Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПАРАЦЕТАМОЛ / PARACETAMOL

Съдържа парацетамол, повидон, лактоза монохидрат, пшенично нишесте, магнезиев стеарат, талк

Предназначение

paracetamol-500-mgПАРАЦЕТАМОЛ е лекарствен продукт, който успокоява болки и понижава повишената температура. Препоръчва се при фебрилни състояния и симптоматика с болки: мускулни и ревматични болки, зъбобол, леко до умерено главоболие, болки при цикъл, зачервено гърло, настинки.

Как се приема

Приемайте този медикамент по начина, препоръчан от лекуващия. Не превишавайте максимално разрешената дневна доза заради възможни негативни последици за здравето ви!

Таблетките се гълтат цели, с вода. Обикновено възрастни пациенти и деца на възраст над 12 години вземат по 1-2 таблетки от 500 мг на три или четири приема в рамките на деня. Добре е между всеки два приема да се спазва пауза от по 4 до 6 часа. Независимо от сериозността на здравословния проблем възрастните не трябва да вземат повече от 8, а децата – повече от 6 таблетки за 24 часа.

Децата на възраст от 6 до 12 години вземат половин до една таблетка 3-4 пъти дневно.

ПАРАЦЕТАМОЛ може да се набави от аптечната мрежа и свободно, но самолечението крие рискове, особено при необходимост от по-продължителен прием. Ако се налага лечение, по-дълго от три дни, на всяка цена се консултирайте с лекар!

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ПАРАЦЕТАМОЛ може да е придружено с негативни странични ефекти, на които следва да се обърне сериозно внимание. ПАРАЦЕТАМОЛ може да причини у някои пациенти алергични реакции с дихателни проблеми – дишане с хрипове, затруднено дишане и замайване. Съобщавано е и за типичните кожни реакции при напоносимост, като сърбеж и обриви, поява на уртикарии с преминаване в по-тежки форми. Има описани реакции с мехури около устата, очите и по гениталиите. При алергични реакции приемът на ПАРАЦЕТАМОЛ трябва да се спре и да се направи консултация с лекар.

В други случаи лечението с този медикамент причинява проблеми на стомашно-чревния тракт: болки в коремната област, гадене и повръщане, диария. Част от тази симптоматика: гадене, повръщане, придружени с обща отпадналост, могат да са признаци на отклонения в чернодробните функции. При по-продължителен прием на лекарството може да бъде засегнат черният дроб. ПАРАЦЕТАМОЛ във високи дози оказва негативно въздействие и върху функциите на бъбреците.

Кога НЕ БИВА да се приема

Този медикамент не бива да се прилага в случаите, когато е известна алергия към някоя от съставките му.

Медикаментът не се препоръчва на пациенти с увреждания на черния дроб или бъбреците.

Да не се приема повече от три дни, ако в рамките на този срок не настъпи подобрение на болестните симптоми или ако те покажат усложнения на здравословното състояние.

Лекарственият продукт не се прилага при деца на възраст под 6 години.

Не вземайте парацетамол през първите три месеца от бременността; след тази граница приемът е възможен по лекарска преценка и под контрол. Продуктът може да бъде приеман от кърмачки при стриктно спазване на дневните лимити.

Взаимодействие с други медикаменти

Не комбинирайте парацетамол с други медикаменти, които имат същата лекарствена съставка – това крие риск от опасно предозиране!

ПАРАЦЕТАМОЛ при паралелен прием с някои медикаменти може да усили действието си, като се подчертаят и негативните му странични ефекти. Такива ситуации възникват при съчетаване с аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагуланти, медикаменти за редукция на холестерола и киселинността на стомашните сокове, антибактериални, противоепилептични и лекарства против повръщане.

_________

Усреднена цена в аптеките – 1.50 лв за опаковка от 20 таблетки х 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *