Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

И слабите хора са застрашени от диабет!

Стройната фигура няма да ви предпази от опасността да развиете диабет от втори тип. Това твърдят британски учени от университета в Нюкасъл.

get_imgЛекарите неведнъж са предупреждавали, че наднорменото тегло увеличава риска от диабет. Обратното обаче не е вярно – т.е. слабите също могат да развият това опасно заболяване. Хипотезата на британците се основава на това, че индексът на телесната маса, отразяващ съотношението между ръста и теглото, не е точен показател за риска от диабет.
На практика хората следва да се вълнуват повече от начина, по който тялото им натрупва мазнини, отбелязват от medikforum.ru. Възможно е външно натрупването да не личи, т.е. да липсват възглавничките по бедрата и корема, но мастните депа да са около вътрешните органи. Вътрешното натрупване може да се окаже значително и да провокира диабет от втори тип.

Има теория за това, че диабетът се отключва именно поради натрупването на вътрешни мазнини върху черния дроб и панкреаса – органи, които са изключително важни за производството на инсулин и контрол на кръвната захар. В някои организми вероятността от подобно вътрешно натрупване е по-висока независимо как изглеждат външно.
Авторите на това изследване отиват дори по-далеч, доказвайки, че при здрав външен вид и здравословен начин на живот диабетът все пак е възможен, ако конкретният организъм е склонен да развие въпросното вътрешно мастно натрупване. Наднормените мазнини се натрупват много бавно в черния дроб и в панкреаса, затова и движението към критичния праг, след който се отключва диабетът от втори тип, е неусетно. В един момент обаче клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин, престават да реагират на увеличените стойности на кръвната захар – нещо, което трябва да се случи след приема на храна. Така стойностите на кръвната захар излизат от контрол, надхвърлят допустимото и се развива диабет.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *