Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

13 слепци прогледнаха след уникална операция

13 слепци прогледнаха с едното око в САЩ след присаждане на стволови клетки в ретината, съобщи сп. „Лансет“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Терапията е приложена на 18 души и те са наблюдавани средно 22 месеца, а двама от тях – над – 3 г. Това е най-голямото досега изследване на ефекта от присаждането на стволови клетки на хора.

Стволовите клетки бяха открити преди 16 г. Те могат да се превръщат във всякакъв вид клетки и чрез тях да се подменят тъкани. Учените обаче се опасяват, че след присаждането им може да се получи нежелан тип клетки, например костни в окото, или да се образуват тумори.

В описаното от „Лансет“ присаждане това не се е случило. При него стволовите клетки са се развили до пигментни епителни клетки в ретината и очите станали чувствителни на светлина. 9 от 18-те пациенти имали суха дегенерация на макулата, а останалите 9 били с макулна дистрофия на Щаргард. Значително подобрено зрение е настъпило в 8 от 18-те очи. В нито едно от 18-те нелекувани очи нямало промяна.

Присаждането извършил д-р Стивън Шварц от Калифорнийския университет. Той отбелязва, че в 13 от очите нивото на пигмента се увеличило и това е знак за успешно присаждане.

Човешкото око е най-удобно за тази терапия, тъй като за нея е нужен съвсем малък брой клетки. Освен това то е „защитено“ до известна степен от автоимунна атака и е малко вероятно клетките да бъдат отхвърлени. Според „Лансет“ 18-те пациенти са пили лекарства за потискане на имунитета само 13 седмици, докато при присаждане на органи тези лекарства се пият цял живот.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *