ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7-дневна програма срещу разширените вени – какво помага?

Паяжината от капиляри и разширените вени е следствие от намалената здравина на кръвоносните съдове. Те са повече от козметичен проблем, защото могат да доведат до сериозни усложнения.

разширените вени
Разширените вени – гимнастика

Те са повече от козметичен проблем, защото могат да доведат до сериозни усложнения. Научете как да предотвратите появата на разширените вени или да облекчите съществуващите оплаквания.

Приблизително всяка втора жена и всеки четвърти мъж в развитите държави страдат от разширени вени, които се появяват, когато съединителната тъкан в стените на вените отслабне и се разтегне и венозните клапи, които осигуряват придвижването на кръвта към сърцето, вече не се затварят добре.

Често причината за разширените вени е наследствена слабост на съединителната тъкан, но към рисковите фактори спадат наднорменото тегло и недостатъчното движение. Хормоналните промени по време на бременността и при приемане на противозачатъчни таблетки също повишават риска.

Първите признаци са тежест в краката и умора, изтръпване, усещане за топлина, отоци, схващания на прасците. Тези оплаквания могат да се облекчат с масаж на краката в посока към сърцето, който подпомага нормалното движение на кръвта и предотвратява стичането й към краката.

Вече оформените и болезнени разширени вени могат да бъдат отстранени чрез т.нар. склеротерапия или операция.

Тази програма ще ви покаже как с много движение, целенасочени упражнения и втривания можете да предотвратите евентуално заболяването или да противодействате при вече съществуващ проблем.

Против схващанията

Силата на сърцето не е достатъчна, за да се изтласка кръвта от краката нагоре – нужно е и съдействието на мускулатурата на прасците. При ходене например вените се притискат, така че лимфната течност, кръвта и токсините да не се задържат, а да се отвеждат. Спортът подпомага съдовете в тази задача. Липсата на движение и дългото стоене на едно място повишават значително риска от разширени вени.

Следващите упражнения целят освобождаване на схващанията в прасците, стимулиране на обратния поток на кръвта, подобряване на кръвообращението и укрепване на мускулатурата. Ако освен тях правите и дълги разходки, не използвате асансьор и ходите на пазар с колелото, ще можете ефективно да предотвратите появата на разширени вени.

Упражнения за вените

Упражнение I

Изправете се на пръсти. Бавно се отпуснете на пети и после отново на пръсти.

Упражнение II

Застанете прави с прибрани крака. От това положение ходете на място, като повдигате последователно левия и десния крак на пръсти. Упражнението е още по-ефективно, ако се опрете на облегалка на стол.

Съвет

Преминаването от пръсти на пети е подходящо за всякаква ситуация, например когато трябва да чакате на опашка в супермаркета.

За кръвообращението

Упражнение I

Легнете по гръб. Свийте левия крак и поставете ръцете отляво и отдясно на петата. Изпънете крака, като го масажирате с ръце до бедрото. Повторете с десния крак.

Упражнение II

Отново легнете по гръб, вдигнете краката или ги сложете на стол. Кръстосайте стъпалата и притиснете силно един към друг външните им страни.

Кое е вредно и кое полезно

Високите токчета отслабват мускулите на прасците. По-добре носете ниски обувки.

Тясното облекло, особено панталоните, възпрепятства кръвния поток. Носете предимно свободни панталони и рокли.

При дълго стоене или седене кръвта се стича в краката. Ако професията ви е свързана с продължително седене, най-много след час ставайте и се разхождайте или направете упражненията горе.

Кръстосването на краката спира обратния поток на кръвта, а носенето на тежки товари изтласква кръвта обратно във вените.

Медицинските еластични чорапи могат да се носят от всички, предразположени към разширени вени поради особености на професията, наследствена обремененост или наднормено тегло. Те могат да се закупят в различни цветове и модели.

Храненето

Много хора с наднормено тегло страдат от разширени вени. За тях най- важното правило гласи – отслабване.

Хранителните продукти, които отвеждат течностите и подобряват кръвоснабдяването, носят облекчение и при оплаквания, свързани с вените. Растителните вещества, сред които флавоноидите и преди всичко рутинът, поддържат вените еластични. Смята се дори, че те имат лечебно въздействие. Менюто трябва да включва и много витамин С (в пресните плодове и зеленчуците), който заздравява кръвоносните съдове.

Храни, укрепващи стените на съдовете

Плодовете и зеленчуците, а също и много билки съдържат биологично активни вещества, които имат профилактично въздействие или облекчават оплакванията.

Елдата съдържа рутин, който уплътнява съдовете и възпрепятства възникването на отоци.

Всички бобови култури и сортове зеле, грудковите зеленчуци, лукът, картофите, царевицата и соевите продукти, а така също и спанакът съдържат цинк, който участва в изграждането на съеди нителната тъкан и стените на кръ воносните съдове.

Сладката чушка подобрява оросяването и стимулира „застоялия“ кръвен поток, особено в разширените вени.

Избягвайте храни, които съдържат рафинирани въглехидрати, например сладкиши и торти.

Приемайте най-малко 2 л течности дневно

Ризото с гъби

1 пакетче сушен пачи крак,

1 малка глава лук, 1 с. л. зехтин, 70 г кръглозърнесториз, 150 мл горещ зеленчуков бульон, пипер, 2 с. л. настърган пармезан

  • Накиснете гъбите в затоплена вода, за да набъбнат. Ако са пресни, задушете ги в тенджера с малко масло и бульон. Обелете лука и го нарежете на ситни кубчета. Сгорещете зехтина и задушете лука в него.
  • Добавете ориза и също го задушете. Наливайте постепенно горещ зеленчуков бульон, така че да покрива ориза, като непрекъснато разбърквате. В зависимост от сорта на ориза времето на варене е около 30-40 минути.
  • Малко преди да е готов оризът, прецедете гъбите, прибавете ги и разбъркайте. Овкусете и поръсете с настъргания пармезан.

Токачка с кайсии

1 малка токачка, пипер, сол, 1 глава лук шалот, 1 стрък дръжкова целина, 1 морков, скилидка чесън, зехтин, коняк, 60 мл бяло вино, 60 мл зеленчуков бульон, 1-2 см канела (от рулце), зрънца бахар, 1 дафиново листо, 40 г сушени кайсии, 10 г кедрови ядки, 1 стръкче мащерка

  • Измийте токачката, подсушете я, посипете я с пипер и я осолете. Измийте зеленчуците, почистете ги и ги нарежете на тънки филийки. Смачкайте чесъна. Сгорещете зехтин и запечете месото, добавете лука,чесъна и зеленчуците и ги запечете. Охладете с малко коняк, вино и зеленчуков бульон, добавете подправките, покрийте и оставете да поври на слаб огън 30 минути.
  • Оставете кайсиите да набъбнат във вряла вода за 10 минути, отцедете ги и ги нарежете на едро. Запечете кедровите ядки. След 20 минути изсипете кайсиите при токачката и я оставете да поври още 15 минути. Извадете подправките, добавете листа от мащерка и овкусете соса. Поръсете с кедровите ядки.

Разтоварване

Процесът при вече образуваните разширени вени в повечето случаи е необратим, затова профилактиката е още по-важна. Можете да вземете мерки срещу усещането за стягане в краката или спазмите на прасците през нощта, а със следващите упражнения и дългосрочно да се предпазите от появата на разширени вени.

Втриването на оцет охлажда краката, стимулира кръвоснаб – дяването и намалява усещането за умора или тежест.

За подобряването на кръвообращението би следвало при всяка възможност да вдигате краката нависоко. Настанете се удобно на дивана с вдигнати крака и пийте в добавка чай от медовен трилистник – той също стимулира кръвообращението

Упражнение за разтоварване 

Легнете по гръб близо до стената. Ръцете изпънете до тялото.

Опрете стъпалата на стената (с изпънати крака). В тази позиция свивайте и отпускайте пръстите на краката.

Съвет

Винаги когато имате възможност, повдигайте краката си нависоко и се старайте да не са свити. Когато седите и ги повдигате на стол, подложете отдолу възглавница, за да са прави и на меко и да не притискате вените. Това важи и за кратката почивка на дивана. Подлагайте възглавница или нещо меко от коленните ямки до стъпалата.

Втривания с оцет против умора

Необходим ви е обикновен домакински оцет.

Намажете краката с оцета.

Внимание! Не втривайте интензивно оцета, а го нанасяйте внимателно.

Започнете от външната страна на десния крак и продължете към вътрешната. После преминете на левия крак.

Съвет

Пийте чай от медовен трилистник, който стимулира кръвообращението. Можете да го закупите от билковите аптеки.

Залейте 1-2 ч. л. от билката с 1 л вряла вода и оставете да се запари за 5-10 минути. Пийте по една чаша 2 до 3 пъти дневно.

Важно! Избягвайте силното слънце, сауната и горещите вани. От топлината кръвоносните съдове се разширяват, а точно това трябва да избягвате при разширени вени.

Да обобщим

ДВИЖЕНИЕ

Помогнете на сърцето с упражнения, които укрепват мускулатурата на прасците и така подпомагат работата на вените, които помагат ефективно да се намали обратното стичане на кръвта.

ХРАНЕНЕ

Противодействайте на оплакванията с:

  • хранителни продукти, които подобряват оросяването и отвеждат течностите от тъканите,
  • хранителни вещества, които предотвратят появата на разширени вени, и с
  • цинк за укрепване на стените на кръвоносните съдове.

РАЗТОВАРВАНЕ

  • Упражненията повлияват ефективно оплакванията и могат да спрат задълбочаването на проблема.
  • Разтоварващите пози противодействат на застоя на кръвта в краката.
  • Втриваниятас оцет охлаждат краката и подобряват кръвоснабдяването.

 

Изглед на опаковката на продукта Венотон S
ВЕНОТОН-S помага при разширени вени

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *