Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Следвайте тези съвети против настинките!

Настинките са болести, които зачестяват при слаб имунитет. За да не се разболявате от вируси, трябва да имате силна имунна система.

През зимата трябва да се стараета да се храните пълноценно, да се движите редовно и да излизате на чист въздух. Това ще ви защити от повечето вируси, които вилнеят по това време. И не натоварвайте организма си излишно с ваксини против грип! По-добре работете за засилване на имунитета си.

Каква трябва да бъде активната защита през зимата?

Целта на следващите упражнения е да стимулират имунната система и обмяната на веществата през студените зимни месеци, когато организмът е особено натоварен. Предотвратявайте простудните заболявания с умерено движение, защото през зимния сезон интензивната физическа активност може да има обратен ефект. Всеки ден трябва да прекарвате по 30 минути навън, по възможност през деня, за да си осигурявате достатъчно слънчева светлина, чийто недостиг през зимата често води до депресии.

Упражнение за съзнателно дишане

Веднага след ставане от сън отворете прозореца или излезте на терасата.

За загрявка бягайте на място в продължение на 1-2 минути. Застанете изправени, изпънете ръцете високо над главата. Вдишайте и издишайте дълбоко 5 пъти. Отпуснете ръцете.

Упражнения с тежести

Упражнение I

Застанете изправени, вземете тежестите и отпуснете ръцете свободно край тялото.

Завъртете 8 пъти в кръг дясната ръка отзад напред и отпред назад. Повторете с лявата ръка.

Упражнение II

За това упражнение вземете само една тежест в лявата ръка.

Разтворете и леко присвийте краката в коленете.

Поставете дясната ръка на талията, лявата свободно отпуснете край тялото.

Сега изнесете лявата ръка над главата и се наклонете на дясната страна. Издишайте. При връщане в изходно положение вдишайте. Повторете с дясната ръка.

Тежестите усилват ефекта от тренировката.

За упражнения на закрито се препоръчват гимнастически гирички. Те са снабдени с удобни ръкохватки за пръстите.

На открито е целесъобразно използването на маншети с тежести, които се закопчават с велкро и могат да се поставят както на ръцете, така и на краката.

И двата вида тежести можете да закупите в специализираните магазини.

Вместо тежести можете да използвате малки пластмасови бутилки от половин или 1 л или кутии за напитки.

Разходка

Разходете се в някой близък парк или гора и по пътя потърсете удобна пръчка. Хванете я в двата края и я вдигнете над главата. Изпънете се нагоре и вдишайте дълбоко. Наведете се надолу, докато пръчката достигне приблизително нивото на коленете, и издишайте.

Застанете изправени с разтврени крака. Хванете пръчката с двете ръце хоризонтално пред гърдите и завъртете торса наляво и надясно. Винаги дръжте гърба изправен!

Отново хванете пръчката над главата. Наклонете се встрани и поемете въздух. Изправете се и издишайте. Поставете пръчката на земята и я прескачайте странично.

Упражнение за краката

Седнете на стол и изпънете краката. Повдигнете стъпалата в контрашпиц и направете стях по 5 кръгови движения надясно и наляво.

Изправете се и ходете на място една минута. Ходете 30 секунди на пръсти и 30 секунди на пети. Повторете 2 пъти.

Опрете се с ръце на масата. Стъпвайте с крака, като местите тежестта по външната страна на ходилото към върха, после по вътрешната страна към петата. По 1 минути за всяко стъпало.

Светлинна терапия

През студения зимен сезон много хора се чувстват потиснати и демоти вирани. Зимната депресия може ефективно да бъде предотвратена с повече време, прекарано на дневна светлина.

Ако навън има сняг, непременно излезте, защото той отразява слънчевите лъчи и увеличава въздействието им. Предпазвайте се от студа с наушници или качулка, подплатени ръкавици, топли чорапи и здрави зимни обувки. В планините вече има много маркирани туристически маршрути, така че всички могат да се насладят на зимата.

Изкуствената UV светлина в солариума – в умерена степен! – ще повиши настроението ви в особено мрачните дни.

Светлинната терапия се е доказала като особено добро средство против лошото настроение през зимата. Пациентът се подлага на много ярка изкуствена светлина между 30 минути и няколко часа.

Укрепване на имунитета с изпотяване

От дълго време хората използват един приятен и забавен начин да освободят организма от токсините и да стимулират обмяната на веществата. Най-известната у нас разновидност на сауната произхожда от Финландия и се основава на редуването на горещ, сух въздух и охлаждане посредством вода или въздух. По време на фазата на загряване телесната температура се покачва над 39 °С, кръвоносните съдове и порите се разширяват, отделя се повече пот и кожата започва да работи като отделителен орган. При охлаждането съдовете отново се свиват и разтоварват кръвообращението. Изпотяването в сауната е един вид „лечебна треска“, която ефективно стимулира имунната система.

Преди сауната

Вземете топъл душ със сапун или душ-гел. Подсушете се добре. При студени крака направете топла вана (42 °С).

Първо влизане в сауната

Сложете суха кърпа на долната или на средната пейка. Температурата се увеличава отдолу нагоре, а влажността на въздуха намалява. След 2-3 минути се преместете от най-долната степен на средната, тъй като високата влажност на въздуха твърде много натоварва кръвообращението. След 5 минути легнете на най-горната пейка. Преди напускане на сауната седнете за 2-3 минути, за да не ви прилошее.

Фаза на охлаждане

Дишайте дълбоко, разходете се, след това се облейте със студена вода, като започнете от крайниците в посока към сърцето. Влезте в басейна, а после легнете и си починете завити за ок. 10 минути.

2-3 посещение

Също както първото, но без да използвате най-долната пейка. Накрая починете за около 30 минути.

Съвети:

  • Приемането на течности между отделните фази възпрепятства изхвърлянето на токсините, защото през кожата се отделя само току-що поетата вода. Хапнете нещо леко, но най-късно час и половина преди и един час след сауната. Така се намалява опасността от прилошаване.
  • Прекомерното говорене и движение натоварва излишно, тъй като поради загретия и разреден въздух съдържанието на кислород е ниско, като при 2000-2500 м надморска височина.
  • Продължителното изпотяване, по-дълго от 15 минути, не дава допълнителна полза за здравето.
  • Простудно заболяване, което вече е факт, не може да бъде повлияно от сауната.
  • От хигиенна гледна точка е препоръчително да носите чехли за баня (против гъбички). Влизането в басейна, без да се изплакнете, е проява на лошо възпитание.
  • Плуването след сауна не се препоръчва, защото във фазата на охлаждане би трябвало да почивате.
  • Важно! Не ходете на сауна, ако имате остро възпаление или друго хронично заболяване без съвет от лекар!

Хранене

От досадни простудни заболявания ни предпазва не само физическото закаляване. Не по-малко важен е изборът на храните, тъй като много от веществата в тях привеждат защитните сили на организма „във форма“ и ни помагат дори тогава, когато вече сме се разболели. Хранителният режим с много пресни плодове и зеленчуци предлага най-добрата защита от простудни заболявания. Поради недостига на светлина през зимата често изпитваме неудържим глад. Според учените дневната разходка е ефективно средство за противодействие.

Доматите

Кръгли, червени и пълни с лековити вещества. Доматите наистина би трябвало да се ползват вместо лекарства! При наличието на много малко калории те ни предоставят в големи количества калий, бета-каротин, витамин С и Е. Освен това съдържат и ликопен, който предпазва от свободните радикали и понижава риска от рак.

Важни помощници

За да може да функционира безпроблемно, обмяната на веществата при човека се нуждае от над 45 жизненоважни субстанции. Тъй като организмът може да произвежда само някои от тях, останалите трябва да се доставят чрез храната под формата на микрохранителни вещества.

Микрохранителни вещества е общо название на витамините, минералите и микроелементите. За разлика от макрохранителните вещества (въглехидрати, белтъчини, мазнини) организмът се нуждае от тях само в изключително малки количества.

Вторичните растителни вещества приемаме заедно с растителните съставки на храните. Към тях спадат напр. биофлавоноидите, които могат да усилят десетократно въздействието на витамин С, допринасят за предпазване от инфекции и предизвикващите рак свободни радикали, укрепват имунната система, стимулират храносмилането или понижават нивата на мазнините в кръвта.

Зимата – време за витамини

Витамин С – Зимата е традиционният сезон за зеленчуци като зелето: листно или къдраво зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол – всички те осигуряват на организма достатъчно витамин С дори и през студения сезон, когато на пазара няма други зеленчуци. Поради тази причина наред с цитрусовите плодове в менюто ви би трябвало да присъстват и различни видове зеле, а също и червено цвекло, зелена и червена паприка, както и кресон. За зелето също се твърди, че предпазва от рак. Съдържащите сяра съставки на карфиола предпазват от рак на дебелото черво. Същото въздействие имат и луковите култури. Витамин С е нестабилен на светлина, топлина, кислород и вода, затова по възможност трябва да консумирате плодовете и зеленчуците пресни.

Витамин А предпазва от инфекции, като се бори срещу вирусите и бактериите и засилва устойчивостта на кожата и лигавиците към болестотворните причинители. Съдържа се най-вече в карфиола, броколите, кресона, листното зеле, червеното цвекло, целината, спанака и лука. Витамин А е мастноразтворим. Той трябва да се приема винаги заедно с малко мазнина или олио, за да може да се усвои от организма.

Витамин D стимулира производството на лимфоцити и се среща преди всичко в листното зеле и праза, но също така и в пшеничните зародиши, в пълнозърнестите продукти, орехите, соята и бобовите култури (леща, фасул, грах), в авокадото и целината. Витамин D е неустойчив на въздуха и кислорода, затова тези продукти не трябва да престояват.

Недостигът на витамин В6 (пиридоксин) води и до имунна недостатъчност, а с това и до повишена податливост на вирусни и бактериални инфекции. Добри източници на витамин В6 са пълнозърнестите продукти, мангото, авокадото, соевите зърна и орехите.

Фолиевата киселина (витамин В9) участва в образуването на антитела и се съдържа в магданоза и доматите.

Друго защитно оръжие е цинкът, който подобрява усвояването на витамин А. Богати на цинк са морските дарове, телешкото и агнешкото месо, слънчогледовото семе.

Грейпфрутът се смята за най-новото универсално лечебно природно средство. Поради високото си съдържание на флавоноиди (комплекс от растителни вещества) той съдейства за унищожаването както на вирусите, така и на бактериите. Освен това съдържа и много витамин С.

Рататуй (една порция)

125 г патладжан, лимонов сок, по 80 г лук, малко тиквички, домати и жълти чушки, 1 скилидка чесън, 2 ч. л. зехтин, 1 щипка паприка на прах,1 малък стрък мащерка, 1 ч. л. накълцан босилек, 2-3 с. л. гореща вода, смлян пипер, морска сол

Почистете зеленчуците. Нарежете патладжаните на кубчета и ги поръсете с лимонов сок. Нарежете лука и чушките на кубчета, а тиквичките и доматите на филийки. Смачкайте чесъна.

Задушете лука в зехтина, прибавете патладжаните, тиквичките, доматите и чушките.

Поръсете отгоре с чесън, паприка, подправки, сол и смления пипер. Долейте вода и оставете зеленчуците да поврят около 25-30 минути.

Салата с пуешко месо

1 с. л. зехтин, 1 ч. л. мед,1 скилидка чесън, 1 малко стръкче мащерка, бял пипер, едно пуешко бутче без кокала и кожата, няколко листа от салата „Айсберг”,1 ч. л. билково олио, 1 с. л. балсамов оцет, 1 ч. л. мед, 1 ч. л. сок от грейпфрут, смлян черен пипер, сол, олио, няколко резенчета розов грейпфрут, 1 ч. л. нарязани печени орехи.

Разбъркайте зехтина с меда, смачкания чесън, нарязаната мащерка и белия пипер. Нарежете месото на ивици и го потопете в сместа от двете страни. После го оставете да престои покрито 2 часа.

Измийте салатата, почистете я и я отцедете.

Пригответе салатен сос от билковото олио, оцета, меда, сока, пипера и солта.

Намажете със зехтина тиган с незалепващо покритие и задушете месото с малко вода.

Разбъркайте салатата със соса, подредете я заедно с месото и грейпфрута и поръсете отгоре орехите.

Успокояващ режим през зимата

През зимата на организма са необходими около 20 минути повече сън, за да се приспособи успешно към мрачния сезон. Задоволете тази основна потребност и се опитвайте да си лягате по-рано. Така ще си гарантирате достатъчната почивка. Излизайте често на свеж въздух и се „зареждайте“ с достатъчно светлина. Дори слънцето да не грее ярко, разходката противодейства активно на недостига на светлина през зимата.

Освен това ежедневно отделяйте време за някое от упражненията, които ви предлагаме. Например редовната „мисловна тренировка“ ще ви направи по-неподатливи на инфекции и депресии, защото имунната система е зависима от волята. В мозъка се мобилизират т.нар. невропептиди, които стимулират имунитета. В студените дни цветната вана ще подобри настроението ви, а масажът на „плавателната ципа“ ще активира очистителната функция на имунната система най-вече в областта на дихателните пътища. Баните на краката са не само ободряващи, но и помагат при умора и отпадналост.

Влюбените могат да ходят боси в дъжда и по снега, без да се простудят. Позитивната нагласа отблъсква атаките на вирусите и бактериите!

Масаж на „плавателната ципа”

Загряване

Разтривайте енергично дланите си една в друга, за да ги стоплите. След това ги отдалечете на около 50 см една от друга и започнете бавно да ги приближавате, докато почувствате, че между тях протича енергия.

Упражнение

Представете си, че между пръстите на ръцете имате „плавателна ципа“ и изтегляйте кожата между тях към върховете им.

Задържайте напрежението малко преди тя да се изплъзне.

Усещането може да бъде малко неприятно. Отпуснете кожата, когато напрежението намалее.

Мисловна тренировка

Подготовка

Изберете си спокойно местенце, където и телефонът няма да ви притеснява. Можете да изпълнявате това упражнение многократно през деня.

Упражнение

Седнете на удобен стол или кресло, затворете очи, вдишвайте и издишвайте дълбоко. Можете да се отпуснете и на дивана или в леглото.

Измислете си няколко позитивни формулировки, които повтаряйте многократно наум. Например: „Студът не може да ми причини нищо“ или „Настинката няма никакъв шанс“. По време на упражнението вдишвайте и издишвайте дълбоко.

Подготовка

Напълнете ваната (не повече от 38 °С). Добавките отуханни масла отпускат и стимулират. Маслата в жълто и оранжево повишават жизнеността, а добавките в зелено и синьо осигуряват вътрешна хармония.

При сезонна депресия

Необходими са ви 10 г маслен извлек от невен, 1 с. л. пчелен мед, по 3 капки розово масло и масло от портокалови цветове. Прибавете извлека към меда и разбъркайте, за да се получи еднородна смес.

Постепенно прибавете другите масла и разтворете микстурата във ваната под горещата водна струя.

За отпускане

Разтворете 50 г течен мед (най-добре акациев или полски) в 2 л топло мляко.

Добавете по 10 капки лимонено, карамфилово и канелено масло, както и 5 капки санталово масло. Излейте сместа във ваната.

Тонизиращи процедури

Втриване на коняк с билки

Съблечете се до кръста и седнете изправени върху маса или на стол, обърнати към облегалката. Опрете се на лакти.

Върху гърба се сипват около 1-2 с. л. коняк с билки и се втриватс кръгови движения. След това внимателно се „напуква“ със свити в шепи длани.

Можете да направите самостоятелно втриванията в областта на гърдите.

Студена баня на краката

Пригответе си ваничка за краката или дълбока кофа със студена вода. Седнете и я поставете пред себе си.

Потопете краката до средата на прасците за 1-3 минути във водата и ги размърдайте.

Избършете ги с груба кърпа и обуйте топли чорапи.

Контрастни бани на краката

Пригответе две дълбоки кофи. Едната напълнете с го¬реща вода (38-40 °С), а другата със студена, 10 °С.

Потапяйте краката последователно за 5 минути в топлата и половин минута в студената вода. Започнете с 2 пъти. След няколко дни увеличете до 5 пъти.

Внимавайте с натоварването в работата и стреса!

За простудите може да има и психическа причина. Хората, изложени на постоянен стрес и напрежение, са по-податливи на инфекции.

Хората, които дълго време не могат да се справят с определени проблеми, често страдат от хрема.

Кихането и кашлянето могат да се разглеждат като най-агресивни телесни форми да се каже на другите „Стой настрана!“ и „Не се приближавай!“.

Дрезгавият глас се появява, когато човек „няма какво повече да каже“ на другите. Гърлото може да ви заболи, ако трябва да „преглъщате“ много неща. Осъзнаването, че заболяването ви е на психическа основа, е сериозна крачка към подобрението.

Първа помощ, ако вече сте болни

Три дни идва, три дни остава и три дни отшумява. Протичането на задължителната настинка за годината не може да бъде описано по-точно. Тя се появява веднъж годишно с педантично постоянство. Когато студеният сезон отслаби имунната система, вирусите нахлуват най-вече през носа, гърлото и дихателните пътища и предизвикват известните на всички последици като хрема, болки в гърлото, пристъпи на кашлица, главоболие и болки в крайниците.

Настинката най-често започва само с усещане за студ и общо неразположение, до третия ден прераства в сериозно заболяване, често с висока температура. Това е най-сигурният признак, че организмът се бори ефективно с нашествениците. След три дни вирусите са умъртвени и симптомите постепенно отзвучават.

Истинският грип протича по друг начин. Той започва внезапно, с треска и висока температура, в повечето случаи над 39 °С, и приковава болния на легло само за часове. При такива симптоми трябва да ви прегледа лекар, който често изписва и антибиотик, за да не се стига до усложнения от допълнителна бактериална инфекция. Но само ако е сигурен, че имате грип.

Упражнение за по-леко дишане

Съблечете се до кръста и седнете на стол. С двете ръце изтеглете гънка от кожата на гръдния кош, „от ребрата“, и я задръжте изтеглена, докато вдишвате дълбоко през носа и издишвате на етапи през устата.

Вдишайте още веднъж по същия начин и при второто издишване пуснете кожната гънка.

След това изтеглете кожа при следващото ребро и повторете упражнението. Важното е да обхванете по този начин целия гръден кош.

Направете следната инхалация

Подготовка

Сложете 3 с. л. цвят от лайка или по 2 с. л. цвят от лайка и мащерка в 3-4 л вряща вода. Оставете ги да се запарят за 10 минути и изсипете в купа.

Алтернативите са 5 капки масло от чаено дърво (трябва да затворите очите!), градински чай, евкалипт или японско билково масло (екстракт от мента).

Приложение

Покрийте главата с кърпа и задръжте лицето за 10 минути над парите от купата. При кашлица дишайте с отворена, а при хрема със затворена уста. Ако изпаренията са твърде горещи, увеличете разстоянието между лицето и купата.

Съвет

Лайката и мащерката помагат при възпаление на дихателните пътища и кашлица.

Дихателно упражнение при кашлица

Седнете на стол с разтворени крака. Подпрете ръцете или лак-тите на коленете.

Вдишайте дълбоко през носа и издишайте на етапи през устата на „по… по… по…“ или „ш… ш…ш…“,  като ги отброявате. Те не трябва да са по-малко от 5.

Постепенно удължавайте времето за издишване, като увеличите броя на „по“.

Как въздейства

Целта на упражнението е да се удължи времето на издишване, което стимулира отделянето на секретите и като следствие води до подобрено дишане. Така дяловете на белия дроб се вентилират по-добре.

Съвет

Кашлянето е естествена защитна реакция на организма. Секретите и болестотворните причинители се откъсват и изхвърлят чрез ускорената въздушна струя. Затова в началото не потискайте с медикаменти кашлицата със секрет. Те само облекчават възпалената лигавица, а отделянето на секретите се намалява. Ако кашлицата продължи повече от 2 седмици, трябва да отидете на лекар.

Направете си сок от бъз

Плодове от бъз, ябълки или круши, захар

Измийте плодовете от бъз, обелете ябълките или крушите, отделете семената и ги нарежете на парчета.

Поставете в парна сокоизстисквачка 2/3 плод от бъз и 1/3 ябълки или круши и извлечете сока. Оставете го да заври с 300-400 г захар на литър сок и го затворете в бутилки, докато е горещ.

Сутрин пийте по 1 чаша, разреден с минерална вода.

Съвет

Пресните сокове са богати на витамини, плодова захар и минерални вещества и стимулират имунната система. Сокът от бъз облекчава високата температура и симптомите при простуда.

Как да постъпите

При хрема (не при температура) си направете гореща вана с етерични масла (напр. евкалипт). Това ще прочисти лигавицата. Облекчаващо въздействие има и напоеният с жълт кантарион тампон памук в носа.

При болки в гърлото разтворете 3 ч. л. ябълков оцет в чаша умерено топла вода, добавете 2 ч. л. мед и правете гаргара през половин час. Градинският чай също действа болкоуспокояващо.

При кашлица загрейте торбичка с тревни билки за 30 минути на водна пара, поставете я на гърдите, завийте се отгоре с вълнено одеяло и я оставете за около 40 минути. Пийте най-малко по 2 л течности на ден, за да подпомогнете отделянето на секретите. Чаят от слез или лечебна ружа облекчава пристъпите на кашлица.

При температура до 39 °С чайовете от мащерка, лайка или липов цвят подпомагат съпротивителните сили на организма. При повече от 39 °С можете да поставите студени компреси на прасците за сваляне на температурата или да пиете чай от бъз, който стимулира потенето.

Да обобщим

ДВИЖЕНИЕ

Спортът стимулира имунната система. Упражненията помагат за:

  • подобряване на дишането чрез целенасочено използване на тежести,
  • подобряване на кръвообращението, което предотвратява хипотермията и укрепва съпротивителните сили,
  • справяне със зимната депресия при достатъчен престой на открито. Прочетохте и как сауната засилва имунната система.

ХРАНЕНЕ

От прочетеното научихте:

  • кои съставки в храната подпомагат имунната система, и
  • кои хранителни продукти помагат за предпазване от настинки или могат да ускорят оздравителния процес.

РАЗТОВАРВАНЕ

  • Поддържайте баланса на имунната система посредством упражнения за разтоварване.
  • Масажи за имунната система – стимулирайте горните лимфни пътища посредством масаж на „плавателната ципа“.
  • Мисловната тренировка мобилизира невропептидите, които иматимуностимулиращо въздействие.
  • Цветните вани ще ви осигурят настроение.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *