Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пет задължителни витамина за зимата – ето кои са!

Сезонът, в който навлизаме, има своите особености и поставя на изпитания собственото ни здраве. За да го съхраним е важно да знаем от какви витамини се нуждаем, какви храни да предпочитаме, за да не развием витаминен дефицит.

polezni_hrani_za_silno_tialo_704972555Ето кои са петте най-важни витамина заедно с храните, от които можем да си ги набавяме. Ето и кои са органите, за които трябва да внимаваме според kp.ru!

* За черния дроб. Крайно необходим е малко популярният витамин В-8. Този витамин, известен и като инозитол, предпазва черния дроб от токсични въздействия – от алкохол до медикаменти. Той възпира и разрастването на мастна тъкан около черния дроб – т.н. мастна хепатоза, от която страда 70% от възрастното население на Европа. Недостигът му вещае хипертонични пристъпи, запек и храносмилателни проблеми. Витамин В-8 се съдържа в зелето, грейпфрута, семената от чиа, сушени плодове и рибен хайвер.

* За кожата – витамин В-10. Той ни предпазва от вредните въздействия на външната среда. Съдейства за синтез в организма на интерферон – протеин със защитни функции, който предпазва от инфекции. Благодарение на него кожата е гладка и еластична, а косите са защитени от сухота и чупливост. Витамин В-10 се съдържа в ядките, прясното сирене, яйчения жълтък.

* За настроението. През зимата имаме нужда от такава подкрепа: когато е тъмно и студено, без друга причина сме без настроение. Раздразнителни сме, работата не ни спори. Може би ни липсва витамин В-1? Той не се натрупва в тялото и трябва постоянно да го набавяме отвън. Разпада се бързо, дори под въздействието на готварската сол, кафето, консервираните храни. Недостигът му тормози най-вече младите жени на възраст до 40 години. Набавяме си го от храни като грах, фасул, нахут, елда, спанак, свински и телешки дроб, яйца.

* За бодрост на ума и тялото. Тук става дума за витамин В-12: той ни спасява от анемия, насища кръвта ни с кислород. През зимата въздухът е по-разреден и от това се сгъстява кръвта дори на най-здравите хора. Ако не ни достига витамин В-12, това води и до недостиг на витамин В-1. Наблягайте на зеления лук, ряпа, кисело мляко, пастет от гъши дроб.

* За общо здраве в дните без слънце. През зимата те естествено са повече от слънчевите. Това означава, че може да развием дефицит на витамин D. Без него калцият не може да се усвои, костите стават чупливи, чупят се ноктите и косата, зъбите се рушат. Много са специфични храните, чрез които попълваме дефицита от този витамин: рибешки черен дроб не се яде всеки ден. Има го в яйчения жълтък, но не е много. Затова е разумно периодично да се приемат мултивитамини с включен витамин D, но наистина без да се прекалява. За точната доза се консултирайте с личния лекар или с фармацевт! Предозирането с витамин D може да причини проблеми с бъбреците или артериалното налягане, загуба на апетит, слабост и прилошаване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *