ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Алкохолът помага на сърцето?!

Според Британската кардиологична фондация 1 -2 чаши вино на ден могат да ни предпазят от инфаркт…

алкохол, сърце, инфаркт, сърцебиене

Отделните хора харесват различен вид алко­хол. Някои обичат да пият вино на вечеря, други – бира по време на футболен мач. Има въздържатели и такива, които прекаляват с пиенето. Човечеството се отдава на консума­цията на ферментирали течности от 10 000 години и почти от също толкова дъл­го време дискутира ползите (и вредите) от тях за здравето.

Истината е, че алкохолът може да бъде както лековит, така и отровен. Разликата между доброто и лошото му лице се крие в количеството. Ако се пие с мярка – не повече от 1-2 питиета дневно, той носи редица пол­зи. Проучвания доказват, че хората, консу­миращи алкохол в умерени количества, жи­веят по-дълго, както от онези, които пият прекалено много, така и от пълните въздър­жатели. Освен това имат и по-здрави сърца. Дългогодишни изследвания, включващи над 750 000 души, са доказали, че умереното пиене понижава риска от коронарна болест на сърцето и инфаркт и/или смърт, свързана със сърдечносъдови заболявания, с 30-40%. Освен това пиещите в разумни количества са по-склонни да се придържат към здраво­словни навици. Според изследванията за тях е по-вероятно да поддържат оптимално тег­ло, да спят по 7-8 часа и да спортуват редов­но за разлика от трезвениците или консуми­ращите големи количества спиртни напит­ки. Хората, които пият умерено, се радват и на пълноценен, спокоен социален живот. Накратко, те имат щастливи сърца – и емо­ционално, и физически.

Обратното може да се каже за онези, кои­то прекаляват с алкохола. Когато се консуми­ра в големи дози, етанолът, активната съ­ставка в спиртните напитки, нарушава когнитивната функция и уврежда всички орга­ни. Злоупотребата с алкохол може да допри­несе за или директно да причини високо кръвно налягане, затлъстяване, кардиомиопатия (значително отслабване на сърдечния мускул), сърдечна недостатъчност, сърдечна аритмия (неравномерен пулс) и внезапна сърдечна смърт. Сред другите рискови фак­тори се включва алкохолизмът, а злоупотре­бата с алкохол е честа причина за многото автомобилни катастрофи.

Тъй като опасностите от прекалена кон­сумация на спиртни напитки може да над­хвърлят ползите от умерената, ограничете се до 1 чаша вино на ден с вечерята. Според Британската кардиологична фондация това количество може да предотврати инфаркт при мъже над 40 години и жени след менопаузата. Но организацията твърди също, че по-големите количества алкохол могат да по­вишат кръвното налягане и да доведат до затлъстяване и други здравословни и со­циални проблеми. Ако пиете редовно и по малко, следват някои съвети, с които да уве­личите ползите за сърцето си от това.

 

Аспирин или алкохол?

Ако вземате аспирин, за да защитите сърцето си, попитайте лекаря си дали е добре да пиете алкохол. Дозата аспирин, приемана като пре­вантивна мярка, е много ниска, така че веро­ятността 1 чаша вино на ден да предизвика неблагоприятна реакция е малка. Не бива да спирате приема на аспирин, без да сте се кон­султирали с лекар.

 

 

НОВО! Американски билков продукт за отказване от алкохолизма и цигарите!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *