Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мисли и отслабвай, или още за това трудно ли се отслабва без диети?

Колкото по-малко мисли за диети, толкова по-реален става шансът човек да отслабне

диета От години психолози и специалисти по хранене се опитват да наложат тази теория. Те доказват, че теглото зависи от мозъка, а не от начина на хранене.

Най-често използваните фрази са: „Ако имаше ефект от диетите, всички щяхме да сме слаби„, „Ако диетите даваха траен резултат, защо сме все недоволни от теглото си?“ и „Нима цял живот ще си броя залците?“

Проблемът с диетите е един и същ – неизменно предишното тегло се връща. Според диетолога Джон Гейбриъл, създал метод за отслабване с промяна на мисленето, а не чрез глад, причината е, че хората са изгубили способност да разпознават глада. Много често те се хранят по други причини, но не и защото имат нужда от храна. Човек яде най-вече защото е стресиран, ядосан, потиснат, тъжен или се чувства маловажен. Но също и от скука, по навик, докато гледа телевизия, и заради досадна компания.

Според специалиста решението е съвсем просто на теория и трудно на практика – да се яде само при истински глад. Но за да бъде той разпознат, са нужни самонаблюдение и всекидневни тренировки.

Според невробиолога Сандра Амод след диета повечето хора връщат теглото си, а 40% качват килограми. Виновен за това е мозъкът, който не може да осъзнае кога искаме да отслабнем и кога не, а се води от своя си представа колко да тежи човекът. Д-р Амод говори за „стабилна точка“-тегло с отклонения от 2-3 кг, което мозъкът има за нормално и винаги връща към него.

„Ако отслабнете много, мозъкът ви реагира сякаш умирате от глад, все едно дали сте били дебели или слаби. Би ни харесало да мислим, че мозъкът преценява дали да отслабнем или не, но той не може“, обяснява д-р Амод.

Стабилната точка може да се качи, но е рядкост да падне. Диетата не сваля тази точка. И да задържите свалените килограми цели 7 години, мозъкът ще продължи да опитва да ви ги върне. Ако отслабването е било след глад, такава реакция е разумна. Но едно временно напълняване може да стане постоянно. Мозъкът ще реши, че това е новото „нормално“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *