ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Специалистите съветват – изгасете цигарата сега!

Въпреки че всички новини, свързани с тю­тюнопушенето, са мрачни, има светлина в тунела. Можете да избегнете вредните му ефекти и дори да поправите вредите, като спрете веднага. Няма значение колко дълго сте пушили – рискът ви от инфаркт намаля­ва само 24 часа след като откажете цига­рите.

цигари, спиране на цигарите, сърцебиене, кашлица, инфаркт

След година рискът от сърдечносъдово заболяване, свързан с тютюнопушенето, ще е наполовина на този при активен пушач, а 15 години след като сте загасили последната си цигара ще падне до нивото на човек, кой­то никога не е пушил. Ето какво е необходи­мо да знаете, за да откажете цигарите.

 

Нужна е мотивация

Вече прочетохте колко много ви вреди тютюнът – пише го и с големи букви върху всяка кутия цигари. По­вечето пушачи знаят всичко това, но то не ги мотивира да спрат. Нужен им е външен сти­мул – може би да го направят заради хората, които обичат, например заради децата или внуците си.

Помислете си за щастливите събития, които ще пропуснете, ако животът ви се съкрати с 10-15 години. Раждането на внуче? Неговата сватба? Замислете се за всичките ви близки хора – семейството и най-добрите ви приятели. Кой ще ви липсва или на кого ще липсвате най-много, ако си отидете от света над десетилетие по-рано? Откажете ци­гарите заради тях.

Лекарят може да ви помогне

Макар и свободно продаван, към тютюна се прист­растявате точно толкова силно, колкото и към тежките наркотици като кокаин и херо­ин. Затова е възможно да не успеете да се от­кажете от него от първия опит.

Различни изследвания сочат, че ако се обърнете към лекар, шансовете ви да успеете са по-високи. Но не очаквайте той да поеме инициативата. Въпреки че медицинските ра­ботници разговарят с пациентите си за пу­шенето, в едно изследване, проведено в кар­диологично отделение в Дарлингтън, било установено, че само 61% от хоспитализира­ните били посъветвани от лекарите си да от­кажат тютюнопушенето. Така че съобщете на лекаря си, че искате да спрете цигарите и помолете за помощ.

Опитайте с никотинов заместител

Хората често намират за ефикасна терапия­та с никотинови заместители в началния пе­риод на адаптация. Тези продукти са под формата на дъвки, лепенки, бонбони за сму­чене, инхалатори и спрейове за нос и се про­дават както с рецепта, така и свободно.

„Лайт“ вариантите рядко действат

Преминаването към по-леки цигари няма да запази здравето ви или да ви помогне да спрете да пушите. Има тенденция хората да пушат повече, по-дълго и по-често от леките цигари, за да си набавят желаната доза нико­тин. Пурите или лулата също са лоша алтер­натива – никотинът пак се абсорбира в кръ­вообращението и го вдишвате с всяко дръп­ване.

Но спортът действа

Редовната гимнас­тика може да ви помогне да спрете цигарите, тъй като чрез нея ще се справите със стреса -съответно ще имате по-малко желание да пу­шите – и ще се отделят хормони на щастие­то, които ще редуцират неприятните усеща­ния след спирането на никотина.

Допитване на „Галъп“ във Великобрита­ния установило, че за пушачите, които спор­тували, имало два пъти по-голяма вероят­ност да спрат цигарите от онези, които не правели упражнения. А ако започнете да се занимавате с гимнастика ежедневно, вероят­но ще успеете да избегнете качването на 2-4 кг, което обикновено се свързва с отказ­ването на цигарите и от което толкова много се притеснявате.

 

Избягвайте вредни влияния

Срещи­те с пушачи не само правят отказването на цигарите по-трудно заради изкушението, което непрекъснато е пред очите ви, но и са опасни за сърцето, тъй като се превръщате в пасивен пушач.

Според една английска благотворителна организация всяка година пасивното вдиш­ване на цигарен дим вкъщи причинява смъртта на 2700 души на възраст между 20 и 64 г., както и на 8000 души над 65 г.

Специален доклад на създадената от пра­вителството във Великобритания Комисия по въпросите на тютюнопушенето и здраве­то заявява, че пасивното пушене не само причинява рак на белите дробове и сърдеч­носъдови заболявания при възрастните не-пушачи, но и смърт в ранна детска възраст, респираторни заболявания, инфекции на средното ухо и пристъпи на астма при деца­та. Ако живеете с пушач, изнасяйте пепелни­ка навън и го дръжте там. Отсега нататък не позволявайте да се пуши в дома ви.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *