ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При диабет тип 2 трябва да разпознавате тези състояния

Някои от пораженията, които диабет тип 2 нанася върху здравето, са временни

Ето ги неразположенията при диабет!
Ето ги неразположенията при диабет!

Хората, които са диагностицирани с диабет тип 2, трябва да знаят, че някои от здравословните неразположения, свързани с болестта, са с краткотраен ефект. В същността на разбирането на болестта и справянето с последствията от нея е разграничението, което би следвало да се направи между необратимите ефекти за здравето и тези, които се появяват и изчезват в различни етапи от развитието на болестта.

В редовете по-долу изведени ще бъдат основните поражения с краткотраен ефект, като посочени ще бъдат не само начините за превенция, но и конкретни методи за неутрализирането им.

3 са основните временни усложнения, свързани с дибет от втори тип:

– хипогликемия – състоянието се характеризира с ниски нива на захарта в кръвта. Препоръчително в такива ситуации, ако човек е в съзнание и може да преглъща, е да приема храни и напитки със съдържание на захар. При твърде рядко понижение на глюкозата в кръвта може да се стигне до замаяност и дори до загуба на съзнание. Ако при болния от диабет има човек, специалистите съветват той да постави на езика му захар или друга сладка храна.

Друга възможност за помощ при хипогликемия е поставянето на инжекция с глюкагон, но за целта човекът, който го прави, трябва да е обучен и уверен в действията си. Самият глюкагон е хормон, който помага на черния дроб да произвежда захар;

– хипергликемия – обратно на хипогликемията, при хипергликемията нивата на глюкозата в кръвта са над нормалните стойности. При някои от пациентите, които страдат от диабет тип 2, състоянието протича без симптоми , поради което е необходимо редовно измерване на съдържанието на захар в кръвта.

Само по себе си повишението на стойностите на глюкозата може да е временно, но може да доведе до редица дългосрочни здравословни проблеми – поражения върху стените на кръвоносните съдове, върху нервната система, да навреди и възпрепятства нормалното функциониране на очите, бъбреците и сърцето;

хипергликемия без отделяне на кетони – при пациенти, които не предприемат необходимото лечение и които не реагират при отчитането на високи нива на захарта в кръвта, може да се стигне и до хипергликемичен пристъп, при който да се отделят или не кетони или отпадни продукти. Състоянието в повечето случаи е временно – само в онези моменти, в които нивата на инсулина в кръвта не са достатъчни и тялото не може да функционира нормално.Когато нивата на глюкозата заплашително се повишат, а липсва инсулин, започва изгарянето на мазнините в тялото с цел набавяне на необходимата енергия. При пациенти, страдащи от диабет от втори тип, при които все още организмът произвежда дори минимални количества инсулин, най-често се появява хипергликемичен пристъп, при които кетони не се отделят.

Важно, когато говорим за кратковременни поражение, е обстоятелството, че не се отделят кетони, които допълнително да нанесат поражения. Трябва да се знае обаче, че много от симптомите, характерни за този процес, са идентични с тези на хипегликемията и пациентите рядко проявяват нужното внимание.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *