ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Зехтинът намалява риска от инфаркт за 6 седмици

Шест седмици редовна консумация на зехтин са достатъчни, за да се намали чувствително рискът от инфаркт.

edible_olive_oilНаучен екип от университета в Глазгоу доказа, че редовната консумация на зехтин за около месец и половина намалява значително риска от инфаркт. Шотландските учени припомнят, че зехтинът съдържа ненаситените мастни киселини омега-6, разкриват от medikforum.ru. И преди е коментирано, че консумацията на зехтин подобрява сърдечното здраве и съкращава риска от опасни заболявания като сърдечна недостатъчност и инфаркт. Мастните киселини омега-6 блокират реакцията на организма при възпаления и хронични състояния, например болести на сърцето и артрит. Зехтинът освен това намалява артериалното налягане и подобрява съотношението между добрия и лошия холестерин.

Четири чаени лъжички зехтин, прибавени към всекидневното хранене, съществено намаляват опасността от сърдечни заболявания, настояват учените от Шотландия. В техните експерименти участвали 69 доброволци. След като се хранили 6 седмици на диета със зехтин, те били изследвани и се оказало, че маркерите за сърдечни заболявания при всички тях са намалели.

Впрочем зехтинът е известен отдавна с полезните си качества и е съществен елемент от средиземноморската диета. Хората, които се хранят според нейните правила, най-рядко развиват сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Доскоро обаче науката не бе единна в преценките си за това кой от компонентите на диетата е най-полезен: зехтинът, морските дарове, ядките, зеленчуците или всичко това заедно. Изследването показва, че зехтинът и самостоятелно има доказани плюсове. Качествата му се проявяват дори тогава, когато извън средиземноморската диета просто си похапвате парче пълнозърнест хляб, потопен в студено пресован зехтин.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *