Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Преборете подаграта за три седмици с тази програма!

Причините за подаграта не са напълно изяснени. Първият пристъп идва най-често през нощта и за мнозина засегнати е съвсем неочакван.

Подаграта

Провокиращият фактор – твърде високата концентрация на пикочна киселина – е следствие от прекалено обилната трапеза.

Силните болки в ставата на палеца на крака се смятат за първия предупредителен сигнал. Консултирайте се с лекар за спешно лечение и последващо прилагане на тази програма.

Подаграта обикновено се причислява към ревматичните заболявания. В действителност обаче става въпрос за нарушение на обмяната на веществата, което се появява най-често през втората половина от живота. В резултат от небалансирано и неправилно хранене през годините в ставите се отлагат кристали пикочна киселина, което води до възпаление. Първият признак е болезненият пристъп, например след прекомерна употреба на алкохол. Най-често първоначално е засегната ставата в основата на палеца на крака.

За кого е тази програма?

Следващите страници дават на незасегнатите от подагра хора възможност да се погрижат превантивно за ставите си. В профилактичната програма храненето е особено важно. С помощта на различни техники засегнатите могат стъпка по стъпка да възвърнат подвижността в ставите след остър пристъп. Физическите упражнения от тази програма обаче не бива да се изпълняват, ако точно в този момент имате пристъп. В този случай приоритет има назначеното от лекаря медикаментозно лечение.

Подобрете подвижността на ставите

При подаграта са засегнати най-вече малките стави, например на пръстите на ръцете и на краката. В зависимост от тежестта на заболяването могат да бъдат засегнати и по-големите стави, на лактите и коленете. Не е нужно да тренирате всички стави, а трябва да насочите вниманието си към засегнатите.

През първата седмица трябва да бъде възстановена подвижността на ставите. Някои от упражненията първоначално ще са неприятни. Това се дължи на факта, че мозъкът е „забравил“ правилния начин на движение. Не след дълго упражненията ще ви се удават по-леко.

Упражнение за пръстите

Загряване

Въртете в кръг ръцете от китките наляво и надясно. По 8 пъти за всяка ръка.

Свивайте хлабаво и изпъвайте пръстите по 16 пъти.

Разперете и съберете пръстите по 16 пъти.

Упражнения

Свийте най-напред едната, а после и другата ръка в юмрук. Поставяйте палеца ту вътре, ту отвън.

С дясната ръка издърпвайте един след друг пръстите на лявата, задържайте опъването за 5 секунди и отново ги пускайте. След това с лявата ръка издърпайте пръстите на дясната. Внимавайте да не достигате границата, предизвикваща болка.

Притискайте палеца на лявата ръка към върховете на останалите пръсти, най-напред на показалеца, след това на средния пръст и т.н. Повторете в обратна последователност, започвайки от малкия пръст. След това продължете с дясната ръка.

Потопете ръцете си в купа с топла вода и гъба с големина на юмрук. Леко изстисквайте гъбата.

Упражнение за лактите

Загряване

Боксирайте 16 пъти свободно с ръце във въздуха.

Свийте лактите под ъгъл 90°. Завъртете предмишниците 16 пъти така, че дланите и опакото на ръката да сочат нагоре, редувайки се.

Упражнение

Застанете изправени с леко свити колене. Седалището и коремът са стегнати. Не повдигайте раменете нагоре. Изнесете ръцете встрани, свиите лактите, предмишниците висят под прав ъгъл надолу. Свийте ръцете хлабаво в юмруци и изпълнявайте махове с предмишниците навън и навътре.

Вариант

В същата изходна позиция свийте предмишниците под прав ъгъл нагоре. Свивайте и изпъвайте лактите със силно стиснати юмруци.

Упражнения за пръстите на краката

Загряване

Седнете c изправен гръб на стол или табуретка. Движете стъпалата в кръг надясно и наляво по 8 пъти.

Свивайте и изпъвайте последователно пръстите на краката 16 пъти.

Поставете стъпалата плътно на пода, приблизително на ширината на хълбоците. Пълзете като гъсеница напред и назад, като се придвижвате с пръстите. Сменете посоката 8 пъти.

Внимателно масажирайте горната част на стъпалото, ходилото и пръстите на крака с масажна топка или мека четка за коса. Избягвайте контакт с болезнената става.

Упражнения

Хванете десния крак с лявата ръка и започнете да свивате и изпъвате пръстите му с дясната. Задържайте 7 секунди в свито положение. Не изпъвайте пръстите твърде силно.

Издърпайте палеца на крака

в продължение на 5 секунди. Усещането трябва да е приятно, не болезнено.

Седнете с изправен гръб на стол или табуретка. Опитайте се да разперите палците на краката максимално навън. Внимавайте стъпалата да не се отделят от пода и да не променят положението си.

Упражнение за коленете

Загряване

Легнете по гръб. Прилепете гръбнака в лумбалната област към пода. Сега завъртете краката във въздуха 16 пъти, все едно че карате колело.

Седнете върху маса и размахайте подбедриците като махало 16 пъти.

Упражнение

Седнете на стол. Изпъвайте един след друг краката (стъпалата са в контрашпиц) и отново ги поставяйте на пода. Не изпъвайте двата крака едновременно.

За по-силни стави

След като с упражненията от първата седмица възстановихте обичайната подвижност на ставите, задачата през втората и третата седмица е да постигнете увеличаване на размера на движенията в ставите.

Най-напред ще повишите издръжливостта, като удвоите обема на досега усвоените упражнения. Това ще послужи като предварително загряване за следващия комплекс упражнения, които трябва да направят ставите по-силни.

В края на целия тренировъчен комплекс вие вече ще сте постигнали добра ставна под-вижност, а заедно с това и по- добро качество на живота.

Упражнения за пръстите на ръцете

Усучете ластик около два пръста под формата на осморка. Раздалечавайте и отново събирайте пръстите.

Изпънете едната ръка право пред тялото. С другата ръка издърпайте върховете на пръстите на изпънатата ръка към опакото на дланта и задръжте напрежението в продължение на 7 секунди. Би трябвало да усещате леко опъване в предмишницата, което обаче не бива да е болезнено. Повторете с другата ръка.

Упражнение за разтягане на лактите

Преплетете пръстите на ръцете. После ги изпънете, като обърнете дланите навън и обтегнете лактите напълно. Задръжте напрежението 7 секунди, след това отново обърнете дланите към себе си.

Упражнение за краката

Опитайте да повдигнете молив от пода с пръстите на краката.

Смачкайте страница от вестник с пръстите на краката.

Упражнение за коленете

Седнете на масата и махайте свободно с подбедриците. Фиксирайте маншети с тежести на ходилата (1-2 кг) или обуйте тежки обувки. Посредством по-силния опън коленете се разтоварват и се стимулира производството на синовиална течност.

Разтегнете в стоеж мускулатурата на предната част на бедрото. За целта хванете с дясната ръка десния глезен и внимателно изтеглете петата в посока към седалището. Задръжте напрежението за 7 секунди, след това разтегнете другия крак.

Хранене

Наред с наследствените предпоставки подаграта се предизвиква преди всичко от еднообразния и нездравословен режим на хранене. Тъй като процесът на отлагане на пикочната киселина е по-продължителен, бихте могли да го прекратите още в началото. Приемайте бедни на пурини хранителни продукти и се откажете от храни, които повишават нивото на пикочната киселина в организма. След остър пристъп на подагра засегнатите могат с целенасочена промяна в храненето по-бързо до отделят токсичните вещества, за да отзвучат оплакванията по-скоро.

Пурините се съдържат в храните, а в организма се превръщат в пи- кочна киселина. Нейните кристали се отлагат в ставите и причиняват болезнени пристъпи. Следете внимателно за съдържанието на пурини в хранителните продукти.

Богати на пурини продукти

Месо (колбаси, наденица, свинско и карантии)

Богати на мазнини храни – лук, праз, пресен хляб

Бобови култури, преди всичко черен и бял фасул, грах, сирене

Соеви зърна и продукти, консерви, пържено и пушено месо

 

Бедни на пурини продукти

Зеленчуци, плодове, салати, мляко, млечни продукти, яйца, картофи, риба и птици (без кожата).

Как да изхвърлите пикочната киселина

Страдащите от подагра трябва ежедневно да пият много вода, защото обилното приемане на течности гарантира бързо и непрекъснато отделяне на пикочната киселина, която се е отложила в ставите. По този начин се предотвратява и по-нататъшното натрупване на токсични вещества.

През първата седмица трябва да се стараете приемът на течности да достигне 2 л/ден.

През втората седмица поемайте 3 л течности дневно.

През третата седмица трябва да приемате 4-5 л течности дневно.

Дългосрочната ви цел е приемане на 2-3 л течности дневно.

Наред с минералната вода подходящи са и зеленчукови и прясно изцедени плодови сокове.

Варени картофи със сос

250 г картофи, 1 кофичка кисела сметана, 1 с. л. оцет, 1 с. л. каймак от кисело мляко, сол, 1 връзка пресни подправки по избор (анасон, див кере виз, копър, див лук, магданоз, киселец)

Разбъркайте киселата сметана с каймака и оцета и добавете сол на вкус.

Измийте подправките, отстранете грубите стъбла, нарежете ги на ситно и ги добавете към киселата сметана. Разредете с малко вода, ако има нужда, и разбийте за кратко с бъркалка.

Остържете картофите под течаща вода и ги сварете в подсолена вода, докато омекнат. Обелете ги още, ако има нужда, и ги поставете върху соса. Младите картофи могат да бъдат сервирани заедно с кората.

Как да победите болката?

Както при всяко болезнено състояние, при подаграта също е много важно да се намери вътрешно равновесие. Това важи особено при острите пристъпи. Основната задача при тях е да отклоните вниманието си от болезненото усещане и да противодействате на предизвиканото от болката схващане на мускулите. Ежедневното отпускане спомага за доброто функциониране на сърцето и кръвообращението, за да може организмът да се освободи от натрупаните токсини.

Упражнение за дълбоко и бавно дишане

Легнете по гръб. Който иска, може да подложи малка възглавничка или ролка под коленете за удобство. При болки поставете топъл компрес или грейка върху засегнатата става.

Затворете очи и дишайте дълбоко и равномерно през носа.

Опитайте се съзнателно да насочвате дишането към корема;

при вдишване той трябва да се повдига.

Притиснете тялото плътно към подложката. Задръжте напрежението за 7 секунди, след това отново се отпуснете.

Медитация

Можете да активирате подсъзнанието стиха и приятна музика и така да подпомогнете отделянето на токсините. Позитивното настроение кара всички органи да функционират оптимално и така токсичните вещества и пикочната киселина не се отлагат и могат да бъдат излъчени. Музика за отпускане и медитация можете да намерите лесно в специализираните магазини.

Упражнение за напрягане и отпускане

Легнете по гръб и се отпуснете. Който иска, може да подложи ниска възглавница под главата.

Напрягайте цялото тяло, като стягате една след друга отделните мускулни групи отдолу нагоре и после отново ги отпускате.

Започнете, като извиете стъпалата в контрашпиц и притиснете петите към пода, а след това и целите крака. Стегнете седалището и корема, притиснете надолу раменете и тила, а ръцете и дланите към подложката или възглавницата.

Отпускането на напрежението става в обратната последователност: започнете от ръцете и завършете с пръстите на краката.

Белият равнец стимулира обмяната на веществата. Ваната с бял равнец помага за разтваря-нето на отложените кристали пикочна киселина.

Да обобщим:

ДВИЖЕНИЕ

Първата седмица е посветена изцяло на подобряване подвижността на ставите на ръцете и краката. През втората и третата седмица се подобрява издръжливостта и се укрепва мускулатурата на ръцете и краката.

ХРАНЕНЕ

Еднообразният и нездравословен режим на хранене предразполага към заболяване от подагра.

Действайте превантивно, като се откажете от определени, повишаващи нивото на пикочната киселина, хранителни продукти и съдействайте за бързото отделяне на натрупаните токсини чрез достатъчен прием на течности.

РАЗТОВАРВАНЕ

Намерете необходимия вътрешен баланс.

При спешни случаи можете да отвлечете вниманието си от болката в ставите с помощта на дихателни упражнения.

С укрепване на сърцето и кръвообращението ще подпомогнете организма в борбата му с токсините.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *