Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Погрижете се за физическото и душевното си здраве с тази програма за три седмици!

Физическото и душевното здраве означава съзвучие между душа и тяло плюс добро настроение и оптимизъм 

 

Човек, който живее в съгласие със самия себе си, излъчва жизненост и самоувереност. Съществуват многобройни възможности, за да постигнете това състояние.

Основа на доброто здраве е позитивното отношение към живота. Предпоставката за това се формира от две неща: увереност и любов към себе си. Като начало отделяйте по малко време на собствените си потребности. Включвайте кратки почивки в ежедневието си и като си доставяте удоволствия, ще се чувствате по-удовлетворени. Ако човек умее да се наслаждава на живота, това се отразява на външността му. Ако освен това мислите позитивно дори в неблагоприятни ситуации, пътят към спокойствието и жизнерадостта е открит.

Според психолозите три седмици са достатъчни, за да се преодолеят старите лоши навици. Започнете да се занимавате с изкуство, което може да се изучи сравнително лесно. Това е една от основните предпоставки за доброто физическо и душевно здраве. Включете в заниманията и партньора, семейството и приятелите си, защото социалните контакти са важна част от вътрешната хармония.

Жизнеността идва отвътре

Азиатските култури от хилядолетия прилагат ефективни техники на релаксация. Древните източни учения като йога, аюрведа и цигун намират все повече привърженици и на Запад. Съвместно с последните достижения на диетологията и медицината възникнаха много нови методи за постигане на здраве и удовлетворение от живота. Пример за това са „Петимата тибетци“, които съчетават движение с отпускане и водят до вътрешна хармония. Азиатските методи показват също и колко е важно да избягаме от стереотипа на чисто рационалното мислене, ориентирано само към резултатите, и да се отдадем повече на удоволствието и радостта от живота. Който полага грижи за себе си и тялото си, вече е положил началото.

Подобрете самочувствието

Хората, които са доволни от своя външен вид, демонстрират добро самочувствие. Поработете в тази насока. Доставете удоволствие на тялото си с масаж, направете си нова прическа, гримирайте се. Открийте отново малките радости – удоволствието от приятна вечеря или време, прекарано с приятели. Изпитайте задоволството, което ще ви изпълни, щом преодолеете стереотипа и започнете отново редовно да се занимавате с джогинг, да плувате или да ходите на фитнес. Отдайте се на радостта, когато си докажете, че можете така да промените хранителния си режим, че да намалите килограмите и да се чувствате по-добре и по-здрави.

Отпуснете се и се наслаждавайте!

Научете се да се мотивирате сами и отделяйте време за себе си, особено когато сивото ежедневие заплашва да ви победи. След изпълнения със стрес труден ден отделете поне четвърт час само за себе си. Използвайте това време, за да се отпуснете – може би с изискана вана, чаша прясно изцеден сок, хубава книга или любима музика. През уикенда отделете цял ден за своята релаксираща програма и започнете спокойни и заредени с положителна енергия новата седмица.

Доволни от себе си

Особено важна част за доброто самочувствие е да сте в съзвучие със себе си и да приемате фигурата си такава, каквато е, или да предприемете нещо за подобряването й.

Първата и лесна крачка в тази посока може да е целенасоченото подбиране и приготвяне на храната. Външният израз на тази промяна ще е добрата фигура и лъчезарното настроение.

Разрешете си 21 дни релаксация с помощта на тази програма и се научете как и след това да дарявате тялото и духа си със здраве и щастие.

Поддържане на външния вид

Току-що измитата коса създава добро настроение! Използвайте качествени продукти.

Не експериментирайте сами с къдрене или боядисване. Оставете на професионалистите да се погрижат за вашата красива прическа!

Демонстрирайте ослепително бели зъби с паста, която ги поддържа и видимо ги избелва. Редовното посеща¬ване на зъболекаря се разбира от само себе си.

Грижете се за ноктите на ръцете и краката. Накъсаните кожички, твърде късите или дълги нокти изглеждат неприятно. Можете да ги поддържате здрави с помощта на тинктура от зехтин и лимонов сок.

Ръцете са визитната ви картичка. Нанасяйте плътен крем с арника или лайка и слагайте памучни ръкавици за през нощта. Това ще направи изсъхналата и напукана кожа отново мека и гладка.

Здраве от Тибет – комплекс упражнения „Петимата тибетци”

Западът възприема все повече лечебни практики от Изтока. В основата на всички тях лежи единството на ум, душа и тяло.

„Петимата тибетци“, с чиято помощ от столетия монасите от високопланинските долини на Хималаите се поддържат здрави и жизнени, изпъват кожата, укрепват основните мускулни групи и заздравяват съединителната тъкан. Освен това комплексът открива възможност за достъп до все още неизползвана жизнена енергия и допринася за цялостното подобряване на здравето.

Изпълнявайте „Петимата тибетци“ ежедневно – сутрин, веднага след ставане, или вечер преди лягане. След известно време ще са ви достатъчни не повече от 5 до 10 минути. Внимание! Хората с увреждания на междупрешленните дискове не трябва да изпълняват комплекса. Ако искате да изпробвате други системи, като тай-чи или цигун, консултирайте се в специализиран център по източни лечебни практики.

Важно! Ефективността на упражненията се дължи и на тяхната последователност. Започвайте винаги с Първия тибетец и изпълнявайте последователно до Петия тибетец.

Първи тибетец

Застанете изправени с леко разтворени крака. Вдигнете ръцете на равнището на раменете и ги изпънете настрани. Дланите са обърнати към пода. Оставете напрежението да премине от мишниците, през предмишниците чак до върховете на пръстие. Задръжте го там за 5-7 секунди.

Сега се завъртете на съвсем малки стъпки по часовниковата стрелка около собствената си ос. Започнете с 3 до 5 пъти. Дишайте равномерно и задръжте напрежението.

Втори тибетец

Легнете по гръб с изпънати до тялото ръце.

Вдигнете краката отвесно нагоре, а главата и брадичката придвижете към гърдите. Вдишайте.

Бавно отпуснете надолу едновременно ръцете и краката. Издишайте.

Съвет

В началото можете да поставяте краката на пода,свити в коленете.

Трети тибетец

Застанете на колене с изправена горна част на тялото. Дланите поставете на задната част на бедрата под нивото на седалището, дръжте гърба изправен.

Изтеглете брадичката към гърдите, вдишайте през носа и се наведете назад от кръста нагоре. Изнесете главата колкото е възможно по-назад, но само докато ви е приятно. Ръцете служат за опора. Издишайте и се върнете отново в изходна позиция.

Четвърти тибетец

Седнете на пода с изпънати крака и насочени нагоре пръсти. Поставете ръцете до седалището за опора. Наклонете брадичката към гърдите.

При вдишване повдигнете таза от пода, като изпънете ръцете, и свийте коленете така, че стъпалата да се опрат плътно на пода. Тялото образува хоризонтална линия от коленете до главата. Бавно наклонете главата към тила – внимателно и не твърде назад.

Бавно се спуснете отново в из ходно положение и издишайте.

Пети тибетец

Започнете упражнението, като заемете положение за лицева опора. Ръцете и краката трябва да бъдат разтворени на около 30-50 см.

Внимателно извийте главата назад, а гърдите леко изпъчете.

При вдишване повдигнете седалището нагоре и изтеглете брадичката към гърдите. Тялото и подът образуват триъгълник (буквата Л).

Отпуснете се обратно в изходната позиция. Издишайте.

Лечебни аромати и есенции

Още преди 6000 години египетските жреци заливали с вряла вода цветовете, листата, кората или смолата на избрани растения, за да извлекат от тях етеричните масла за мехлеми, благовония и лекове. Днес със същата цел по света се приготвят дестилати от над 300 растителни вида. Техните есенции намират приложение в ароматизатори за помещения, пасти за зъби, добавки за инхалиране, масажни масла, спортни мехлеми, парфюми и кремове за лице. Парите проникват в тялото през носа и кожата и укрепват клетъчните мембрани. В зависимост от вида на маслото те упражняват успокояващо или стимулиращо въздействие.

Етеричните масла въздействат на мозъка посредством обонятелните рецептори. От своя страна, центърът на обонянието стимулира съседните мозъчни области, които произвеждат хормони и управляват чувствата.

На работното място освежаващите и стимулиращи аромати на бергамот, лимон или лимонова трева ни поддържат работоспособни и бодри.

У дома можем да неутрализираме миризмите от кухнята и да освежим въздуха. За целта са подходящи евкалипт, клек, чаено дърво, здравец и лимонена трева.

В спалнята лавандулата, иланг-иланг, портокалът, маточината и санталовото дърво създават приятна атмосфера и успокояват.

Етеричните масла, които се използват за масаж, трябва да се смесват с масло-основа, тъй като в противен случай въздействат много силно. За основа са подходящи например соевото или слънчогледовото олио.

Научно доказано

Маслата като това от чаено дърво или бергамот имат антисептично действие, най-вече в урогениталната област.

Парната инхалация, например с мащерка или евкалипт, при кашлица втечнява секретите и улеснява отхрачването.

При спазми на червата ментата действа отпускащо и облекчава коликите.

Успокояващото въздействие на портокалови цветове, лайка и лавандула помага при много невротични състояния и подобрява съня.

Имунната система се укрепва и чрез стимулиране. В някои клиники на раковоболните пациенти се правят масажи с етерични масла.

Вана срещу преумора

Капнете в малка купичка 2 капки масло от босилек, 4 капки масло от здравец и 2 капки масло от исоп. Прибавете 2-3 с. л. сметана или 1 белтък и разбъркайте добре. Излейте сместа под течаща вода във ваната.

Инхалация при простуда

Капнете в тенджера 2 капки масло от босилек, 8 капки евкалиптово масло и 2 капки ментово масло и ги залейте с вряла вода. Покрийте с кърпа главата и вдишвайте дълбоко в продължение на 10 минути със затворени очи.

Масло за гладка кожа

Пригответе смес от 15 мл масло от жожоба, 5 мл от кайсиеви ядки, 5 капки от портокалови цветове (нероли) и 1 капка от иланг-иланг. Изсипете я в малко шише и разтръскайте силно. Загрейте сместа до около 40 °С, втрийте леко и измийте остатъка.

Разтоварване

Красотата се проявява,  когато тялото и душата са в съзвучие. Спокойни мисли, отпуснати мускули и позитивно излъчване се допълват взаимно и водят до добро самочувствие. След изтощителното ежедневие се наградете с един уикенд само за себе си. Намерете време за творчески и разтоварващи занимания и възприемайте света с всичките си сетива. „Изключете се“ и се поглезете: отидете на сауна или на минерални бани, на фризьор или козметик или вземете вана с последващи процедури за разкрасяване. Всичко това помага за постигане на вътрешна хармония, а тя се проявява във външния вид.

По време на разходка отворете широко очи към света и съзнателно насочете вниманието си към онези неща, които лесно пропускате в ежедневието. Първите нежни пъпки по клоните през пролетта или камъчетата с особена форма. Пъстрата шума или кестените през есента, които са чудесни на допир, сухите стръкчета трева покрай пътя. Съберете различни неща и ги отнесете вкъщи.

Дайте воля на фантазията си. Ще ви предложим само няколко неща: напълнете с камъчетата стъклени съдове и мушнете между тях клонки или току-що откъснати цветя. Оформете есенно плато от шума, кестени, ябълки и клонки. Свийте прекрасен букет от сухи цветя и житни класове. Развихрете фантазията си и я претворете в реалност.

Удоволствие от сутрин до вечер

Организирайте целия ден според вашето желание. Предлагаме ви някои идеи, които можете да замените със свои собствени.

Сутрин отделете достатъчно време за грижи за кожата и закусвайте дълго и обилно.

Излезте навън на чист въздух! Посетете любимите си места сред природата, идете в някой парк, направете си дълга разходка сами или с компания и се насладете на свободното време.

За обяд хапнете нещо леко навън или сгответе любимото си ястие. Следобед отидете на кино или посетете музей, който отдавна сте искали да видите.

Оставете уморителната умствена работа, сгушете се в любимия си пуловер, а вечерта дайте на духа си лека храна: вълнуващ филм, занимателна книга или списание.

За косата отвътре

Искате да се храните с това, което ви е вкусно, но и да се грижете за кожата и косата? Няма нищо по-лесно. Много хранителни продукти съдържат витамини, минерали и различни субстанции, които можете да използвате в програмата за укрепване на кожата, косата и ноктите.

Пресните зеленчуци са богати на растителни протеини и стимулират възстановителните процеси. Растителни вещества като флавоноидите, съдържащи се предимно в кората на плодовете, се включват и в продуктите за кожата и косата.

Следващата рецепта ще ви достави цинк, силициева киселина и биотин за кожата, косата и ноктите, а аспержите ще ви помогнат в отделянето на токсините.

Просо със зеленчуци

80 г бели и зелени аспержи, 100 г моркови, 50 г сладък градински грах, 1 стрък лук батун, 500 мл зеленчуков бульон, няколко нишки шафран, 80 г просо, 1 ч. л. масло, 1 ч. л. пълнозърнесто брашно, 3-4 с. л. мляко, прясно смлян пипер, сол, мускатово орехче, 1 ч. л. лимонов сок, 1 с. л. накълцан магданоз, 1 ч. л. накълцан естрагон, 1 с. л. див керевиз

  • Почистете зеленчуците, нарежете ги на подходящи по големина парчета и ги бланширайте. После ги залейте със студена вода. Отделете си 3-4 с.л. от бульона.
  • Сложете зеленчуковия бульон да заври с шафрана и просото. Оставете да ври 5 минути и после оставете 25 минути на слаб огън, за да поеме водата.
  • Сварете сос от маслото, брашното, млякото и водата от зеленчуците. Овкусете го с пипер, сол, мускатово орехче и лимонов сок. Добавете другите подправки и зеленчуците.
  • Сложете просото в намазана с мазнина формичка, после я обърнете върху плоска чиния и залейте със соса.

Кухня на красотата

Много хранителни продукти съдържат микрохранителни вещества, които разкрасяват кожата и косата.

  • Цинк има в животинските вътрешности, крехкото месо, млякото, пълнозърнестите продукти, бирената мая, бадемите, фъстъците, тиквеното семе, гъбите, сиренето, пилешкото, бобовите култури, кореноплодните зеленчуци, прасковите и зелените листни зеленчуци.
  • Силициевата киселина стимулира растежа на ноктите и се среща например в просото.
  • Пантотенова киселина – Недостигът на пантотенова киселина (витамин В5) може да предизвика преждевременно посивяване на косата. Тя се съдържа в телешкия черен дроб, рибата и манатарките.
  • Кверцетин – Ябълките (и съдържащият се в тях кверецетин) заздравяват съединителната тъкан. Същото се отнася и за сока от ракитник, съдържащ витамин Е и бета-каротин.
  • Цистин – Съдържа се в месото, нискомасленото сирене и соята. Придава блясък на косата.
  • Гъбите шиитаке стимулират кръвооросяването и така помагат при отслабване.

Съвет за разкрасяване по време на сън

Малко преди лягане консумирайте 30 г варено пилешко или риба и изпийте сока на един лимон. Смята се, че чрез тази лека стимулация от протеини и витамини се активира изграждането на колаген, а с това и процесът на обновяване на тъканите през нощта.

Лицева аеробика против бръчки

За мимиките на лицето са отговорни повече от 40 мускула. Те ни карат да се усмихваме, да въсим чело, да гледаме тъжно и да бърчим нос. Колкото по-еластични са тези мускули, толкова по-гладко е лицето. Можем да ги тренираме с напрягане и отпускане и така да се грижим за тях. Не случайно актьорите дори в напреднала възраст често имат младежки вид. Те са се научили как да използват и контролират всички мускули на лицето.

Водещото при упражненията в раздела е въздействието върху лицето. Те предотвратяват образуването на бръчки и помагат вече образувалите се да намалеят

За шията

Лицето, а с него и всички козметични дефекти, е постоянно в центъра на вниманието. През зимата бръчките на шията най-често остават скрити, но през пролетта те също „излизат на сцената“. Наред с естествените промени виновно за появата на бръчки често е и нашето поведение.

Възможна причина може да бъде спането на висока възглавница. За предпочитане е да използвате ниска.

По време на четене и писане дръжте главата изправена. Избягвайте да притискате брадичката към гърдите. Така най-лесно ще избегнете бръчките на шията.

Ако дебелината на шията ви се увеличи за няколко седмици, това може да е признак за уголемяване на щитовидната жлеза. Естествено кожата на шията също страда от това. Консултирайте се с лекар за евентуално увеличение на щитовидната жлеза.

Упражнение за премахване на бръчки

Усмихнете се на мислите, на органите си, на цялото тяло. Ако го намирате за смешно, посмейте се и на самите себе си.

При усмивка изтегляйте ъгълчетата на устата малко по-високо от обикновено, задържайте напрежението възможно по-дълго, но не повече от 30 секунди.

Съвет

Учените са установили, че радостното изражение влияе на мозъка и чувствата. Ако се усмихнете, незабавно ще се почувствате по-добре. Така наред с бръчките ще премахнете също и стреса.

За челото

Упражнение I

Поставете дланите на челото с насочени едни срещу други пръсти и леко притиснете. Опитайте се да изтеглите веждите и клепачите нагоре, сякаш за да сбърчите чело, като противодействате на ръцете. Задръжте напрежението за около 7 секунди.

След това поставете ръцете малко под линията на косата. Избутвайте кожата на главата назад, докато се опитвате да изтеглите веждите надолу. Задръжте напрежението 7 секунди.

Упражнение II

Погледнете се в огледалото и вижте къде е най-изразената хоризонтална бръчка на челото.

Поставете длан над тази бръчка и внимателно я притиснете към челото. Поставете другата ръка върху първата и увеличете натиска.

Придвижете ръцете малко нагоре, т.е. изтеглете кожата. Затворете очи и задръжте около

15 секунди.

Отворете отново очи и погладете леко челото с ръце

За стегната брадичка

Упражнения I

Седнете изправени на табуретка. Изпънете главата нагоре и същевременно я протегнете малко напред.

Изтеглете долната челюст напред, като че искате да изтеглите брадичката до носа. Задръжте за

15 секунди. Бавно отпуснете и върнете главата в нормално положение.

Упражнение II

Отново седнете изправени, наведете главата леко назад и изтеглете долната челюст напред.

При това наклонете главата на дясно. Задръжте за 7 секунди, завъртете главата напред и се отпуснете. Повторете наляво.

За бузите

Упражнения

Отворете широко уста, изплезете езика максимално навън и останете така 7-10 секунди.

Приберете езика, оформете устните, за да кажете „0“, след това ги съберете за целувка. Задръжте напрежението няколко секунди.

Затворете устата и стиснете леко зъби.

Дръжте устните затворени, докато се усмихвате възможно по- широко.

Сега се опитайте да издуете бузи като тромпетист. Задръжте около 10 секунди, след това съвсем бавно отпуснете мускулите.

Упражнение за премахване бръчките от слепоочията

Седнете до масата и облегнете лакти на нея. Можете да изпълнявате упражнението и прави пред огледалото.

Подпрете слепоочията с длани.

Притиснете интензивно края на дланите към слепоочията. Усилете натиска, докато броите бавно до 10, след това отпуснете.

Съвет

Компресите с листа от орех и бреза имат изглаждащ ефект. Залейте шепа отлистата с вряла вода, оставете ги да се запарят за 20 минути и прецедете. Натопете памучни тампони, изцедете ги и ги поставете за 10 минути върху затворените очи.

Да обобщим

ДВИЖЕНИЕ

  • „Петимата тибетци“ – смята се, че тези упражнения имат подмладяващ ефект.
  • Заздравяват съединителната тъкан и изпъват отпуснатата кожа.
  • Осигуряват достъп до неизползвана до този момент енергия и така допринасят цялостно за здравето.

РАЗТОВАРВАНЕ

  • През някой от уикендите се погрижете за всичките си сетива.
  • Целенасочено изключете умствената работа, наслаждавайте се на момента и се поглезете с релаксираща целодневна програма.
  • Освободете фантазията си, като съзнателно се наслаждавате, усещате и слушате света около вас.

ХРАНЕНЕ

  • Дайте на тялото си това, от което се нуждае, за добро здраве, за да се харесвате.
  • Аминокиселините и силициевата киселина се грижат за бляскава коса и здрави нокти.
  • Ябълките и сокът от ракитник заздравяват съединителната тъкан.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *