се наблюдава епителизиране на раните и спиране на трофичните поражения. Минералната вода има свойството да премахва венозния застой и да подобрява храненето на тъканите на заболелите крайници. Нейният уникален химичен състав и съдържанието на / 32- 53 емана радон/ я прави много търсена заради лечебните и свойства.
    Много е важно лечението с минералната вода да започне в началния стадий на болестта, при появата на първите симптоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *