ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Тошко Найденов: Венерическите болести зачестяват след празниците

– Д-р Найденов, какъв е рискът за здравето от тези претъпкани с лакомства трапези?
– Рискът е сериозен. Претоварва се не само храносмилателната, но и сърдечносъдовата система. Опасността идва от прекомерно мазните и пържени храни, които поставят на изпитание стомаха, панкреаса и черния дроб. Давал съм дежурства в „Бърза помощ“ на подобни празници и най-честите ни диагнози бяха: жлъчно-каменна болест в криза, бъбречно-каменна болест в криза, обострен гастрит и за съжаление остър панкреатит – възпаление на задстомашната жлеза, който може да се окаже понякога и фатален. С тръгналите надолу да излизат песъчинки и камъчета се справяхме, но острият панкреатит е много драматично състояние. Разбира се, винаги имахме и случаи на остро алкохолно опиянение. „Задник глава затрива“, казва нашият народ, а французите го казват по друг начин – „Човек си копае гроба със зъбите“. Имахме поне един-два случая на разкъсани пръсти от фойерверки…

Алкохолът е много лош съветник. Той е първопричина и за венерическите заболявания, които според статистиката зачестяват след празниците.

– Кои болести имате предвид?
– Сексуално-преносимите инфекции, както вече е възприето да се наричат, са 20 на брой, но у нас се срещат предимно хламидиаза, трихомоназа и трипер. Сексът е най-висшата и най-приятна форма на общуване между хората. Той повишава имунната система, работоспособността и изобщо радостта от живота. Ако се извършва редовно – поне 2 пъти d-r toshko naidenovседмично, според английско проучване, хората изглеждат с 6-8 години по-млади. С толкова години и повече живеят. На всеки 24 часа го правят 100 млн. двойки по света, но поне 1 млн. души се заразяват с някоя от тези болести, вкл. 8000 от СПИН, а 5500 спинозни умират всеки Божи ден! Един милион жени пък забременяват, половината от които – нежелано. Има едно простичко средство, изобретено от италианския анатом и хирург Габриеле Фалопио през 1560 г. – презерватив от обработени овчи черва. То струва само 20-30 стотинки, но спасява живота, а предпазва и от нежелано забременяване. 20 000 са извършваните годишно аборти у нас, поне толкова са регистрираните. Всъщност са сигурно два пъти повече, и то правени предимно на ученички и студентки. Нашите деца нямат никаква здравна и сексуална култура, но Министерството на образованието остава глухо за нееднократните ни предложения в училищата да се въведе задължително, както е в повечето европейски страни, обучение по тази тема. И то въпреки че единственото сертифицирано от тях учебно помагало – моята „Здравна азбука“, е отдавна готова.

– Не може ли чрез елементарен оглед да се открие дали партньорът има венерическа болест?
– Да, триперът се вижда с просто око – от уретрата на мъжа тече жълто-зелена гной. Регистрираните годишно от тази болест у нас са 7000, но на практика сигурно са поне пет пъти повече. Лично аз, като участъков и селски лекар, съм лекувал трипер на мои съученици, приятели и пациенти, които не искаха да ходят в кожно-венерическите кабинети. Триперът е лесен за диагностициране и лекуване. Също и сифилисът, от който се разболяват 700 новорегистрирани българи годишно. Особено в първия стадий, когато ясно се вижда язвичката на големина, колкото лещено зърно, на главичката на члена. Тя не боли и не сърби, а лимфните възли наоколо, в слабините, са подути. Явява се след точно 21 дни инкубационен период. После изчезва и човек мисли, че му няма нищо. След няколко седмици започва вторият стадий – обрив по цялото тяло от макули, папули и пустули – петна, пъпки и циреи, който е силно заразителен. Като бях селски лекар на казанлъшкото село Ръжена, излекувах един циганин от първичен сифилис. 10 дни му инжектирах пеницилин по 1 млн. единици и го оправих. Така и не ми плати нито лев, макар че ми се кълнеше да ми се издължи. Той просто изчезна. Заразил се от някаква циганка, която му се отдала срещу 2 лв. в един товарен вагон на казанлъшката гара.

– Коя от останалите болести може да се види с просто око?
– Трихомоназата, хламидиазата, гъбичковите инфекции в повечето случаи парят и слабо сълзят.

В много от случаите мъжът сам ги разнася, без да подозира, че е болен. Но тези болести могат да хронифицират и тогава се лекуват много по-трудно. Хламидиазата и възпалението – катарът, причинявано от бактериум коли при анален секс, могат да причинят безплодие. Нима може да се види вирусът на хепатит В или на СПИН, които в началото нямат никакви клинични признаци? Заразяването с тези сексуално предавани инфекции почти винаги става също на пияна глава. Тогава човек се мисли за велик, не разсъждава, падат му задръжките, както и инстинктът за самосъхранение и забравя да си постави презерватив.

– Напоследък е станало модерно „разкрепостени“ семейства да се събират и да си разменят партньорите…
– Събират се и по няколко семейства, а също и едно семейство, но с още 5-6 палави приятели… Забавлението се нарича „суинг“ и в последно време това се практикува все по-често. Безспорно е много опасно, особено когато не използват презервативи. Това е просто една „руска рулетка“. Но нека всеки живее така, както смята за добре. Надявам се поне да не го прави рисково, да мисли за здравето и живота – своя и на партньорите си! Да ядат, да пият, да се веселят, да се забавляват, докато са млади и здрави – но им пожелавам да си опичат акъла, да не го правят безразсъдно…

Изт.: в. „Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *