Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хората с позитивно мислене живеят по-дълго!

Позитивно мислене не означава да гледате на света през розови очила. Напротив, то означава да постигате максимума във всяка ситуация и така да се сдобивате с повече удовлетворение и жизнерадост. Заемете се с това още днес.

Позитивно мислене

 

Представете си, че е неделя следобед и вали като из ведро. Можете да се ядосвате, защото сте искали да излезете на разходка, или да се зарадвате, защото най-после имате време да прочетете някоя хубава книга. Няма значение какво ще изберете – и в двата случая ще продължи да вали. Все пак ще е много по-добре, ако приемете лошото време и се адаптирате към ситуацията. Този пример онагледява основния принцип на позитивното мислене. Не става въпрос да приемате безкритично като красиво и добро всичко, което се случва, а да осъзнаете, че в повечето ситуации има и нещо позитивно. Психолозите и терапевтите в цял свят от десетилетия насам доказват, че позитивното мислене може да промени живота ни! То няма нищо общо с отричането на проблемите, а развива едно цялостно по-оптимистично отношение към света.

Реалистични желания

Всеки може да прилага този метод. Запишете си няколко сугестивни фрази или си ги повтаряйте многократно през деня. Достатъчно е едно съвсем просто изречение като: „Аз мога да направя това“ или „Ще се справя“. Придържайте се към мисълта на психолога Йенс Корсен: „Както страхът води към нещастие, така смелостта води към щастие!“

Проявете смелост и напуснете отъпканите пътища на старите и навярно лоши навици. Желанията ви все пак трябва да са реалистични! Никой не може изведнъж да проговори гладко френски само защото си е повтарял това хиляди пъти на ден!

Основната идея е да извлечете най-доброто от всяко положение и дори в неприятните ситуации все пак да виждате нещо позитивно. Това ще ви помогне да придобиете по-оптимистично отношение към живота.

Недостатъците и слабостите, характерни за всеки човек, стават второстепенни, ако се опитате да откриете и да изтъкнете собствените си положителни качества. Затова все пак е необходимо да поразмишлявате на спокойствие за себе си. По време на това самоопознаване ще откриете, че във вашия живот и във вас самите се крият много повече позитивни неща, отколкото сте предполагали.

Направете равносметка

Отделете време и направете пълен списък на всичките си постижения досега. Започнете от детството си и не забравяйте някои наглед малки подробности, като например наградата в състезанието по рисуване. Продължете с младежките години, завършването на училище или университета. След това опишете успехите в професионалния си стаж. Извиквайте често в паметта си този списък – ще видите, че сте постигнали наистина много неща.

Позитивното мислене си заслужава

Учени от реномираната клиника „Майо“ (Рочестър) в свое изследване на над 800 пациенти, продължило 30 години, са потвърдили, че между песимистичното мислене и по-кратката продължителност на живота има категорична взаимовръзка. Песимистите реагират по- скоро пасивно и поради тази причина преживяват по-малко позитивни неща от оптимистите. Песимистите често са склонни да игнорират медицински съвети и предписания, тъй като „така или иначе няма никакъв смисъл“. По-изявената склонност към депресии също влияе негативно на продължителността на живота. Оптимистите имат значително по-силна имунна система от песимистите.

Дори само по тези причини си заслужава да забелязвате навреме зараждащия се песимизъм и да му противодействате с позитивно мислене.

Двуседмичната програма ще ви помогне в тази задача.

Не я разглеждайте като терапия, ограничена в рамките на 14 дни, а като начало на нов, оптимистичен живот.

Мандала – първообразът на живота

Думата „мандала“ произхожда от санскрит и означава „кръг“, „център“ или „тайна“.

Мандала е схема под формата на кръг или многоъгълник, която олицетворява душевни взаимовръзки и служи като средство за медитация в индуизма и будизма.

С рисуването или съзерцаването на мандала човек създава свой собствен, вътрешен ред. Изглежда, че всеки интуитивно разпознава в нея отражението на самия себе си.

Мандалата е начин на медитация, подходящ за хора, които не владеят специални техники. По време на рисуването тялото осезаемо се отпуска, трудностите и проблемите отстъпват на заден план.

Всеки сам кове щастието си

Нашето поведение и способности се влияят от подсъзнанието ни, където преди това се възпроизвеждат заучените модели на поведение. Ако веднъж сте си изгорили ръката на тавата, следващия път ще използвате домакинска ръкавица, за да не го направите отново, тъй като информацията „Внимание, горещо!“ е запаметена в него.

Ако си мислите, че не можете да се справите с някоя ситуация, това се загнездва в подсъзнанието ви и в резултатът наистина не успявате. За разлика от това позитивните мисли и съзнателният подход към трудностите стимулират вътрешната хармония, която ви дава сила дори и при неблагоприятни обстоятелства.

Упражнение – защитна обвивка

В трудни ситуации, например когато шефът ви прави забележка или ви е страх от нещо, създайте около себе си въображаем сапунен мехур, докато придобиете чувството, че сте напълно защитени.

После във въображението си напълнете тази „защитна капсула“ с много светлина (може да бъде и цветна).

Неврофизиолозите потвърждават, че тази техника успокоява и води до вътрешна хармония

Упражнение за подготовка

Ако знаете, че ви предстои неприятен разговор, проиграйте ситуацията предварително.

Мислено проследете съвсем точно разговора: вие и вашият събеседник сте седнали един срещу друг. Формулирайте мислено вашите аргументи и оставете опонента ви да отговори.

Можете да се опитате да продължите мисления диалог с лист и молив, така че да формулирате изложенията си по-ясно и прецизно.

Благодарение на мисленото проследяване на евентуалното протичане на разговора ще се чувствате по-уверени в реалната ситуация и ще бъдете по-възприемчиви за аргументите на противника.

Освобождаване от блокади чрез кинезиология

Кинезиология означава „учение за енергийните потоци в активирания мускул“. Тя е разработена през 60-те години на XX век от американския специалист по хиропрактика Джордж Гудхарт, който открил, че по мускулната сила или слабост могат да се правят заключения за здравословното състояние на човека. В своята терапия той включва и китайското учение за потока на енергията в тялото.

Целта на кинезиологията е на първо място да възстанови равновесието в организма при здравословни проблеми, като болки в гърба, мускулни схващания или отклонения в имунната система.

Освен това кинезиологията се прилага и при депресивни настроения, безпокойство и стрес преди изпити.

Метод – Със специални мускулни тестове се установява дали в енергийната система на организма съществува дисбаланс. Енергийните блокади се освобождават например с масаж на рефлексогенните зони.

Позитивно формулиране на потребностите

Подготовка

Отделяйте си поне 15 минути на ден и наблюдавайте какви мисли ви се въртят в главата и за какво говорите. Предимно негативни ли са те? Поставете си за цел никога да не довършвате докрай негативна мисъл, а да я заменяте и формулирате с позитивна.

Примери:

Не казвайте: „Изобщо не ми е приятно да се разхождам“, а „Бих искал да почета“.

Вместо: „Отново трябва да правя всичко сама!“, кажете: „Можеш ли днес ти да приготвиш обяда?“

Вместо: „Бесен съм! Шефът още не ми е казал дали ще получа повишение“, кажете: „Заслужавам повишение. Дадох на шефа достатъчно време да вземе решение, следователно днес мога уверено да го попитам какво е решил.“

Вместо: „Изтощена съм, но не мога да си почина, защото трябва и да разтребя“, кажете: „Аз съм шефът тук! Подреждането може да почака до утре.“

Направете равносметка

Ако ви предстоят житейски промени с много неизвестни, например смяна на жилището, претеглете добре всички „за“ и „против“.

За целта вземете лист хартия и го разделете на две. Горе от лявата страна поставете голям минус, а отдясно – голям плюс. Сега направете списък какво в промяната възприемате като негативно, респективно позитивно, например: „Приятелите ще ми липсват“ – „Ще се запозная с нови интересни хора“. Твърденията, които са най-важни за вас, трябва да разположите най-горе.

Повишете самочувствието си и се освободете от страховете, като си представите конкретно своите желания и цели.

Задача

Формулирайте своята цел, например в работата, и си определете период от време, за да я постигнете. Обмислете целта. Можете ли да се справите сами, или се нуждаете от помощ? Реалистична ли е тя? Ако е необходимо, коригирайте я. В никакъв случай не вдигайте летвата прекалено високо.

Какви са последствията, ако постигнете целта си? Задайте си въпроса как вашите планове се отразяват на приятелите ви и на семейството.

Мислено си създайте точен образ на новата ситуация, при това в детайли.

Погледнете критично на самия себе си. Колко далече е целта?

Не забравяйте нито за миг, че планирате своето бъдеще и осъзнайте мисълта: „Това е моята цел!“

Червеният цвят символизира жизненост, радост и енергия. Носете дрехи, създаващи добро настроение!

Тренирайте самочувствието си

Самочувствието се изразява и с езика на тялото. Ходете с вдигната глава и дори в неприятни разговори гледайте събеседника право в очите. Винаги отстоявайте мнението си и подкрепяйте вътрешното си позитивно отношение със самоуверено поведение. Упражнявайте равновесието си с пируети и цигун – ще подобрите стойката си и ще излъчвате непоколебимост.

Цигун

Вече повече от 2500 години т.нар. ци-упражнения заемат особено място в религиозната и медицинска култура на Китай. От края на 80-те години на XX век популярността на цигун в Западния свят непрекъснато расте. Гимнастическите упражнения въздействат цялостно върху тялото и духа. Редовните занимания предотвратяват заболявания, ускоряват процеса на оздравяване и укрепват имунната и нервната системи. Многобройни спортни дружества, здравноосигурителни фондове и университети предлагат курсове по цигун. Научете как да подобрите стойката на тялото си и „вътрешната си стойка“.

Упражнение – изпъване на ръцете към тавана

Застанете прави с разтворени крака и леко присвити колене.

Съберете дланите една до друга пред корема и ги повдигнете приблизително на височината на гърдите. Продължавайте да повдигате ръцете и на равнището на главата обърнете дланите напред. Изнесете ръцете над главата, дланите са обърнати над главата към тавана, а палците сочат напред.

Изпънете ръцете и изтеглете още дланите към тавана, така че петите да се повдигнат. След това изпънете ръцете настрани и ги спуснете надолу край тялото. Отпуснете петите на пода.

Упражнение – пируети

Застанете прави с разтворени крака.

Изпънете двете ръце встрани и се завъртете около собствената си ос по посока на часовни-ковата стрелка. Вие сами определяте темпото и „оборотите“.

За да не ви се завие свят, фиксирайте погледа в една точка, например на стената.

Храненето

Ако човек умее да се наслаждава, ще го направи дори с оскъден сухар.

Превърнете всяко хранене в нещо специално. Свикнете да подреждате масата дори само за себе си. Използвайте красиви салфетки, извадете „хубавия“ сервиз от шкафа, запалете свещ.

Създайте си настроение с добре подбрани продукти. Не е необходимо ястията да са скъпи. Решаващ е единствено правилният избор.

Шоколадов крем

30 г шоколад (блокче),

70 мл сметана за разбиване на сняг с 30-33% масленост (но не хомогенизирана!)

Натрошете шоколада на малки парченца и го сложете заедно със сметаната в тенджера. Оставете бавно да се разтопи.

Прехвърлете сместа в купа и я оставете в хладилника най-малко за 24 часа.

Малко преди сервирането разбийте на пяна с миксер.

Съвет

Шоколадовият крем се получава добре с черен или млечен шоколад.

Боб с агнешко

50 г сушен червен фасул, сол, 150 г домати, 1 малка глава лук, 1 малка чушка чили, 1 малка скилидка чесън, 2 ч. л. олио, 150 г агнешка кайма, прясно смлян пипер, евент. бульон (месен) за разреждане

  • Накиснете фасула за една нощ в подсолена вода. На следващия ден го сложете да се вари на слаб огън в продължение на 1 час, след това го отцедете.
  • Обелете доматите, нарежете ги на четвъртинки и ги почистете. Обелете лука и го нарежете на ивици. Почистете чушката чили и я нарежете на фини лентички. Обелете скилидката чесън и я смачкайте.
  • Сгорещете олиото и задушете лука. Добавете каймата, чилито и чесъна и ги запържете.
  • Докато бъркате, добавете доматите и ги оставете леко да заврят. Прибавете отцедения фасул и овкусете. При нужда разредете с малко бульон.

Как въздействат „щастливите“ храни?

Много храни създават добро настроение и благоразположение. Те съдържат вещества, които стимулират отделянето на някои хормони в организма.

Чушките чили освобождават ендорфини – хормони, които предизвикват чувство на щастие и след лютия вкус ни потапят в истинско спокойствие. Мазнините също стимулират освобождаването на тези вещества. Задоволството, което изпитвате след хапването на ягоди със сметана, има научно обяснение!

Шоколадът съдържа мазнини и захар. Нищо чудно, че ни прави щастливи, тъй като те стимулират производството на серотонин. Този „хормон на щастието“ създава явно изразено позитивно настроение. Макароните имат същия ефект.

Жълтият кантарион блокира рецепторите в мозъка, които са отговорни за лошото настроение. Също така той намалява разграждането на серотонина.

Кава-кава е билкова напитка от южната част на Тихия океан, която подобрява настроението.

Соевите зърна съдържат изофлавоноиди, които имат антидепресивно действие.

Да обобщим

РАЗТОВАРВАНЕ

През тези 14 дни няма да скучаете, защото ще научите:

  • как да налагате собствените си потребности – като ги формулирате позитивно,
  • как да решавате конфликти – като развивате мисловни образи и ги затвърждавате в подсъзнанието си.

ДВИЖЕНИЕ

  • Изразявайте самоувереността си чрез тялото.
  • Постигнете по-голяма стабилност с цигун.
  • Движете се, за да си създадете позитивно усещане за живота.

ХРАНЕНЕ

  • Превърнете храненето в празник.
  • С малко помощни средства направете и от храненето позитивно преживяване.
  • Създайте си настроение с подбрани хранителни продукти. Прочетохте защо чушките чили и шоколадът ни правят щастливи.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *