Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Страхът от повръщане не е прищявка – пораженията са реални

Страхът от повръщане съсипва живота и здравето на много хора по цял свят

Ето какво представлява еметофобия!
Ето какво представлява еметофобия!

Ако някой ви каже, че се притеснява от това да излезе навън и да се разходи, защото се страхува да не повърне, то по всяка вероятност вие ще му се присмеете. Самата идея за страх от повръщане звучи странно, но оказва се, че животът на много хора по цял свят се ръководи именно от тази приумица на природата – да породи в тях страх от повръщане.

Научният термин за състоянието е еметофобия. Обяснява се като специфична фобия, при която пациентът е обсебен от опасността да не повърне. Съчетава се с признаци за паническо разстройство – паника, неконтролируем ужас, задушаване, ускорение на сърдечния ритъм. Много от страдащите от еметофобия са вманиачени от идеята, че всяко излизане навън или ще предизвика повръщане, или ще доведе до заразяване с вирус, който ще предизвика именно това. Поради това не напускат домовете си, не комуникират с други хора, изолират се изцяло от външната среда. Възможно е фобията да доведе до тотален отказ от прием на храна, което бавно изтощава целия организъм, като може да доведе дори до смърт.

Тези характеристики на състоянието предопределят и неговата сериозност – това не е просто прищявка, а болест, която може изначално да преобърне и съсипе човешкия живот. Хора, за които еметофобията е ежедневие, споделят, че при тях се е появила за ден – просто една сутрин са станали със силно главоболие, отпадналост и нежелание за общуване. Други пък разказват, че от малки живеят със страха от повръщане, като с годините този проблем се задълбочава. Те се изолират от средата около себе си, страхувайки се, че могат да повърнат в градския транспорт, докато се хранят на обществено място или пък са в компания.

Специалистите съветват при първи признаци на появата на страх от повръщане да се потърси подходяща помощ, като за предпочитане е консултацията с психолог. Ако пък ваш близък прояви подобни симптоми, опитайте се да му помогнете – еметофобията не е прищявка, а може дори да застраши човешкия живот.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *