ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Великото грозде лекува сърцето

Независимо дали предпочитате джин с то-ник, вино или бира, всички алкохолни на­питки в умерени количества осигуряват за­щита за сърцето.

грозде, сърце, здраво сърце, инфаркт

Проучване сред 12 321 британски лекари мъже, родени между 1900 и 1930 г., установи­ло, че до 1991 г. най-ниска смъртност имало сред доброволците, които консумирали меж­ду 8 и 14 питиета седмично. Процентът смъртност при тях бил по-малък, отколкото при въздържателите и при онези, които пие­ли по-малко от 8 чашки седмично. А смърт­ността се покачвала прогресивно с увелича­ването на количеството питиета на над 21 седмично.

Въпреки че всички видове алкохол при­тежават полезни за сърцето качества, виното води. класацията. Може би сте чували за „френския парадокс“ – ироничното откри­тие, че въпреки че много французи пушат и се хранят с наситени мазнини, те са почти наполовина по-малко застрашени от смърт от сърдечносъдово заболяване в сравнение с англичаните.

Преди учените обясняваха причината за здравите сърца на французите само с навика им да пият червено вино, но е по-вероятно средиземноморската им диета – богата на пресни плодове и зеленчуци, зехтин, чесън и риба – също да има важен принос за това. Други фактори във френския начин на жи­вот, като ежедневната физическа активност и спокойствието, също влияят благотворно, но безспорно виното съдържа елементи, които неутрализират вредителите на сърце­то. Различни проучвания доказват, че на­циите, които предпочитат виното, имат по-ниска сърдечносъдова заболеваемост от оне­зи, които наблягат на бира или концентрати.

Виното съдържа антиоксиданти, извест­ни като полифеноли, както и флавоноида кверцетин и съединението ресвератрол – и двете предотвратяват окисляването на „ло­шия“ холестерол, което намалява вероят­ността той да се отложи и в артериалните стени. Учените в момента изследват друга група съединения, наречени сапонини. Те се съдържат в обвивките на гроздовите зърна и действат, като се свързват с холестерола и така пречат на абсорбацията му в кръвта. Могат също да редуцират и възпаленията.

 

КАРДИОЕФЕКТ– без сърдечни атаки!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *