Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Внезапна загуба на тегло – колко сериозен е този симптом?

Ако се случи така, че започнете бързо да губите килограми, без да се отказвате от любимите си храни и без изтощителни тренировки, не бързайте да се радвате – внезапната загуба на тегло може да бъде симптом на сериозно заболяване или разстройство

загуба на тегло Консултацията с лекар е необходима, ако в срок от шест месеца загубите повече от пет процента от нормалното си тегло без диета и физически упражнения. Измършавяването може да бъде както от физическо, така и от психическо естество.

Възможни причини:

1.Разтройство на храненето. Тези нарушения са анорексия невроза и булимия невроза. Анорексията е психическо заболяване, при което има страх от наддаване на тегло и, следователно, провал на храненето. Булимия нервоза е разстройство, характеризиращо се с преяждане. Хората, страдащи от булимия често прибягват до контролиране на теглото чрез повръщане или употреба на лаксативи.

2.Психични проблеми. Бързата загуба на тегло може да се дължи на проблеми, свързани с психичното здраве, като стрес и тревожност. Стресът може да бъде причинен от ситуации, свързани с работата или личния живот. Ако човек не може да излезе от една стресова ситуация, тревогата му може да доведе до физически заболявания, като например бърза загуба на тегло, виене на свят, и недостиг на въздух. В допълнение към стреса, загубата на тегло може да се появи при хора, страдащи от депресия. Депресията е състояние на тъга и дълбока скръб, което е възникнало под влияние на определени психологически, екологичните и генетични фактори.

3.Рак. Ракът може да бъде и една от причините. Злокачествените тумори нарушават метаболизма и тялото е в състояние да горят калории по-бързо, и като резултат има рязко намаляване на теглото.

4.Хронична диария. Диария в продължение на повече от четири седмици, се нарича хронична. Това може да се дължи на сериозни заболявания като синдром на раздразнените черва, цьолиакия, възпалително заболяване на червата, и др. Може да настъпи силно изтощение и обезводняване.

5.Диабет. Загубата на тегло е по-често при тип I захарен диабет. Тип I диабет възниква при малки деца, тийнейджъри и възрастни на възраст под 30 години и се появява, когато тялото не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин, което води до нарушение на всички видове метаболизъм.

6.Други причини. Освен тези заболявания, загуба на тегло може да възникне поради други заболявания, като СПИН, хипертиреоидизъм, туберкулоза, бъбречна недостатъчност. В допълнение, загуба на тегло има и при някои зависимости (наркомании, тютюнопушене, алкохолизъм, злоупотреба с вещества), засилен прием на слабителни, насилие, недохранване, прекомерен прием на кофеин, болест на Паркинсон и чревна непроходимост.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *