ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 съвета как да укрепите имунната си система, за да не се разболеете от настинка

Спазвайте 5 основни съвета:

настинка, грип, простуда

Дойде сезонът на простуд­ните заболявания, което значи почти непрекъсната хрема и кашлица. Това е така, защото прекарваме повече време в затворени помеще­ния и вирусите по-лесно се пренасят от човек на човек. Освен това организмът ни е по-податлив на инфекции – липсата на слънчева свет­лина снижава количеството витамин D, което образуваме, и отслабва имунната ни сис­тема. Студът пък изсушава лигавицата на носоглътката и премахва естествената ба­риера по пътя на вирусите. Положението се усложнява от непрекъснатата смяна на топъл въздух в стаята със сту­дения въздух навън.

Заради това натоварване на организма една простуда чес­то се превръща в постоянна хрема и кашлица. Обикновено се нуждаем от една седмица, за да се справи имунната ни сис­тема с вирусите на настинката. Бактериални инфекции обаче могат да влошат нещата и да направят лигавицата подат­лива на нови заболявания.

1. Внимавайте какво докосвате
Обаче няма защо да се боим от целув­ките. Дори любимият да е малко хремав, не е много вероятно да се заразим. Това показва изследване, проведено със здрави и хремави студенти. За­разил се е само един от 16 целуващи се. Учените предполагат, че бацили­те чрез слюнката попадат в стомаха, където срещат смъртоносната за тях кисела среда.

Но трябва много да се внимава при до­пира на телефонни слушалки, дръжки на врати, копирни машини, клавиа­турите на компютрите в офиса и при ръкуване. Точно по този начин най-често се заразяваме от болни колеги. Вирусите на настинката живеят до три часа върху кожата и други повърхно­сти. Всеки неволно докосва носа си и ли трие очите си и по този начин вирусите попадат директно в организма или чрез слъзния канал в носа.

2. Избягвайте големите групи хора
В навалицата в автобуса или метрото, в пълните чакални, в киното или театъра е по-вероятно да се заразим с хрема и кашлица. Лекарите са убедени, че дори хора със здрава имунна система се за­разяват, когато вирусите попаднат в носоглътката. След осем до дванадесет часа ще почувстваме първите призна­ци на настинката. Особено често се заразяваме в самолет, където клима­тичната инсталация и без това разнася навсякъде вирусите. Друга причина е и близкото разстояние между пътниците и умората при дълги полети.

3. Избягвайте заведенията за бързо хранене
Храната там е в повечето случаи мазна, а не съдържа полезни витамини. Прекаляването с нездравословна храна води до увреждане на клетките на лигавицата и нарушаване на антивирусната защита.

4.       Спортувайте на открито
Дори с часове да бягаме през гъста мъгла, пак няма да се разболеем, напротив. Спортът и движението са страхотен тренинг за имунната система. Веднага след това трябва да се преоблечем, разбира се. Не е добре да стоим с мокри дрехи и влажна коса. Не е удачна и рязката смяна на много топло и леденостудено. Например от пистата – в хижата и после веднага пак на лифта, ако караме ски. Прекаляването с тренировките също не е полезно. То изтощава имунната система, затова големите състезатели в тежките спортове често са податливи на инфекции.

5.       Не допускайте стрес
Той натоварва и отслабва защитните ни сили. Има изследвания, доказващи, че стресираните хора много по-бързо се заразяват. Това важи предимно за постоянно изложените на стрес, свързан с тъга по починал близък, със страх или чувство на безпомощност, на­пример при изпити или при любовна мъка. Най-висок е рискът за заболяване при стрес, причинен от безработица или постоянни семейни проблеми.

 

 

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *