Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нелекуваната хрема може да причини хроничен синузит

Здравейте, моля ви да ми обясните може ли обикновената хрема да се превърне в хронична и какви са причините?

Радостина Христова – Варна

Обикновената хрема може да доведе до опасно възпаление на околоносните кухини и дори до хроничен синузит. Затова не подценявайте .дребните“ инфекции на горните диха­телни пътища, а ги лекувайте навреме. Как може ефикасно да се справите с хремата?

Носът без съмнение при­съства в нашето светоусеща­не – кога повече, кога по-малко. Какви функции обаче изпълнява в организма? Носът е истин­ска работилница-чудо, която изпълнява едновременно ня­колко разнородни функции. Той активно участва в дишането, затопляйки постъпващия в тялото въздух до 35 градуса, независимо от външните тем­ператури, като го филтрира, пречиства и овлажнява. Едно­временно е прецизен орган на обонянието, който може да различи над 10 000 различни ми­ризми. Като част от говорния апарат участва в оформянето на звуковия резонанс – всеки Ве­роятно е усещал това, когато по време на хрема е „говорил носово“. Всяка година мили­они хора боледуват от хрема и възпаление на синусите. Как се стига до това? Много хора дишат почти изключително през устата. Причината за това може да се крие в за­пушване на носа, изкривена носна преграда или наличие на полипи. Носът обаче трябва непрекъснато да филтрира постъпващия с вдишване­то въздух от замърсители и алергени. Често това води до отоци. Бариерната функция на лигавицата при това от­слабва и вирусите с лекота я атакуват. При набъбването й се подуват също свързващите пътища към околоносните ку­хини. Секретът вече не може да изтича от там, той се задържа в синусите и лесно се инфектира от бактерии.

Какви оплаквания се наблю­дават в този случай? Носът е запушен, появяват се натиск и болки в лицето – в основата на носа, скулите или челото, кои­то се засилват при навеждане напред. Обонянието е наруше­но или напълно отсъства, тъй като веществата не дости­гат до осезателните клетки. Възможно е дори Вирусните инфекции трайно да увредят тези клетки.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СРЕЩУ ТОВА?

Първата и най-важна тера­певтична цел е да бъде премах­нат отокът на лигавицата, за да се освободи дишането през носа. Най-бързо това може да постигне със съдосвиващи капки за нос от аптеката. Те обаче не бива да се използват повече от 10 дни, тъй като има опасност от пристрастя­ване и атрофия на лигавицата. По-мека алтернатива са ин­фрачервените лампи, парните бани с лайка и промивките на носната кухина със солена вода или спрейове с морска вода и билкови добавки, които по-бавно, но също ефикасно облекчават оплакванията. Трябва да се избягва прекалено силното почистване на носа чрез издухване на секретите. Ако съпротивлението е твър­де голямо, болестотворните причинители могат чрез на­тиска да попаднат в синуси­те или средното ухо. Какво трябва да направи човек, ако оплакванията не отшумяват? Ако болката се засилва или но­сът остава запушен въпреки взетите мерки, човек задъл­жително трябва да потърси помощ при УНГ-специалист.

 Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *