ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Картофите – признат диетичен продукт

Картофите спокойно могат да се броят за диетичен продукт: в тях има полифеноли във висока концентрация. Това не само предпазва организма от болести, но и помага в борбата с излишните килограми.

kartКанадски учени от McGill University установиха, че потреблението на големи количества картофи от лабораторни гризачи помага да се намали индексът на телесната им маса. Според учените обяснението се крие в наличието на много полифеноли, обясняват от medikforum.ru. Полифенолите са онези химически компоненти, на които организмът разчита в битките си срещу различни болести. Полифеноли се съдържат и в много плодове и зеленчуци.

Канадският експеримент продължил 10 седмици, като опитните гризачи в началото му тежали средно по 25 грама. Те били разделени на две групи. В едната животинките били на диета, причиняваща затлъстяване. В другата храната била абсолютно същата, но с добавени полифеноли от картофен екстракт.

Към края на експеримента мишките от първата група добавили към теглото си средно по 16 грама. Във втората група, където давали полифеноли, наддаването било само по 7 грама. Авторите на изследването имали подобни очаквания, но драстичната разлика силно ги изненадала. Те сравнили състоянието на втората група с т.н. френски парадокс. Френският парадокс е свързан с констатацията, че въпреки традиционното си меню с много наситени мазнини, французите са сравнително слаби и процентът на затлъстяване при тях не е особено висок. Сега се отбелязва, че една от причините за това са полифенолите и със сигурност сред полезните в тази посока храни са картофите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *