Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мононуклеозата не е толкова страшна

Най- тежките усложнения са бронхопневмонията и левкемията. Учените напичат това заболяване „болестта на целувките”

Здравейте, моят въпрос към специалистите на вестника е: болна съм от диференциална мононуклеоза. Каква е ве­роятността да се развие най-тежкото усложнение на инфекциозната мононуклеоза преминаването и в левке­мия?

Цвета Атанасова – Велико Търново

Това може да ви каже най-точно лекуващият ви лекар. Все още не е дока­зана категорична врьзка между инфекциозна моно­нуклеоза и левкемия! Инфекциозната моно­нуклеоза е остро вирусно заболяване, протичащо с разнообразна клинична картина. Причинява се от Еп-щайн-Бар вируса, който принадлежи към херпес-вирусите. Източник е не само болният човек, но и здравият заразоно­сител.

Инфекциозната мо­нонуклеоза се нарича още „болест на целув­ките“. Наименованието произлиза от това. че заболяването се предава чрез тесен контакт и най-често това ста­ва в затворени групи от хора. Предава се по вьздушно-капков път. Инкубационният период на инфекциозната мо­нонуклеоза е обикнове­но от 5 до 15 дни. След този период започват и съответните клинични прояви. Най-често първи признак е катаралният синдром – гърлото е зачервено, болезнено, с оток в тонзилите и небните дъги. Оформят се сивкаво-белезникави налепи, които излизат извън сливиците и по това инфекциозната мононуклеоза напомня на дифтерията. Освен с ангина, клиничната кар­тина се проявява с покач­ване на температурата и бързо увеличение на шийните лимфни възли. Постепенно в процеса се въвличат и останалите лимфни възли. При част от болните се наблю­дават и увеличен черен дроб и изразен иктер (жълтеница). Наблюдава се увредено общо със­тояние, говорът става гъгнив, а в някои случаи може да има и оток на клепачите. В част от случаите към остана­лите симптоми на за­боляването се прибавя и обрив, който може да наподобява на различни­те видове шарки.

Инфекциозната мо­нонуклеоза е известна с разнообразие в клиничната картина и с това, че може да имитира кли­никата на други заболя­вания. При някои от болните може да се наблюдава изолирано засягане на отделни органи с про­яви на нефрит, пневмо­ния, хроничен хепатит, засягане на нервната система с разнообразни неврологични прояви.

Поради наличието на по тонзилите налагат разграничаването на за­боляването от дифте­рията. Оздравяването на­стъпва за няколко седми­ци, но може да се наблю­дава проява на клинич­ните симптоми няколко месеца. Усложненията са наслагване на бакте­риална инфекция и бронхопневмония.

Най-тежкото услож­нение на инфекциозната мононуклеоза е премина­ването й в левкемия. Все още обаче не е доказана категорична връзка меж­ду двете заболявания.

ЛЕЧЕНИЕТО

  • Използват се кортикостероиди и анти­биотици от групата на макролидите и цефалоспорините.
  • Прогнозата е до­бра, с настъпване на оздравяване за няколко седмици и при липсата на усложнения.
  • Все още не е раз­работена ваксина срещу заразяване от заболява­нето.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *