ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко храна трябва да има в чинията на диабетика?

Да контролираме размера на порциите

В ресторантьорския бизнес конкуренцията е жестока – около 60% от ресторантите фалират до третата си година. Затова трябва да открият начин да ви накарат да влезете и да се върнете отново. За повечето посетители „ценно“ е да получат много храна срещу малко пари. Ако се отърсите от тази представа, ще усетите ползотворния ефект върху организма си.

Разделете предястието си с някого. Повечето порции са достатъчно големи, за да бъдат разделени, така че действайте! Просто поръчайте допълнителна гарнитура от салата и зеленчуци, ако желаете. Ще си спестите и много пари.

Поръчвайте на грамаж. В някои ресторанти грамажът на месото се посочва в грамове – можете да си поръчате 230 г филе или 350 г телешко. Това е едновременно и добра, и лоша новина за тези, които следят размера на порциите си. Добра е, защото знаете колко месо ще ви сервират, но и лоша, защото дори и най-малката порция ще е по-голяма от препоръчителните 90-100 г. Изберете най-малката обезкостена (така теглото на костта няма да бъде включено) пържола в менюто и поръчайте нея.

hranene diabetПредставете си дадения грамаж на порцията и го сравнете със съдържанието в чинията си. Порцията месо (около 90 г) трябва да е с размера на тесте карти, а порцията макарони е половин чаена чаша (колкото топка за бейзбол, разделена наполовина), ако е гарнитура, и двойно повече, ако е основно ястие. Ако в предястието ви месото заема половината чиния, ще знаете, че трябва да го поделите с някой от компанията.

Поръчайте си утрешния обяд от вечерта. Ако вечеряте в ресторант, който е известен с щедрите си порции и още преди да сте седнали, знаете, че ще си тръгнете с опакована за вкъщи храна, помислете предварително кои ястия ще са вкусни и на следващия ден. Морските дарове и блюдата с гъсти, маслени сосове не бива да престояват, но пържолите, свинските карета, пилешките гърди и пуешкото месо са подходящи – може дори да са по-вкусни! Колкото по-ясно си представите как хапвате апетитен сандвич с пържола за обяд, толкова по-малко вероятно е да прекалите с гигантска вечеря.

Придържайте се към етикета и ще консумирате по-малко. Дали на вечеря в обикновена пицария или в изискан ресторант, можете да се храните по-малко, ако спазвате порядките за добро държание на масата. Например изчакайте, докато пристигнат всички гости от компанията и докато всеки си поръча и му бъде сервирано, и чак тогава започнете с предястието. Поддържайте учтив разговор на масата, вместо да се храните и само да слушате. Оставяйте вилицата между хапките и попивайте устните си със салфетка или отпивайте вода. Сдъвквайте добре храната, преди да говорите. Виждате ли как доброто държание може всъщност да забави храненето?

Пазете се от „изкушенията“. Знаете слабостите си. При положение че не можете да се ограничите до половин купа спагети, не ги поръчвайте. Ако имате склонност да прекалявате с месото, се спрете на голяма салата или риба. В изследване сред 48 жени, които не можели да контролират храненето си, учените открили, че 50% от случаите на преяждане се наблюдавали в ресторанти, като почти половината били вечер, а повече от 50% – в почивните дни. Често срещани храни, с които се прекалява, са хлябът, макароните, сладкишите, мазните меса и солените закуски.

Оставете три хапки в чинията си. Ако имате навика винаги да изяждате всичко в чинията си и по-късно ви става тежко, е добре да знаете, че на мозъка са нужни 20-30 минути да отчете, че сте 100% сити. Колко можете да консумирате, за да се чувствате задоволени след това, е индивидуално. Тази вечер оставете няколко хапки и наблюдавайте как се чувствате после. Все още ли ви е тежко? Утре оставете още няколко хапки и така, докато спрете да изпитвате дискомфорт и отпуснатост след вечеря.

Помолете за още салфетки. Покрийте с тях чинията си, ако не искате да ядете повече.

Ако поръчвате десерт, вземете един за цялата маса. Помолете за лъжички или вилички за всички. Една хапка ще задоволи копнежа ви и ще ви спести много калории и въглехидрати.

Навикът: Да помолите сервитьора да опакова половината ви ястие за вкъщи още преди да ви го е сервирал.

Резултатът: Ще приемате половината калории.

Доказателството: Няколко изследвания сочат, че колкото повече храна има в чинията, толкова по-обилно се хранят хората. В проучване на университета в Корнел студентите си сервирали сами от шведска маса, докато учените ги наблюдавали точно колко изяждат. Седмица по-късно на същите студенти били сервирани 100%, 125% или 150% като количество от същите ястия. Студентите консумирали доста повече, когато им била сервирана допълнителна храна, въпреки че били предупредени, че не е нужно да изяждат всичко в чиниите си. Друго проучване разкрива, че седем от десет човека опразват чиниите си, когато са на ресторант.

СПЕЦИАЛНИ НАНОМАГНИТНИ ЧОРАПИ ЗА ДИАБЕТИЦИ
СПЕЦИАЛНИ НАНОМАГНИТНИ ЧОРАПИ ЗА ДИАБЕТИЦИ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *