ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хване ли те депресията – трудно ще те пусне

Депресията не е нито временно, нито леко разстройство

депресия Тя засяга 1/4 от хората и води до биохимични промени в мозъка и други органи и системи. При нея трайно се вдига нивото на хормона кортизол, който помага за справянето със стрес. Лоша последица от това е отслабеният имунитет. Така депресираният човек става податлив на автоимунни и ракови заболявания.

Освен това се влошава генезата на костно вещество и депресираният боледува от остеопороза и рискува да счупи крайник или прешлен. Нарушава се и обмяната на мазнините. Мастната тъкан се натрупва в корема и секретира цитокини. Те повишават риска от инсулт. Има и обратна зависимост – ако човек с инфаркт разгърне депресия, смъртността е 1,5 пъти по-висока и оздравяването е по-бавно. Паркинсон, диабет и някои видове тумори също са провокирани от депресията. Неслучайно я наричат безмилостна. Тя убива по много начини – чрез инфаркти, автоимунни болести, а води и до самоубийства.

Депресивните епизоди в живота са третият по важност фактор за развитие на деменция. Първият е възрастта, вторият е наличието на роднини, страдали от алцхаймер.

Как да я разпознаем?

Здравият човек се натъжава, когато му е мъчно, а веселите неща вдигат настроението му. Депресираният
е потиснат, но не може да плаче. Ако състоянието му се проточи над 2 седмици, това е депресивен епизод.

Втори признак е загубата на мотивация. Липсва мерак да вършиш каквото и да е.

На трето място е липсата на удоволствие от хоби, забавления, общуване. Насладата от дребните неща изчезва.

После идва промяната в нагоните. На депресирания не му се яде, сънят му бяга, либидото изчезва и той води сиво, монотонно съществуване.

Депресията е рецидивист – явява се периодично в живота, най-често зиме. Това важи особено за хората, които имат първи депресивен епизод след 60-годишна възраст. При тях гаранцията за следващ епизод е 100%.

Епизодите траят от 6 до 9 месеца. 50% от депресираните мислят за самоубийство, 25% го планират и 10-15% го извършват.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *