ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Триседмична програма за понижаване на кръвната захар

Можете да допринесете значително за поддържането на нивото на кръвната захар в здравословни граници с тази триседмична програма.  Независимо дали става въпрос за профилактика, или вече страдате от диабет тип II, след три седмици правилно хранене ще нормализирате нивото на кръвната захар. С това използването на медикаменти може да стане излишно.

Програма за намаляване на кръвната захар

Основата на този хранителен режим е балансираната, пълноценна и разнообразна храна без спазване на определен режим и строга диета. Ако сте на лечение с инсулин и трябва да отчитате хлебни единица (ХЕ) – тоест да броите приетите въглехидрати, в рецептите ще намерите съответните данни и за това.

Подбор на храната

Страдащите от диабет трябва преди всичко да внимават за теглото си и да подбират много внимателно хранителните продукти!

Препоръчват се

Пълнозърнести продукти: хляб с ленено семе и многозърнестхляб, не олющен ориз, пълнозърнести макарони, бобови култури: фасул, грах и леща, сурови плодове и зеленчуци, растителни белтъчини, например в картофите и бобовите култури, билки и подправки, ненаситени мастни киселини: растителни масла, морски риби и рибно масло, малко алкохол – най-добре узрели, сухи вина.

Избягвайте

Рафинирани въглехидрати: напр. в захарта, бялото брашно, хляб и продукти от бяло брашно, много животински белтъчини, наситени мастни киселини: масло и други животински мазнини, както и скритите в сиренето и колбасите, сол, алкохол в големи количества, подсладени напитки.

Захар за диабетици

С цел да се подслади, доколкото е възможно, животът на диабетиците на пазара се предлагат многобройни заместители на захарта, както и сладкарски продукти с обозначението „Подходящо за диабетици“.

Но тези продукти не са съвсем безопасни.

Подсладителите (захарин, цикламат, ацесулфам К, аспартам) не съдържат захар и калории. Учените обаче са на противоречиви мнения за страничните им ефекти – възникване на тумори на пикочния мехур при цикламата и захарина и депресия и мигрена при аспартама.

Заместителите на захарта (фруктоза, сорбит, манит, ксилит, изомалт) са съставени от естествена плодова захар или захарни алкохоли. Те леко повишават нивото на кръвната захар. Съдържат се в шоколада или сладкишите за диабетици, но поради високото съдържание на мазнини не са препоръчителни при наднормено тегло.

Видими успехи

До 80% от пациентите с диабет тип II биха могли да живеят без медикаменти при промяна в хранителния режим. Естествено не би трябвало да се очаква нивото на кръвната захар да се върне към нормалните стойности само след няколко дни. Нужни са поне 3 седмици. Едва след това лекарят ще може да установи чрез обективно лабораторно изследване на кръвната захар постигнатия от вас успех. Храненето на болния от диабет не се отличава принципно от това на здравия човек. При всички случаи вземайте под внимание следното:

Наднорменото тегло се отразява негативно върху стойностите на кръвната захар. Свалянето само на няколко килограма може да допринесе за регулирането им.

Хранете се разнообразно и по възможност пълноценно, като не забравяте картофите, зърнените храни и продукти.

Оптималният прием на плодове и зеленчуци е 5 пъти дневно във всякакви комбинации, най-добре сурови.

Избягвайте мазнините и съдържащите мазнини продукти. Предпочитайте растителните пред животинските мазнини, защото те съдържат незаменими за организма мастни киселини.

Внимавайте за скрити мазнини. На пръв поглед много хранителни продукти съдържат малко или никакви мазнини, но това е измамно. Дори в крехката шунка от сьомга на 100 г може да има до 70% мазнини. В рецептите от тази програма ще намерите данни за съдържанието на мазнини.

Абсолютната забрана на захарта за диабетиците вече е отживелица. Както и всеки здрав човек, не би трябвало да консумирате повече от 30-50 г дневно. Това количество се достига бързо, защото захарта е също като мазнините – скрита в много хранителни продукти и напитки (студен чай, лимонади, газирани напитки). Затова винаги четете внимателно какво пише на етикета!

Заместителите на захарта за диабетици съдържат два пъти по-малко калории от захарта. Затова те не са подходящи за редуциране на теглото.

Внимавайте с млякото и млечните продукти! Често в тях има скрити мазнини и захар. Преди всичко при сиренето, плодовите млека и продуктите с извара обръщайте внимание на съставките. На етикета те са описани по реда на съдържащото се количество.

Ежедневно би трябвало да приемате най-малко 1,5-2 л течности. Намалете кафето и черния чай. По-добре пийте минерална вода, билков или плодов чай. Разрешени са също зеленчукови и неподсладени плодови сокове.

Препоръчително е алкохол (бира или сухи вина) да се консумира само от време на време. Концентратите като ром или коняк, както и сладките ликьори не са подходящи за диабетици.

Следващите рецепти предлагат избор от ястия, които могат да бъдат включени в менюто по време на триседмичната програма.

Плодова напитка за диабетици

2 портокала

1 киви

половин  манго

150 мл минерална вода

2-3 ягоди

няколко листа мента

Изцедете портокалите, обелете кивито и мангото и ги нарежете на резенчета. Разбийте кивито и мангото в миксера на пюре.

Сложете натрошените кубчета лед в чаша и добавете отгоре плодовото пюре и портокаловия сок. Долейте с минерална вода.

Гарнирайте с измитите и разрязани ягоди и пресните листа мента.

Вместо портокал можете да използвате грейпфрут, а вместо манго – ананас.

Хранителна стойност: 23 г ВХ; г 2,5 г Б;  1 г М; ХЕ

(ВХ = въглехидрати; Б = белтъчини; М = мазнини;  ХЕ = хлебни единици;  (1 ХЕ отговаря на 12 г въглехидрати)

Мюсли с пресни ядки

4 с. л. пшеничен булгур, 4-5 с. л. вода, 2 с. л. слънчогледови ядки, морска сол, 4 ч. л. накълцани зелени подправки, кофичка нискомаслено кисело мляко, течен подсладител на вкус

Накиснете булгура за 12 часа във вода, за да набъбне.

Смесете го с киселото мляко, слънчогледовите ядки, 1 щипка сол и подправките.

Овкусете с малко течен подсладител.

Хранителна стойност: 57 г ВХ; 19 г Б; 17 г М; 465 ккал; 4 ХЕ

Брецел със стафиди

За 16 броя:

250 г брашно, половин опаковка суха мая, по 4 с. л. умерено топло нискомаслено мляко и сметана, 5 мл течен подсладител, 1 яйце (отделете половината от жълтъка), настъргана лимонена кора, 1 щипка сол, 30 г стафиди

Разбъркайте брашното с маята. Добавете млякото, сметаната, течния подсладител, яйцето, лимонената кора и сол и размесете до получаването на гладко тесто. Накрая добавете стафидите.

Оставете тестото да втаса на топло, докато стане двойно повече. След това го размесете отново и оформете 16 брецела.

Поставена хартия за печене в тавата, подредете брецелите и ги намажете отгоре с останалия жълтък.

Сложете тавата в студената фурна и печете в продължение на 30-40 минути при 180 °С.

Хранителна стойност за 1 брецел: 13 г ВХ, 3 г Б, 2 г М, 82 ккал, 1 ХЕ

Задушено пиле с картофи и праз

120 г коктейлни домати,  1 стрък лук, 5 г джинджифил , 1 с. л. соев сос, 1 щипка морска сол, течен подсладител, грубо смлян пипер, 1 ч. л. олио, 150 г пилешки гърди, малък стрък праз,  150 г картофи

Залейте доматите с вряла вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Почистете лука и го нарежете на тънки кръгчета. Обелете джинджифила и го нарежете на филийки.

Направете марината от доматените кубчета, лука, джинджифила, соевия сос, солта, подсладителя, пипера и олиото. Накиснете вътре филето за 1 час.

Почистете праза, разрежете го по дължина на две и го бланширайте. После поставете половинките за около

минути във вряща вода и след това застелете с листата малка форма за печене.

Сложете вътре месото заедно с маринатата и го увийте със стърчащите листа от праза. Покрийте формата с алуминиево фолио.

Загрейте предварително фурната на 200 °С, поставете формата вътре и печете в продължение на 30 минути.

През това време измийте картофите и ги сварете добре за около 20 минути в малко подсолена вода.

Хранителна стойност – 17 г ВХ, 37 г Б, 4 г М, 215 ккал, 1 ХЕ

Плодов десерт

по 40 г къпини, френско грозде и малини

75 г нискомаслено кисело мляко

сокът от половин червен портокал

четвърт плод от ванилия

25 г пшеничен зародиш

1 с. л. нарязани бадеми

Измийте плодовете.

Изсипете портокаловия сок и ванилията в киселото мляко

и го разбъркайте. Добавете плодовете и пшеничния зародиш. Сервирайте с поръсените отгоре бадеми.

Съвет

Можете да използвате и замразени плодове.

Хранителна стойност: 21 ВХ, 10 г Б, 6 г М, 178 ккал, 2 ХЕ

Шарена салата

1малка главеста салата половин ряпа

половин краставица

2 коктейлни домата

половин жълта чушка

100 г нискомаслено кисело мляко

1 с. л. накълцани подправки (смес) пипер, сол

1 с. л. балсамов оцет

1 с. л. зехтин

Накъсайте листата от главестата салата, измийте ги и ги отцедете. Почистете ряпата, краставицата, доматите и чушката и ги нарежете на парчета.

Смесете киселото мляко, подправките, пипера, солта, оцета и олиото и ги добавете към главестата салата и зеленчуците.

Към салатата подхожда пълнозърнест хляб и задушен пуешки шницел.

Хранителна стойност: 6 г ВХ, 3 г Б, 2 г М, 60 ккал, 0,5 ХЕ

Какво да правим при хипогликемия

За хипогликемия говорим, когато нивото на кръвната захар е по-малко от 50 мг на 100 мл кръв. Апаратът за мерене на кръвната захар – глюкомер, показва стойности под 3. Нивото на кръвната захар спада, ако често пропускаме хранения или приемаме твърде малко въглехидрати, както и след физическо натоваране, по-обилна консумация на алкохол, в резултат на инфекции или свръхдоза инсулин. Оптималното ниво на кръвната захар при диабетиците следва да се определя индивидуално. Ако ядете повече ХЕ, слагайте повече инсулин и обратно.

Симптомите са чувство на слабост, студена пот, сърцебиене и световъртеж, непреодолимо чувство на глад.

Профилактика – Хранете се основно по 3 пъти на ден, като включвате междинни закуски. Така нивото на кръвната захар ще се запази стабилно.

Бърза помощ – Лъжица захар ще ви помогне да преодолеете леката хипогликемия. След това изпийте чаша мляко или разреден сок и изяжте парченце хляб или 2 бисквити.

Подпомагане на организма при обработката на захарта

Нивата на кръвната захар и инсулина зависят от безупречното им взаимодействие, което може да бъде подпомогнато с достатъчно движение. При спортуването се изгарят повече въглехидрати и по този начин може трайно да се понижи нивото на кръвната захар.

Препоръчителни са всички спортове, които стимулират сърдечносъдовата система и спомагат за намаляване на теглото: плуване, колоездене, тенис, голф или боулинг. Добавете към това и ежедневен пауъруокинг и „захарната фабрика“ на организма ще функционира безпроблемно.

Включете поне веднъж в седмицата в програмата си боулинг или някой друг умерено натоварващ спорт. В резултат на движението се стимулира производството на инсулин и нивото на кръвната захар се понижава.

Станете член на спортен клуб. Там най-добре ще можете да научите правилата и техниките.

Упражнение – пауъруокинг

Изберете си равна отсечка, за предпочитане неасфалтирана.

Ходете бързо, с напрягане на цялото тяло. На всеки 5-8 крачки вдишвайте, като бавно вдигате ръце над главата.

По време на следващите

5-8 крачки сваляйте ръцете и издишвайте.

Хигиена на краката

Диабетиците са податливи на бактериални и гьбични инфекции и трябва да отделят по-специално внимание на хигиената на краката. Заздравяването на раните също е забавено вследствие на смущенията в кръвооросяването.

Чорапите трябва добре да попиват потта. След спортуване мийте краката без сапун и ги подсушавайте добре.

Не изстъргвайте роговите образувания на петата, тъй като има опасност от наранявания. Една педикюристка ще направи това по-внимателно.

Избягвайте стреса

При големи натоварвания в организма се отделят хормони на стреса като адреналин. Те предизвикват свиване на кръвоносните съдове и повишаване на кръвното налягане – човек става бодър и работоспособен. Същевременно хормоните мобилизират освобождаването на глюкоза като източник на енергия и това води до повишаване нивото на кръвната захар. В определени граници това е полезно. Но ако равновесието в метаболизма бъде трайно нарушено в резултат на стрес, това може да е предразполагащ фактор за появата на диабет.

Естествено стресовите ситуации невинаги могат да бъдат избегнати. Но редовните разходки, достатъчният сън, както и допълнителните упражнения за отпускане ще ви помогнат да понижите нивото на адреналина и да постигнете спокойствие.

Йога упражнение за отпускане

Легнете по гръб и се отпуснете напълно. Ръцете са разположени встрани от тялото. Вдишвайте и издишвайте спокойно.

Вдишайте, свийте краката и изтеглете коленете към гърдите. Раменете и гърбът остават прилепнали към пода. Повдигнете краката и изпънете подбедрицитеуспоредно на пода.

Издишайте и изпънете краката нагоре, така чеда образуват ъгъл от 90° спрямо горната част на тялото. Дръжте пръстите изпънати. Останете в това положение 20-30 секунди.

След това свийте коленете и върнете краката отново в изходно положение. Вдишайте и издишайте дълбоко.

Мускулна релаксация по Якобсон

Подготовка

Основният принцип на поредицата упражнения е редуването на напрягане и отпускане на различни мускулни групи. Те могат да се изпълняват в легнало или в седнало положение, но е най-добре научаването на тази техника за постепенно отпускане да става в легнало положение. Погрижете се помещението да е топло и спокойно.

Упражнение

Легнете по гръб и затворете очи. Вдишвайте и издишвайте дълбоко. Започнете с десния крак. Изтеглете пръстите на ходилото нагоре и изпънете крака. Задръжте разтягането в продължение на 3-4 дихателни цикъла. Отпуснете се и върнете крака в изходно положение. Почувствайте как напрежението се отцежда от него. Продължете да дишате спокойно. Повторете упражнението с левия крак.

Да обобщим

ХРАНЕНЕ

Днес храненето на болните от диабет не се основава механично на строги правила.

В резултат на преминаването към балансирано меню можете да отчетете успеха на програмата с намаляване нивото на кръвната захар и евентуално да спрете лекарствата по препоръка на своя лекар.

Прочетохте как да избегнете хипогликемията – твърде нискоо ниво на кръвната захар.

ДВИЖЕНИЕ

При диабет тип II двигателните упражнения са задължителни и като средство за профилактика.

С помощта на пауъруокинг и боулинг ще спомогнете за регулирането на нивото на кръвната захар и съвсем неусетно ще постигнете и намаляване на теглото.

РАЗТОВАРВАНЕ

При стрес организмът изразходва повече енергия, отколкото обикновено. Постигнете душевно спокойствие чрез дихателни упражнения, йога и упражнения за мускулна релаксация по Якобсон, които въздействат положително на целия организъм и регулират нивото на кръвната захар.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *