ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Първа помощ при есенен гастрит

Обострянето и атаките на гастрит са почти задължителни при резките промени на времето, характерни за есента. Хората, които си имат страданието като хронично, често през тези месеци се оплакват от болезнени спазми в областта на стомаха или при хранене, от киселини, тежест под лъжичката, лъжливо усещане за ситост.

gasГастритът е заболяване, което може да се обостри под въздействието както на външни, така и на вътрешни фактори, припомнят от itomed.ru.

  • Застудяването причинява рязко свиване на кръвоносните съдове, спазми, при които органите не получават достатъчно хранителни вещества чрез кръвта. Нарушава се секрецията на стомашен сок.
  • Нередовно хранене – преяждането вечер, което се редува с гладуване и жажда часове наред през деня, хапването набързо на нещо сладко или мазно, прибързаното тъпчене с недосдъвкана, прекалено студена или прекалено гореща храна.
  • Честа употреба на алкохол – алкохолът дразни стомашната лигавица и причинява т.н. повърхностен гастрит; постепенно той преминава в хроничен.
  • Възпалителни или хронични заболявания в различни системи на организма: сърдечно-съдова, имунна, ендокринна.

Какво да направим, ако гастритът ни по тези или някакви други причини изведнъж се обади?

При внезапен пристъп легнете на страна и сгънете крака в коленете, като ги повдигнете към корема. Полежете в тази поза 15-20 минути – това ще позволи на мускулите да се отпуснат и острият спазъм да отмине. Ако болката не преминава, може да посмучете парче лед или лимоново резенче и бавно, да глътки да изпиете 1/3 чаша хладка вода с 2-3 капки оцет.

Ако и преди сте имали пристъпи на гастрит, постарайте се да ги предотвратите – внимавайте с храненето! Редовно яжте кисело мляко, домати, моркови, тиква и броколи, карфиол – но изключете цвеклото, фасула и граха. Пийте компоти и избягвайте плодове и сокове от рода на боровинки и портокали. Забравете за захарта и сладката, вземайте си мед; нетлъстото месо и риба не пържете, а яжте варени или печени. Много помагат кашите, особено овесената. Разбира се – има и лекарства за такива случаи, но това вече е друга тема.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *