Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Предлагаме ви пълна програма за подобряване работата на червата ви

Това е много успешна програма за подобряване работата на червата. За 75 години през храносмилателната система преминават и се обработват 30 тона храна и 50 000 литра течности.

Работата на червата

Тя оказва въздействие върху физическото и душевно състояние на човека и го защитава от болестотворни причинители и заради тези важни задачи се нуждае от вашата подкрепа.

Доброто храносмилане започва с подбора на хранителните продукти и времето за хранене. Така например за организма ще бъде значително по-лесно вечер да преработва бедна на мазнини храна, а не тлъсти ястия. Също така е препоръчително цялото дневно количество да се разпредели на пет приема, като два от тях да са междинни хранения. Наистина по-добре е вместо сладкиш да хапнете ябълка. Взимайте пример от ценителите на храната и се старайте да дъвчете бавно.

Храносмилането започва в устата

Още при вида на някое апетитно ястие в устата ни започва да се отделя слюнка. Организмът се подготвя за обработването на храната. Слюнката изпълнява важната задача да овлажнява сухата храна, а ензимите в нея – да разграждат въглехидратите. След сдъвкването раз-дробената и примесена със слюнка храна под формата на каша попада в стомаха, където стомашната мускулатура се грижи за размесването й със стомашните сокове. Белтъчините в храната се разграждат и след три до шест часа относително гъстата каша вече е станала течна.

Червата – централата на храносмилането

От стомаха храната попада на малки порции каша в тънкото черво, където е подложена на по-нататъшна обработка от други храносмилателни ензими от панкреаса, черния дроб и клетките на тънкото черво. Те, съвместно с безброй полезни бактерии, разграждат нужните на организма белтъчини, мазнини и въглехидрати. Накрая разградените хранителни вещества се всмукват през чревната стена и навлизат в кръвта и лимфата. При въглехидратите този процес обикновено трае по-малко от час, при мазнините – до няколко часа. Непреработените остатъци от храната се придвижват към дебелото черво, където от тях се изтегля водата, така че да се втвърдят и отделят като изпражнения.

Полезните бактерии

Около 400 различни видове бактерии подпомагат работата на тънкото и дебелото черво. Те спомагат за храносмилането, като разграждат хранителни вещества за собствения си растеж, стимулират и укрепват имунната система и предпазват организма от чревни инфекции. Някои видове бактерии дори отделят субстанции, които убиват инфекциозните причинители на болести, които попадат в организма заедно с храната.

Поддържане на баланса

Добрата чревна функция зависи от състоянието на полезната микрофлора. Крехкото равновесие може да се наруши при прием на антибиотици или кортизон, от вредни вещества като препарати за растителна защита по плодовете и зеленчуците, от стоматологичната амалгама (сплав от живак и метални стърготини), както и от различни заболявания. При зъбен абсцес например бактериите се поглъщат и попадат в червата и променят състава на бактериалната флора.

Когато балансът на чревната флора е нарушен, ценните хранителни вещества не могат да бъдат усвоявани добре. Това отслабва имунната система и като следствие човек може да страда от повтарящи се инфекции, умора и запек. В много случаи може да помогне едно прочистване на червата. Приемането на обилно количество вода ще освободи червата от вредните вещества, токсините, патогенните бактерии и гъбичките.

Не е задължително обаче да се стига дотам. Съзнателният анализ на хранителните навици и евентуалната промяна в храненето, както и достатъчното движение ще спомогнат изключително сложната фабрика в корема ви да продължи да функционира правилно. С помощта на предложената по- долу програма можете да подпомогнете стомаха и червата. Не бързайте, защото твърде рязката промяна може да доведе до допълнителни проблеми.

Предпазни мерки

Хроничните възпалителни заболявания, полипите на червата и бедна та на баластни вещества храна са рискови фактори за появата на рак на дебелото черво. Не пропускайте профилактичните прегледи.

Хората над 40 години трябва да ходят редовно на профилактични прегледи за ракови заболявания. Ако се открие в ранна фаза, ракът на дебелото черво се лекува в 80% от случаите. Много хора се страхуват от вероятно неприятните прегледи. Желателно е да преодолеете този страх в името на вашето здраве. Принципът „Нищо не ме боли, следователно няма да ходя на лекар“ в този случай не е от полза, защото в начален стадий ракът на дебелото черво не причинява никакви оплаквания.

Ако забележите кръв в изпражненията, трябва да се консултирате с личния си лекар. В повечето случаи не се налага сериозно лечение. Често причина за това са хемороиди.

Здравословна храна за добро храносмилане

Преминаването към храни, богати на баластни вещества, изисква търпение. На червата е необходимо време да се адаптират, иначе реагирате газове и запек!

Балансирана, прясна и разнообразна – такава трябва да е идеалната храна. Здравословното хранене не означава лишения. Ако искате да направите нещо добро за себе си, не е задължително да се подлагате на строги ограничения и специална диета. Важното е занапред да се отнасяте малко по-сериозно към подбора на хранителните продукти. С балансираната и богата на баластни вещества храна на организма се доставят жизненоважни ензими, минерали и витамини. Повишава се физическата издръжливост и се стимулира храносмилането. Използвайте следващите три седмици за постепенна промяна на хранителните навици.

Балансираното хранене

Ако искате да подпомогнете функциите на червата по естествен начин, трябва да започнете от храненето.

Целта е постепенното пренастройване към хранителен режим, богат на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести и млечни продукти. Консумацията на месо и мазни храни трябва да се ограничи.

Рецептите по-долу ще ви предоставят допълнителна доза баластни вещества, които ще почистят червата отвътре. През първата седмица включете 2-3 пъти богати на баластни вещества храни в менюто и след това ги увеличавайте според поносимостта си.

Не забравяйте да приемате много течности, за да могат баластните вещества да се разтварят – иначе рискувате запек.

След хранене трябва да си починете…

…или да изминете 1000 крачки. Без значение кое ще изберете, и двете са полезни за храносмилането.

Петнайсетминутният следобеден сън се отразява особено добре на организма. Когато спите, всички функции са забавени и храносмилането протича безпрепятствено. Заедно с това този кратък сън възстановява формата за втората половина на деня.

Разходката за добро храносмилане е вариант, ако нямате възможност да подремнете. По-добре е след хранене да се раздвижите, отколкото да останете седнали, защото движението предотвратява значителното спадане на кръвното налягане.

Пробиотици

В хладилните витрини на хранителните супермаркети все по-често се срещат така наречените пробиотични млечни продукти, за които се смята, че имат положително въздействие върху чревната флора. Те съдържат млечнокисели бактерии, които са особено устойчиви и в резултат на това преминават свободно от стомаха в червата. При балансирано и богато на баластни вещества хранене чревната флора се регулира сама, защото червата се обитават постоянно от много бактерии, които участват в храносмилането. В такъв случай „нормалното“ естествено кисело мляко, консумирано ежедневно, е напълно достатъчно, за да се поддържа балансът на чревната флора.

Каша с ядки

2 с. л. едро смляна пшеница

2 с. л. едро смляна ръж

250 мл вода

4 изсушени смокини нарязани

орехи за гарниране

  • Накиснете смлените зърна в четвърт литър вода за 12 часа, най-добре през нощта. Накиснете смокините също в 100 мл вода.
  • На следващата сутрин отлейте водата от смокините, нарежете ги на фини ивици и ги разбъркайте в кашата. Гарнирайте с нарязаните орехи.

Ризото с пресни гъби

1-2 стръка пресен лук

1малък стрък праз

скилидка чесън

половин лъжичка накълцан розмарин

10 г масло

80 г пшеница спелта (без люспи)

Четвърт кубче зеленчуков бульон

домата

по 40 г гуглички от печурки, пачи крак и гъби шийтаке

1-2 стръкчета магданоз

1 ч. л. зехтин

сол, прясно смлян пипер

40 г настърган пармезан

  • Обелете лука, праза и чесъна. Нарежете лука и праза на кръгчета, накълцайте на ситно чесъна. Задушете ги в маслото заедно с розмарина. Добавете, разбърквайки, спелтата и я задушете за кратко. Постепенно изсипете бульона и оставете да заври. Измийте доматите, разрежете ги на 8, отстранете основата на дръжките и ги прибавете.
  • Оставете ризотото да поеме за около 30 минути. Добавете сол на вкус. Междувременно почистете гъбите, нарежете ги на малки парченца и накълцайте на ситно магданоза. Сгорещете зехтина и запържете в него гъбите от всички страни. После ги добавете в ризотото заедно с магданоза. Отгоре поръсете с пипер и пармезан.

Съвет

Към другите гъби можете да добавите и по 5-10 г изсушени смръчкула ескулента и манатарка, които преди приготвянето накиснете в 250 мл топла вода. Водата може да замени бульона.

Пълнозърнест хляб и извара с подправки

по 60 г обезмаслена извара

и прясно сирене

3 с. л. минерална вода

1 ч. л. зехтин

скилидка чесън

Стрък пресен лук

3 с. л. смесени подправки

Половин ч. л. кимион, пипер, сол

2 филийки пълнозърнест хляб

  • Смесете изварата с прясното сирене и минералната вода. Добавете зехтина.
  • Обелете чесъна и го нарежете на ситно. Почистете лука и го нарежете на фини кръгчета. Добавете подправките заедно с чесъна и кимиона към изварата и разбъркайте. Овкусете с пипер и сол.
  • Намажете сместа върху филийките хляб и гарнирайте с нарязания на кръгчета лук.

Лечебно гладуване

От хилядолетия в много култури постът се възприема като средство за религиозно и духовно пречистване. Лечебното гладуване не означава пълен отказ от храна. Организмът се пречиства напълно и се освобождава от токсините без драстични мерки. Същевременно и психиката се възстановява, защото заедно с токсините се изхвърлят и „душевните отпадъци“.

Лечебното гладуване мобилизира съпротивителните сили на организма. Освен това при него се повлияват положително и заболявания като високо кръвно налягане, нарушения в обмяната на веществата и храносмилателни проблеми, смущения в кръвооросяването и ревматологични заболявания.

Важно! Лечебно гладуване не се позволява при остри заболявания, състояние на силно изтощение или тегло много под нормата. При хронични заболявания предварително се консултирайте с лекар!

Зеленчуков бульон

За 1 л бульон

1 л вода

2 моркова

1 стрък лук

четвърт корен от целина

1 главичка лук

1 корен магданоз

Кипнете водата, измийте зеленчуците, почистете ги и ги нарежете на едро.

Добавете ги в кипящата вода и ги варете 20-30 минути. Прецедете. По желание в бульона можете да добавите картофи, чушки, цветно зеле и стъбла целина.

Съвет

Вместо сол можете да добавите пресни подправки: магданоз, босилек, копър и майоран.

Жадуване без риск

Разтоварващ ден за подготовка: 1 кг пресни плодове, разпределени на 3-4 приема. Заедно с това изпивайте поне 2 л вода.

Промивката на червата с глауберова сол (натриев сулфат) в началото ще потисне чувството за глад: разтворете 2 с. л. глауберова сол в 300 мл вода и я изпийте на глътки.

Без консултация с личния лекар продължителността на лечебното гладуване не бива да превишава 1 седмица.

Редувайте достатъчна физическа активност на открито с продължителни почивки и периоди за размисъл.

Компресите на черния дроб ще подпомогнат отделянето на токсините. Един до три пъти дневно поставяйте за около половин час влажна топла кърпа върху корема.

През деня изпивайте на глътки по 3 л течности, бедни на натрий. Урината трябва да е безцветна.

Два дни захранване след края на лечебното гладуване ще подпомогнат преминаването към обичайния хранителен режим. Яжте пресни плодове и зеленчукова супа като в рецептата горе (разбийте зеленчуците на пюре и ги разбъркайте с бульона).

Плодовете

Разтоварващият ден се отразява добре на целия организъм. Добре е да включите и един „плодов“ ден, в който да консумирате само пресни плодове.

Плодовете съдържат така наречените вторични растителни вещества като пигменти, растителни хормони и горчиви вещества. Тези субстанции способстват за укрепването на имунната система и предпазват от чревни инфекции, причинени от вируси, гъбички и бактерии. Освен това организмът има възможност да попълни депата си с ценни витамини и минерали. Отдайте се на изкусителното вкусово разнообразие и се наслаждавайте на сладките плодове.

Плодов ден за добро настроение

Един до два пъти в рамките на триседмичната програма можете да се поглезите с ден, богат на витамини и баластни вещества.

Най-подходящ за целта е уикендът, но можете да проведете плодовия ден и след всяко по-обилно пиршество. В този ден отделете време само за себе си, отпуснете се и се чувствайте добре.

Нужни са ви 1,5 кг пресни плодове, разпределени на 4 порции през деня. С изключение на богатите на калории банани и авокадо са позволени всички плодове. За обяд си направете карибска плодова салата.

Пийте много минерална вода и неподсладен плодов или билков чай, но не по-малко от 2 л.

Можете да планирате и физическо натоварване, но без да прекалявате. Една малка разходка ще стимулира храносмилането.

Течната алтернатива

Ден на соковете – Изпийте общо 1 л плодови и зеленчукови сокове (прясно изцедени или от магазин за здравословни храни), разпределени на 5 порции през целия ден.

 

Чревната флора

Различни щамове бактерии населяват червата и представляват своеобразна малка екосистема. Особено гъсто населено е дебелото черво. Тази флора има много полезни функции:

Полезните чревни бактерии потискат развитието на болестотворните бактерии.

Чрез производството на органични киселини се възпрепятства растежът на опасните бактерии.

Стимулира се имунната система.

Индивидуалният състав на чревната флора е уникален при всеки човек. Балансът може да се наруши заради:

  • медикаменти, например антибиотици,
  • инфекции, смяна на обстановката. Равновесието на чревната флора може да се възстанови чрез: балансирано, богато на баластни вещества хранене с много плодове, зеленчуци и млечни продукти, много движение.

Карибска плодова салата

Половин малък пъпеш

2-3 резенчета ананас

Половин папая

1 киви

1 портокал

1 карамбола

сокът на 1 зелен лимон и 1 портокал

малко сгъстен ананасов сок за подслаждане

  • Почистете плодовете, измийте ги, при необходимост ги обелете и ги нарежете на подходящи парченца.
  • Залейте парченцата плод със сока и разбъркайте. Подсладете на вкус със сгъстения ананасов сок.

Лечебна кал – Разтворете 1 ч. л. каолин в чаша минерална вода или билков чай. Изпийте я след хранене на малки глътки.

Чай за храносмилане – Смесете по 15 г червен кантарион, бял равнец, корен от тинтява, мента и цвят от лайка. Залейте 1 ч. л. от тази смес с 250 мл вряла вода. Покрийте и оставете да се запари за 10 минути, после прецедете. При нужда пийте 2 до пъти дневно по 1 чаша след хранене (без подслаждане).

Масаж на корема

Стресът, вътрешното безпокойство, бързото хранене – всичко това може да наруши храносмилането и да предизвика спазми и други оплаквания.

Двете масажни техники на тази страница въздействат върху нервния сплит, който контролира чревните функции. При първото упражнение ще ви е нужен партньор. Второто упражнение трябва да изпълнявате самостоятелно, защото при него е важно да се регулира натискът при движението, а всеки сам усеща какво е най-подходящо за него. Нежните масажи заедно с редовно физическо натоварване са най-добрият начин за стимулиране на чревната функция и предпазване от лениви черва.

Упражнение – отпускащо поглаждане

Легнете по гръб и се отпуснете. Мислено изтеглете една хоризонтална линия на нивото на пъпа.

Прокарвайте върховете на показалеца и средния пръст (но не с ноктите) по протежение на тази линия. Трябва да се получи едно леко „разрязващо“ усещане.

Няма значение в каква посока се извършва движението, отдясно наляво или обратно. Важно е да се изпълнява само в едната посока.

Съвет

Това упражнение може да се изпълнява и в седнало положение.

Упражнение – масаж по часовниковата стрелка

Легнете по гръб. Отпуснете се, дишайте дълбоко и равномерно в продължение на 2 минути.

С кръгови движения с 3 пръста вашият партньор започва масажа от лявата половина на корема под ребрата надолу към слабините.

При следващата фаза коремът се масажира хоризонтално над пъпа отдясната страна към лявата и отново надолу към слабините.

Масажът завършва с цялостно обхващане на корема с голям кръг по посока на часовниковата стрелка.

Съвет

Партньорът ви трябва да намали натиска, ако възприемате масажа като неприятен.

Движението подпомага храносмилането

Движението е абсолютно задължително за правилното функциониране на червата. Но в ежедневието повечето хора седят твърде много. През първата седмица изпълнявайте двете упражнения с гимнастическа топка на тази страница всеки ден. Чрез меките подскоци ще отпуснете мускулатурата на цялата коремна стена. Второто упражнение ще укрепи коремните мускули. Отпускането и стягането влияят върху моториката на червата (перисталтика). От втората седмица към тях се добавя и друго упражнение за заздравяване на коремната мускулатура.

След първата седмица си заделяйте поне 2 до 3 пъти седмично време за „канкан“. Важно е удоволствието, а не перфектното изпълнение.

Упражнение за отпускане на мускулите

Седнете с изправен гръб на гимнастическа топка. Краката са поставени на пода поне на ширината на хълбоците. Ръцете здраво държат топката.

Подскачайте леко върху топката нагоре-надолу и не твърде силно, но все пак толкова, чеда усещате как работят тазовите мускули. Дръжте краката на пода. Двигателно активните хора трябва леко да повдигат седалището при подскачането.

Изпълнявайте кръгови движения с корема и таза, както при кючек или въртене на обръч.

Упражнение за корема

Легнете по корем на пода. Повдигнете краката и поставете гимнастическата топка така, че подбедриците да лежат върху нея.

Раздалечете подбедриците настрани върху топката, но така, че да не се пързалят.

Повдигнете горната част на тялото, започвайки от врата, и изпънете ръцете нагоре. Докато се повдигате, приберете брадичката към гърдите, за да не се изпъва прекалено вратът.

Задръжте напрежението 5-7 секунди и отново се върнете в легнало положение.

Съвет

През почивките масажирайте корема с длани.

 

Упражнение – танц кан-кан

Застанете изправени. Разтворете краката на ширината на хълбоците, ръцете отпуснете встрани, леко свити в лактите.

Ходете около 2 минути на място, докато мускулите се загреят.

После, както при танца канкан, свивайте краката в коленете, като ги редувате, и ги повдигайте към гърдите. Ръцете се движат противоположно на краката.

Дръжте главата изправена или я движете съответно с краката надясно и наляво.

За отпускане и разтоварване на мускулатурата на краката редувайте с ходене на място.

Съвет

За това упражнение облечете удобни панталони или ластичен клин. Коремът и краката не трябва да бъдат ограничавани от нищо.

Упражнение дишане с корема

Легнете по гръб, ръцете изпънете от двете страни на тялото.

По време на цялото упражнение дишайте равномерно.

Поемайте бавно и дълбоко въздух. Издувайте коремната стена така, сякаш пълните белите дробове, но само до степен, в която ви е приятно.

Отново издишайте бавно и при това напълно приберете корема – толкова, колкото можете, докато не ви остане въздух.

Можете да изпълнявате упражнението сутрин в леглото. Скоро ще забележите и първите успехи

Тренировка сред природата

Излизайте всеки ден най-малко за 10-15 минути на свеж въздух. След всички предишни упражнения, които изпълнявате вкъщи, сред природата ще имате повече свобода и можете да намерите и естествени условия за тренировка.

За да се загреете, започнете с леко ходене, уокинг или джогинг.

След известно време започнете да повдигате коленете все по-висо ко към корема. Оставете ръцете да висят свободно до тялото, за да можете да балансирате по-добре.

Когато преминавате покрай повален ствол на дърво, го прескочете.

От време на време правете по няколко клякания. Това ще стимулира не само перисталтиката на червата, но също и кръвообращението.

Избавете се от газовете

Газовете в червата са нещо напълно нормално. Но изпускането им на неподходящо място в неподходящ момент може да създаде неудобна ситуация. До това се стига, когато в храносмилателния тракт се съберат прекалено много газове. Причина могат да са трудносмилаемите храни като зеле и бобови култури. Ако неразградените хранителни вещества ферментират под въздействието на чревните бактерии, газовете миришат, при това доста неприятно.

Хранителните навици също играят известна роля в този процес. Хората, поглъщащи храната прекалено бързо и докато говорят, поемат и много въздух, който след това попада в червата и така се образуват газове.

Съвет! След хранене дъвчете суров магданоз. Обикновено са достатъчни две стръкчета, за да се освободите от газовете и лошия дъх в устата.

Профилактика

Чревните газове се образуват вследствие процесите на ферментация (на плодове и зеленчуци), процесите на гниене (на месо и колбаси) и на несмлените хранителни остатъци (от мазнини и сладкиши). Всеки човек реагира индивидуално и трябва сам да установи какви храни предизвикват газове при него.

Избягвайте

  • Артишок, лук, зеле, фасул, леща, алабаш, кисело зеле
  • Плодове с костилки, орехи, смокини и ягоди
  • Богати на баластни вещества продукти: мюсли, пълнозърнест хляб, ядки
  • Трудно разградими захарни продукти: масленки, мая, мед, сироп и шоколад
  • Кафе, газирани напитки, бира, шампанско

Препоръчват се:

  • Анасон, резене, кимион или кориандър (като подправка или чай)
  • Млечни продукти като кисело мляко, кефир, мътеница, горещо мляко
  • Лесно смилаеми мазнини като студенопресован зехтин или рапично олио
  • Сурови растителни и пресни зърнени храни при бавно пренастройване на хранителния режим след прочистване на червата.
  • Подправки: естрагон, ангелика, градински риган, чубрица, тинтява, горски очиболец.

Водата и черешите са отлични за работата на червата

Като дете вероятно и на вас са обещавали най-неприятни неща, когато след изключително голяма порция сладки череши сте искали да утолите жаждата си с вода. Сигурно въпреки това сте го правили и болките в корема и газовете неизбежно са ви сполетявали.

Днес такова нещо не може да ви се случи толкова лесно, защото:

водата във водопровода в развитите страни не съдържа бактерии и по този начин е премахната причината за ускорения ферментационен процес на плодовия сок и захар, което е водело до болки и газове,

вместо този източник на опасност нашето „цивилизовано общество“ предлага други лоши навици, които могат да предизвикат газове: постоянното дъвчене на дъвка, пиенето със сламка, газираните коктейли, заведенията за бързо хранене или дори прекалената консумация на ядки.

Чай за добро храносмилане

25 г зърна от кимион

25 г семена от резене

25 г мента

25 г лайка

Смесете равни количества от описаните по-горе билки и ги съхранявайте в стъклен съд.

Сипете 1-2 ч. л. от сместа в чаша и я залейте с вряла вода.

Оставете запарката за 10 минути и после я прецедете.

След всяко хранене изпивайте на глътки по 1 чаша топъл чай.

Упражнение с ръцете срещу газове

Легнете по гръб и се отпуснете.

Подложете малка възглавница под главата.

Нека партньорът ви коленичи до вас и повдигне десния ви крак, като с едната ръка обхваща глезена, а с другата – коляното. След това трябва да свие коляното към корема и да го задържи за няколко секунди, докато другата му ръка е поставена на пищяла.

После кракът се отпуска и упражнението се повтаря с левия крак.

По време на упражнението дишайте дълбоко и равномерно ниско в корема.

Какви компреси да използвате за работата на червата

Влажните топли компреси са първият помощник във всички случаи на спазми в корема. Те засилват притока на кръв в областта и стимулират отделянето на токсините. Особено ефективни са следните компреси:

Компрес с оцет

Потопете една кърпа в топла вода с оцет и я поставете на корема. Увийте отгоре друга кърпа и оставете компреса да действа 10 минути.

Компрес с ленено семе

В голяма тенджера сварете 1 чаша ленено семе с 1 чаша вода (набъбва силно). Изсипете все още горещата смес върху кухненска кърпа и я поставете върху болезненото място на корема. Увийте отгоре суха кърпа и покрийте с одеяло. Оставете я 1-2 часа, докато кърпата изстине напълно.

Етерични масла

Втрийте в кожата на корема етерично масло от кимион или рицин, или поставете топъл компрес с няколко капки от тези масла.

Свалете компреса едва тогава, когато усещането за топлина намалее.

Можете да втриете и масло от чесън (2 капки, смесени с 1 с. л. соево масло).

Торбичка със сено

Веднага след основно хранене поставете загрята торбичка със сено върху горната и средната част на корема. За целта напълнете една калъфка за възглавница с тревни билки (от аптеката) и я загрейте на пара над тенджера с кипяща вода. Оставете торбичката на корема, докато изстине.

Внимание! Преди поставяне на компресите винаги проверявайте дали не са твърде топли

Да обобщим важното за работата на червата

ХРАНЕНЕ

Променете храненето си стъпка по стъпка. Целта е:

  • подпомагане на моторната функция на червата с баластни вещества; дадени са и рецепти за това, облекчаване на тънкото черво с един плодов ден седмично,
  • прочистване на организма с лечебно гладуване.

РАЗТОВАРВАНЕ

Подпомагане на функцията на червата с:

  • масаж на корема (най- добре от партньор), който предотвратява храносмилателни проблеми, и
  • ежедневни специални поглаждащи движения, които стимулират вегетативната нервна система.

ДВИЖЕНИЕ

Подобряване на чревната функция чрез:

  • упражнения с гимнастическа топка, които отпускат и укрепват коремната мускулатура,
  • активен масаж на червата посредством стягане и отпускане на коремните мускули,
  • канкан, който стимулира кръвообращението и обмяната на веществата.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *