ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Безопасни ли са добавките с мелатонин?

Мелатонинът е вероятно безопасен за повечето хора, когато се приема краткосрочно.

melatoninНо той може да предизвика нежелани реакции, включително главоболие, сънливост през деня, краткотрайни симптоми на депресия, стомашни спазми, световъртеж и раздразнителност.

Добавките с мелатонин трябва да се избягват по време на бременност, по време на кърмене или когато се опитвате да заченете. Деца и юноши не трябва да използват тези добавки, тъй като мелатонинът може да взаимодейства с други хормони и да попречи на тяхното развитие.

Има известни доказателства, че мелатонинът действа като антиоксидант, така че това може да повлияе някои ракови лечения, според Американската ракова асоциация. Пациенти, които в момента са подложени на лечение от рак трябва да говорят с лекаря си, преди да вземат добавки с мелатонин. Въбще преди да вземете мелатонинови медикаменти трябва да се консултирате с личния си лекар.

Мелатонинът може да увеличи силата на имунната система, което може да предизвика проблеми за хора с тежки алергии, ревматоиден артрит, лимфом и други заболявания, свързани със свръхактивна имунна система.  Хората, които приемат медикаменти за подтискане на имунната активност (трансплантирани), трябва да говорят с лекар преди да приемат мелатонин, тъй като той може да отслаби ефективността на имуносупресорите.

Мелатонинът може да забави съсирването на кръвта, така че ако приемате мелатонин заедно с лекарства, които също забавят съсирването на кръвта,  може да получите прекомерно образуване на синини или кървене.  Мелатонинът също може да произведе този страничен ефект, ако се приема с билки, които са за бавно съсирване на кръвта, като ангелика, карамфил, чесън, джинджифил, гинко, женшен, червена детелина и върба.

Някои  лекарства също могат да взаимодействат с мелатонина. Например противозачатъчните увеличават нивата на мелатонин в организма, така че като го приемате допълнително може да увеличите нивата на мелатонина. Приемът на мелатонин заедно с успокоителни като бензодиазепини може да доведе до прекомерна сънливост.

Мелатонинът може да повиши кръвната захар, следователно намалява ефективността на медикаментите за понижаване на кръвната захар.  Мелатонинът също може да свива кръвоносните съдове, което може да е опасно за хората с високо кръвно налягане или сърдечни заболявания.

 

Защо е важно да се наспиваме?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *