ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Царска рецепта за лечебни картофи с мащерка

Царската рецепта за картофи с мащерка при болки в стомаха е на Нацко Сотиров (1894-1968)-работил в кухнята на цар Фердинанд от 1908 до 1914 г.

картофи

Придружавал е цар Борис Трети на сватбата му в Асизи през 1930 г. и при монархическата визита в Югославия през 1934 г. От 1937 г. е негов личен готвач и пътува с царя до Германия за срещите му с Хитлер през 1941 и 1943 г.

До 1946 г. Нацко Сотиров готви на царското семейство, а после и на вождовете Георги Димитров и Васил Коларов до пенсионирането си през 1948 г. През 1958 г. Сотиров издава книга с 3000 свои рецепти, която е преведена и на руски.

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи,
  • 125 г масло,
  • 400 г прясно мляко,
  • Мащерка

Начин на приготвяне:

Обелените картофи се режат на колелца, слагат се в студена вода и се кипват на огъня. Водата се отцежда и леко се запържват в маслото. После се заливат в тенджера с прясното мляко, докато ги покрие. Соли се на вкус и се ръси със ситно накълцана мащерка. Захлупва се тенджерата и се вари 25-30 минути. Готови са, когато млякото се сгъсти и са добре сварени.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *