ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тези храни могат да ви причинят хранително натравяне

Има храни, които по принцип са изключително полезни за човешкия организъм, но при определени обстоятелства крият огромни неприятности, дори хранително натравяне

1. Плесента по хляба 

Не се заблуждавайте, че щом сиренето с плесен е скъпо, защото е деликатес, то по същия начин подхождаме и към плесента на хляба.

Хляб с плесен не трябва да се яде, дори и да сте изчистили плесента и да сте запекли филийките.

Ако не сте успели да изядете цялото количество хляб и по него се е появила плесен, дайте го на домашните животни, ако имате такива на село – овце, кози, крави, или го изхвърлете в някоя река, а рибите ще го изядат с огромен апетит.

salmonelata
Спестете си неприятните емоции от хранително натравяне

2. Пресните листни зеленчуци

Сега, когато ядем пресни марули, спанак, зеле и други, които растат в оранжерии, те са третирани с по-голямо количество пестициди и торове, за да могат да пораснат достатъчно големи.

Затова, когато започнете да ги миете, накиснете ги в студена вода с оцет. Оставете ги да киснат между 30 и 60 минути,  за да могат пестицидите и нитритати да излязат извън зеленчуците.

salmonela
Плесента по хляба могат да причинят хранително натравяне

3. Прясно мляко, месо  и яйца

Когато купувате прясно мляко, месо  и пресни яйца от производител на пазара, трябва да сте напълно убедени, че на стоката е направена проверка от РИОКОЗ.

В противен случай, колкото и вкусни да са домашните яйца, месото  и прясното мляко, те крият опасност от наличие на салмонела.

Но дори и да ви покажат протокол от направена проверка, няма гаранция, че стоката пред вас е здрава.

За по-сигурно, трябва да ги готвите или варите по-дълго време, при висока температура, за да бъдат унищожени всички бактерии,  ако случайно ги има. По този начин ще се предпазите от хранително натравяне.

salmonela
Това са най-рисковите храни за хранително натравяне
salmonela-jaica
Непроверените и заразени яйца също могат да причинят хранително натравяне

4. Картофи

Когато напролет започнете да белите картофите, виждате че те са започнали да покълват. Важно е да издълбаете много добре кълновете в дълбочина, за да не получите хранително натравяне.

5. Сирене, извара, кашкавал 

Ако производителят не е стерилизирал прясното мляко на висока температура, а в него е имало салмонела, тя се предава и върху готовия продукт като сирене, кашкавал, извара.

Някои млечни продукти като плодовите млека, не са били стерилизирани до температура на кипене, а са били само подгрети.

Те са опасни, ако в млякото има салмонела. Затова бременните жени не трябва да ги пият.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *