ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Програма за подобряване обмяната на веществата за две седмици

За подобряване обмяната на веществата трябва да помогнете на метаболизма си с движение, разтоварване и хранене. Следвайте програмата, която ви предлагаме.

Стимулирайте отделянето на токсините

  • Изхвърлянето на вредните вещества от организма може да се стимулира с много движение, подходящо хранене, както и със следните мерки:
  • Сауната разтоварва черния дроб и бъбреците, тъй като кожата е допълнителен орган за отделяне на токсините.
  • Влажните затоплени кърпи, напоени с етерични масла (лимон, резене, розмарин) и увити около корема, стимулират кръвоснабдяването и обмяната на веществата.
  • Две чаши умерено топла вода рано сутрин, непосредствено след ставане, промиват червата и ускоряват обмяната на веществата.
  • Масажът с четка по протежение на лимфните пътища (винаги в посока към сърцето) стимулира дренирането на лимфата и отделянето на отпадните продукти.
  • Ваната с добавени водорасли съдържа минерали, които свързват водата и я изтеглят от тъканите. По този начин се стимулира и лимфният дренаж.

Помогнете си с движение

Редовните тренировки укрепват сърцето и в кръвообращението навлиза повече кислород, който е необходим и за отделянето на токсините.

За да подпомогнете активно организма при това прочистване, трябва допълнително да стимулирате кръвоснабдяването на черния дроб и бъбреците като най-важни органи, отделящи токсични вещества. С подобряването на тяхната функция процесите на обмяна на веществата и отделяне на токсините също ще станат по-интензивни.

Спортовете, упражнявани на открито, най-добре стимулират организма: плуването, колоезденето, туристическите преходи, ски бягането и игрите с топка са само част от възможностите.

В зависимост от сезона включете веднъж седмично някой от тях в програмата си. Поне три от упражненията на тази страница трябва да бъдат застъпени в ежедневния тренировъчен план.

Упражнения за задъхване веднъж дневно

Дори в ежедневието не е необичайно да останете без дъх, но е необходимо да направите нещо повече. Трябва да предизвикате това състояние поне веднъж на ден и при това да отчитате пулса.

Пробягайте къса отсечка с бързо темпо или се изкачете пеша от партера до най-горния етаж,

танцувайте на бърза музика, например рокендрол.

упражнявайте се с въже за скачане;подскачайте, редувайки с двата крака и с прекрачване.

Съвет

Измервайте пулса при натоварването. Той трябва да е 120-140 удара в минута.

Не изпълнявайте упражненията непосредствено след хранене.

Упражнение за кръвообращението

Застанете изправени, със събрани крака; поставете ръцете на хълбоците.

През първата седмица изнасяйте дясното коляно 10 пъти в посока към корема, като извивате пръстите на крака¬та в контрашпиц. За почивка барабанете за кратко с пръстите на краката по пода.

После изтеглете дясната пета 10 пъти към седалището.

Повторете упражнението с лявото коляно и лявата пета.

Увеличаване на натоварването – През втората седмица повдигайте коленете и петите съответно по 15 пъти.

Упражнение за мобилизиране на тялото

Застанете изправени, с разтворени на ширината на хълбоците крака. Присвийте леко коленете.

Изпънете двете ръце напред и започнете да описвате големи кръгове с тях, като ги движите покрай тялото надолу, назад и отново нагоре. Двете ръце се движат в една и съща посока. Не напрягайте врата.

Тялото се движи в синхрон с маховете на ръцете: когато ръцете слизат надолу, приклекнете; при издигане нагоре се върнете в изправено положение.

Съвет

Внимавайте при изпълнение на цялото упражнение гръбначният стълб да остава изправен.

Упражнение джогинг

Изберете си равна отсечка, по възможност на неасфалтиран път. През първата седмица ходете 2 минути, след това постепенно преминете в бягане. Бягайте 2 минути, после отново сменете с ходене, така че цялата продължителност да е 20 минути.

През втората седмица редувайте 2 минути ходене с 3 минути бягане.

Съвет

Винаги започвайте с ходене, така мускулатурата се загрява. За успокояване на пулса завършвайте отново с ходене.

Раздвижете лимфата с акупресура

Упражнение I

Натиснете с показалец палеца на крака в близост до нокътя.

Натискът трябва да предизвика лека болка. Задръжте, докато неприятното чувство отслабне и усещате само притискането на пръста.

Упражнение II

Седнете или легнете и се отпуснете.

Притискайте равномерно с показалеца вдлъбнатината между устата и носа.

Правете това най-малко един път дневно.

Прочистване и тонизиране на организма

Даже когато мозъкът си почива, органите, отговарящи за отделянето на токсините от организма, работят на високи обороти. Съчетайте приятното с полезното. Нежният масаж на отделните части от тялото отпуска мускулите и стимулира кръвооросяването. Така токсичните продукти могат по-лесно да бъдат изхвърлени. Можете да ускорите обмяната на веществата и с масаж на рефлексогенните зони на стъпалата с чакъл. Той стимулира всички органи, а с това увеличава и отделянето на токсините.

Лимфните пътища, които осигуряват отвеждането на тъканната течност до кръвта, се активират посредством цялостно обливане с топла и студена вода.

Сапуните с водорасли съдържат стимулиращи обмяната вещества, които активират ензимите, преработващи мазнини.

Цялостно обливане за стимулиране

Приложение

Цялостното обливане се прави най-добре с маркуч. Първо пуснете топла вода и започнете от дясното стъпало, продължете по външната страна на крака, след това по вътрешната. Повторете със студена вода, а после и с левия крак.

По същия начин обливайте ръката отдясната китка нагоре до рамото. Направете същото и с лявата.

След процедурата организмът се нуждае от почивка. Отпуснете се на дивана или правете обливанията вечер преди лягане.

Масаж с чакъл

Подготовка

Необходим ви е голям леген, в който краката могат да се съберат спокойно. Изсипете толкова чакъл в него, че дъното да се покрие добре.

Приложение

Седнете на стол и поставете краката в легена. Движете стъпалата напред-назад, като свивате и отпускате пръстите.

Лимфа и лимфен дренаж

Лимфата се състои от тъканна течност и бели кръвни телца. Тя преминава през тялото по своя собствена съдова система, участва в имунната защита срещу инфекциозните причинители, в снабдяването с хранителни вещества на тъканите, до които кръвта не достига, както и в отвеждането на отпадните продукти от обмяната. С помощта на специален масаж на подкожната тъкан потокът на лимфата може да се стимулира, като същевременно се активира обмяната на веществата и се задейства имунната

система. Стимулирането на лимфния дренаж е специален вид масаж и е препоръчително преди това да се консултирате с физиотерапевт. Различават се следните техники:

-кръгови движения,

-помпене,

-въртящо движение, при което повърхностният слой на кожата се измества спрямо подкожната тъкан.

Лимфният дренаж не се препоръчва при остри възпаления и алергични реакции, при сърдечна недостатъчност и нарушения в съсирването на кръвта.

Съвет

При желание можете да използвате по-дълбок съд и да налеете топла вода върху чакъла.

Тя трябва да достига до прасците. След това само леко подсушете краката и обуйте топли чорапи.

Студен компрес

Подготовка

Подгответе едно вълнено одеяло и дебела хавлиена кърпа. Потопете голям ленен чаршаф в студена вода, после само леко го изцедете.

Техника на увиване

Увийте мокрия чаршаф около тялото изпънат, като започнете от долната част на гръдната кост надолу до средата на бедрата. Отгоре увийте хавлиената кърпа. Над нея стегнете плътно одеялото. Легнете в леглото и се отпуснете.

Най-много след 10 минути ще усетите приятно затопляне. Ако това не се получи, сложете грейка на краката или на раменете.

Съвет

Компресът може да се постави преди лягане и да остане през нощта. Можете да напоите чаршафа и с екстракт от лайка или равнец. За целта сипете 4-5 с. л. цветове в 1 л вряла вода, оставете ги да се запарят за 15 минути, след това прецедете и оставете да изстине.

Аюрведически масаж със сусам

Подготовка

При традиционния аюрведически масаж се използва сусамово масло. То може да се закупи в магазините за здравословни храни или в дрогериите. Преди употреба го затоплете до температурата на тялото. Като алтернативен вариант можете да използвате слънчогледово масло или зехтин.

Приложение

Втрийте маслото в цялото тяло, като масажирате с малки кръгови движения.

Увийте се в голяма кърпа за баня и си починете на уютно и топло място.

Оставете сусамовото масло да въздейства 5-10 минути, след това го изплакнете с топла вода.

Сьвет

Вечер масажирайте стъпалата със затоплено масло. Това помага при студени крака и при безсъние.

Здраве с минерална вода

Минералната вода представлява дъждовна вода, просмукана в дълбините на земята и обогатена с минерали и въглероден двуокис. Тя не може да покрие напълно ежедневната нужда от минерални вещества, но представлява чудесен допълнителен източник и се използва като лечебна съставка при много процедури.

Нарастващата грижа за здравето и страхът от примесите в питейната вода от водопроводната мрежа са довели до силно нарастване на потреблението на минерална вода и у нас. Чистотата и качеството на минералните води подлежат на контрол от страна на държавата.

Какво трябва да знаете за лечението с минерална вода

Продължителността на лечението обикновено е от 4 до 6 седмици. Това време е необходимо за разгръщане на пълния потенциал на въздействие на богатството от минерални вещества във водата върху организма.

Благодарение на химическия си състав лечебните води имат профилактично, облекчаващо и лечебно въздействие при определени заболявания. Това е научно доказано и минералните води подлежат на контрол от Министерството на здравеопазването. Поради опасност от претоварване на организма с минерални вещества могат да бъде консумирани по-продължително време само след консултация с лекар.

Въздействието им засяга хипофизата и надбъбречните жлези; бъбрекът достига значително по-висока степен на отделяне на токсините чак след 14 дни и така повлиява благотворно обмяната на веществата.

Състоянията, при които е подходящо лечение с минерална вода, са: безапетитие, повишена стомашна киселинност, недостиг на желязо, анемия, камъни в бъбреците и жлъчката, възпаления на стомаха и червата, хронични инфекции на пикочните пътища, проблеми със задстомашната жлеза и жлъчката.

Описанието на въздействието, рисковете и противопоказанията са посочени на етикета на бутилката.

Дозирането на водата се определя индивидуално и в зависимост от концентрацията на минералните вещества. То може да варира от 0,3 до 3 л на ден.

Видове вода

  • Минерална вода е събирателно понятие за различни води, регламентирани в България от Наредба за изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.
  • Натуралните минерални води спомагат за доброто общо състояние на организма и утоляват жаждата. Те се бутилират направо от извора и съставът им не се променя.
  • Лечебната вода трябва да има високо съдържание на определени вещества като сяра, желязо, йод или флуор. Тя се приема като лекарствен, а не като хранителен продукт.
  • Изворната вода е бедна на минерали, трябва да се бутилира от извора, без да се обработва, както и да отговаря на директивите на ЕС за питейна вода.
  • Трапезната вода е изкуствено създадена. Най-често към изворната вода се добавят морска вода, сол, въглероден двуокис или дори минерална вода за вкус.

Хранене

Изобилието от хранителни продукти привидно ни улеснява да се храним здравословно. Но на мнозина им е трудно да се ориентират правилно в многообразието. Можете да компенсирате малките грешки в храненето, като от време на време включвате по един ден за очистване от токсините. Как става това можете да научите като продължите да четете. Препоръчваме ви една седмица лечебно гладуване, за да прочистите основно организма си и да го освободите от токсичните вещества.

Бихте могли дори ежедневно да предприемате по нещо, за да подпомогнете организма в естественото му освобождаване от токсините. Излишъкът от захари и мазнини залива тялото с прекалено висока концентрация от токсични вещества. Използвайте очистителната сила на зеленчуци като аспержите и краставиците. Те изхвърлят по здравословен и естествен начин натрупаните в клетките и тъканите токсини. Насладете се на апетитната свежест на предложените рецепти, както и на ползата им за здравето. Продуктите са за една порция.

Аспержи със сос

Продукти

по 150 г бели и зелени аспержи

сол,  захар

3 ч. л. лимонов сок

4-6 малки картофа

1 с. л. сметана за готвене

2 с. л. кисело мляко

1 ч. л. доматен кетчуп

сол с целина

1 с. л. кресон

Отрежете твърдите краища от белите аспержи и ги обелете почти до върха. От зелените аспержи отрежете краищата и обелете стъблата само в долната им третина.

Сложете тенджера с достатъчно количество вода да заври. Добавете сол, захар и 1 ч. л. лимонов сок. Пуснете вътре стъблата на аспержите и ги варете в зависимост от дебелината им 12-15 минути.

Остържете картофите под течаща вода и ги сварете в подсолена вода за около 20 минути на затворен капак.

За соса разбъркайте сметаната и киселото мляко с останалия лимонов сок. Добавете доматения кетчуп и овкусете със солта с целина.

Извадете аспержите от водата и ги подредете върху чиния. Добавете отгоре соса. Подредете картофите до тях и гарнирайте с кресон.

Съвет

Сварете измитите обелки и краищата от аспержите в подсолена вода с малко лимонов сок и щипка захар и прецедете отварата през сито. Така ще получите напитка, която отвежда излишните течности и токсините от организма.

Младите картофи, когато са добре измити, могат да се консумират заедно с кората, понеже повечето ценни хранителни вещества се намират под нея и при обелване отчасти се губят.

Направете си напитка от киви, грозде и портокалов сок. Сочното киви заедно с гроздето и прясно изцеденият портокалов сок са най-вкусното средство за отделяне на токсините от организма.

Пълнена краставица със сос

Продукти

половин стар хляб

половин глава лук

1 с. л. нарязан магданоз

150 г свинска кайма

1 жълтък

пипер

сол

50 мл зеленчуков бульон

1 малка краставица

малки парченца масло плюс 10 г масло

2 с. л. брашно

50 мл мляко

50 мл вода

мускатово орехче

1 с. л. нарязан пореч

Накиснете хляба в топла вода. Загрейте предварително фурната до 180 °С. Междувременно обелете лука и го нарежете на малки кубчета.

Изстискайте хляба и го омесете с кубчетата лук, магданоза, свинската кайма и яйцето до получаване на еднородна маса. Овкусете с пипер и сол.

Измийте краставицата, разрежете я по дължина на две, издълбайте я и я осолете. Напълнете плънката в едната половина,покрийте я с другата и поставете върху алуминиево готварско фолио. Сложете я в намазана с масло тавичка във фурната. Залейте отгоре със зеленчуковия бульон и я печете в продължение на около 30 минути.

През това време разтопете другото масло и разбъркайте в него брашното. Добавете мляко и вода, като бъркате непрекъснато. Сложете сол, пипер и мускатово орехче на вкус. Най-накрая добавете нарязания пореч.

Към ястието подхождат картофи, сварени в подсолена вода.

Доматена салата с моцарела

Продукти

2 домата

60 г моцарела на топчета

1 супена лъжица пресен босилек  или 1 чаена сушен

балсамов или ябълков оцет, зехтин, пипер, сол

1 хлебче

Измийте доматите, почистете ги и ги нарежете на филийки. Наредете филийките в кръг върху чиния. Отцедете топчетата моцарела и ги разпределете върху доматите.

Измийте босилека и гарни райте салатата с листата му. Поръсете с оцета и зехтина и поръсете със сол и пипер. Нарежете хлебчето на филийки.

Лечението на Шрот

Тази терапия,наречена на природния лечител Йохан Шрот (1798-1856 г.), помага за основното прочистване на организма оттоксините.

Компрес на Шрот – Увито във влажни кърпи, тялото повишава температурата си с 1-2 °С. Това води до ускоряване на обмяната на веществата и подпомага процеса на детоксикация.

Диета на Шрот – Вегетарианската храна не съдържа мазнини и белтъчини и е безсолна. Енергийните нужди по време на лечението се покриват от въглехидратите, а мастните депа се разграждат.

Ритмично редуване на „водни“ и „сухи“ дни – В дните, в които се пият течности, токсините се извличат от тъканите, а „сухите“ дни служат за изхвърлянето им. Наред с лечебна минерална вода, чайове и плодови сокове е позволено да се пият и сухи вина.

Лекарският надзор е задължителен. Много санаториуми предлагат този вид лечение под лекарско наблюдение.

Ден за очистване от токсините

Облекчете обмяната на веществата, храносмилането, функцията на органите и психиката само за един ден и по този начин въведете ред в организма си. Възможно и препоръчително ли е това? Здравите хора могат редовно и без притеснения да планират очистващ ден (до 1 път седмично) – без гладуване и без особени затруднения. Методът е лесен: приемайте богати на калий храни и напитки вместо обичайната храна, така че да осигурите на организма си голяма доза от минерала. Високата концентрация на калий отводнява клетките и тъканите и разтворените токсини ги напускат заедно с водата. Те преминават в кръвта, която се филтрира от бъбреците, и така се изхвърлят от организма.

Дните за очистване не са дни за отслабване. Загубеното количество вода трябва отново да бъде възстановено. Заделете си достатъчно време за това, най-добре през уикенда, и използвайте идеите, които ви предлагаме.

Важно! Очистването от токсините не трябва да се провежда повече от три дни последователно, иначе рискувате обезводняване и лишаване на организма от хранителни вещества!

Напитка от черни боровинки и круша

Продукти

125 г черни боровинки

1 узряла сочна круша

3/4 лимон

150 мл мътеница

сироп от круша

листа мента

Измийте основно боровинките и ги почистете.

Измийте крушата, обелете я и отделете семките.

Изстискайте лимона.

Нарежете крушата на парченца, изсипете я заедно с мътеницата и лимоновия сок в миксер и ги разбийте фино.

Подсладете плодовия шейк с малко сироп на вкус. Изсипете го в чаша и го гарнирайте с няколко листа мента.

Йога

Тези упражнения стимулират щи товидната жлеза, от която зависи колко бързо протича обмяната на веществата. Освен това те активират и разграждането на мазнините.

Подготовка

Необходимо ви е одеяло или гимнастически дюшек. Погрижете се помещението да е спокойно и температурата да е приятна.

Упражнения

Застанете на колене на пода и седнете върху петите. Наведете се напред и отпуснете корема на бедрата, а главата – на пода.

Останете в това положение около 5 минути. Дишайте спокойно и равномерно, по възможност с корема.

Оставете главата на пода и повдигнете само седалището дотолкова, че да застанете на колене. Останете в тази позиция 2 минути, като се опирате на ръцете.

Легнете по гръб и се отпуснете напълно за около 2 минути.

После бавно повдигнете краката в поза „свещ“. Предмишниците лежат на пода, а дланите подпират гърба. Дръжте краката събрани и напълно изпънати право нагоре.

Сега наклонете краката назад и се опитайте да ги изпънете и да поставите стъпалата на пода зад главата

Съвети за разтоварващ ден без усилие

Изберете дневна програма по ваш вкус

„Плодовият“ ден се препоръчва от пролетта до есента, когато на пазара се предлагат пресни продукти с местен произход. Поради високото си съдържание на вода особено подходящи са ябълките, ягодовите плодове или гроздето. Изяждайте по 1 кг плодове на малки порции, разпределени през деня.

За „зеленчуков“ ден са ви необходими около 1 кг зеленчуци (напр. краставици, тиква, тиквички, домати). Половинката им се задушава леко, а другата се консумира сурова.

„Оризовия“ ден започнете рано сутрин с 1 ябълка или 1 грейпфрут. За обяд и вечеря си сварете около 200 г пълнозърнест ориз, повече или по-малко, изцяло по ваш вкус. Към него са позволени 2 задушени домата или неподсладен ябълков мус.

За „картофения“ ден можете да приготвите 2 до 3 картофа за трите хранения,сварени с кората и поръсени с ароматни подправки (копър и градински риган). Към тях са позволени 50 г суха или обезмаслена извара.

Денят на соковете изисква най-много дисциплина, но е и най-ефективен. Предложенията ни включват приготвената вкъщи смесена плодова напитка или чистия сок от прясно изцеден грейпфрут и ананас. Опитайте също и шейка с черни боровинки и круша, за който ви написахме рецептата по-горе. Зеленчуковите сокове (напр. от моркови, целина, броколи или краставица) изискват известно привикване към вкуса, но са изключително ефикасни за очистването от токсините.

Упражнение

Сутрин, веднага след ставане, изпийте две чаши умерено топла вода.

Стимулирайте кръвообращението си още преди закуска.

За целта е подходящо 5 минути боксиране във въздуха на балкона.

Една малка разходка из града преди обяд ще ви разсее от евентуалното усещане за глад.

След обедната дажба си позволете половин час почивка.

Един час колоездене или плуване преди „вечерята“ ще раздвижи обмяната на веществата.

Топлата вана с морска сол или водорасли ще направи така, че денят наистина да отзвучи приятно.

Съвет

През деня изпийте допълнително поне 2 л минерална вода със съдържание на сулфати и без натрий. Токсичните отлагания в тъканите могат да се изхвърлят само с обилно количество течности.

Използвайте жълто и оранжево

Китайците са установили още преди хиляди години, че цветовете въздействат върху тялото, душата и енергийните полета на организма. Според техните схващания различните цветове създават специфични електромагнитни вълни, които стимулират или потискат функцията на определени органи.

В деня за прочистване се препоръчва вана с добавки в жълти или оранжеви тонове. Жълтото очиства от токсините, а оранжевото активира обмяната на веществата.

Можете да използвате готови продукти, като цветни соли или ароматна пяна (напр. с кайсиево масло).

При избора си се водете от цвета и останалите съставки. Избирайте pH неутрални продукти, за да предотвратите изсъхването на кожата след ваната

Да обобщим:

ДВИЖЕНИЕ

Допълнителният приток на кислород и доброто кръвообращение възпрепятстват отлагането на токсините.

Можете да се заредите с кислород, ако веднъж дневно се натоварите физически до запъхтяване.

Стимулирайте кръвообращението с гимнастика.

Ако допълнително раздвижите потока на лимфната течност, той ще подпомогне изхвърлянето на токсините.

РАЗТОВАРВАНЕ

Подпомагайте органите, осигуряващи очистването от токсините, посредством масаж на рефлексогенните зони на краката и студени компреси, които подобряват кръвообращението.

Почувствайте се добре с аюрведически масаж, който отпуска тялото и стимулира кръвообращението.

ХРАНЕНЕ

Можете да освободите клетките и тъканите от вредните отлагания с един ден за очистване от токсините.

Обогатете менюто си с подбрани рецепти, подпомагащи изхвърлянето на токсините, и с хранителни продукти, които пречистват организма от токсините и отнемат водата.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *