Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 супер полезни билки и добавки за диабетици

Говорете с лекаря си, преди да добавите някой нов продукт (билки или хранителна добавка) към лечението си, особено ако се използва за понижаване на кръвната захар. Може да се наложи да я измервате по-често, а също и изисква промяна в дозировката на лекарствата ви. Ако ре­зултатите не са налице до 1-2 месеца, спрете да харчите парите си за това.

апарат за измерване на кръвната захар, висока кръвна захар, диабет, Диабет тип 2

1.   Хром

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 200 мкг веднъж дневно.

За този полезен минерал се счита, че подпомага действието на инсулина, както и че участва в пре­работването на въглехидратите, мазнините и бел­тъчините. Някои изследвания сочат, че нормали­зира нивата на кръвната захар – но само при хо­ра, които имат липса на хром.

2.   Черна боровинка

Основно действие: Предпазва очите и нервите.

Обичайна доза: 80-120 мг стандартен екстракт два пъти дневно.

Този вид боровинка съдържа силни антиоксиданти в плодовете и листата си. Те се наричат антоцианини и се смята, че предпазват от увреждания малките кръвоносни съдове, които могат да при­чинят неврологична болка и ретинопатия (увреж­дане на ретината). Изследвания върху животни са открили, че е възможно черната боровинка да по­нижи кръвната захар.

3.   Алфа-липоидна киселина

Основно действие: Облекчава болката при нев­ропатия, понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 600-800 мг дневно.

Наричано накратко АЛА, това подобно на вита­мин вещество неутрализира много от различните видове свободни радикали. Натрупване на сво­бодни радикали, отчасти причинено от високата

кръвна захар, може да доведе до увреждания на нервите и други проблеми. АЛА помага и на мус­кулните клетки да усвояват кръвната захар. В едно немско изследване екип от учени дава на 40 половозрели участници АЛА или плацебо. В края на четириседмичния опит групата, приемала АЛА, била подобрила усвояването на инсулина с 27%, докато групата, вземала плацебо, не показа­ла подобрение. Други проучвания са показвали намаляване на неврологичната болка, изтръпва­нето и паренето.

4.   Сминдух

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 5-30 г при всяко хранене или 15-90 г веднъж дневно с храната.

Казват, че тези семена, използвани в индийската кухня, намаляват нивата на кръвната захар, уве­личават чувствителността към инсулина и понижа­ват концентрацията на холестерол в кръвта спо­ред няколко изследвания върху хора и животни. Ефектът може отчасти да се дължи на високото съдържание на влакнини в семената. Те съдържат и аминокиселини, които подпомагат производ­ството на инсулин. В едно от най-големите из­следвания на сминдуха при 60 човека, които приемали по 25 г дневно, се наблюдавало значи­телно подобрение в средните нива на кръвната захар и резките й покачвания след хранене.

5.   Женшен

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 1-3 г мг дневно под формата на капсули или таблетки или 3-5 мл тинктура три пъ­ти дневно.

Известна с това, че е полезен за имунната систе­ма и в борбата с различни заболявания, тази ки­тайска билка е била подложена на няколко ус­пешни изследвания. Учените са открили, че женшенът забавя абсорбирането на въглехидратите, засилва способността на клетките да обработват глюкозата и увеличава секрецията на инсулин от панкреаса. Екип от университета в Торонто многократно демонстрира как капсулите женшен по­нижават кръвната захар с 15-20% в сравнение с таблетките плацебо.

 

Вижте и другите 5 най-подходящите билки и добавки за диабетици:

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *