ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как диабетиците трябва да избират сладкиши?

Те не са подходящи за всеки диабетик, но някои хора, особено тези, които се хранят на интервал от 4-5 часа, имат нужда от тях. Избирайте здравословните алтернативи. За съжаление много от тези продукти съдържат евтини съставки като рафинирана захар и хидрогенирани мазнини, които пестят пари на производителите, но са вредни за вас и увеличават приема на ненужни калории, опасни мазнини и преработени въглехидрати. Резултатът от консумацията им е опустошителен за кръвната захар и теглото ви. Сега ще разберете как да подбирате продукти, които да задоволяват нуждата ви от сладко и солено, без да нарушават хранителните ви цели.

Върнете се на щанда с пресни продукти за предварително измити моркови, нарязани на пръчици. Сложете ги най-отпред в хладилника си или си вземете за из път – така ще можете да похапвате здравословно по всяко време и навсякъде. Благодарение на влакнините и водата морковите ще ви заситят с цената на по-малко калории.

Изберете пръчици от нискомаслена моцарела. Храни с малко въглехидрати и умерено количество мазнини се срещат рядко, но това е една от тях. Въпреки че пръчиците са малко по-скъпи от бучките моцарела, те са практична хранителна инвестиция. Порция от 30 г съдържа само 70 ккал, 4 г мазнини и под 1 г въглехидрати. Ще знаете и точно колко сирене добавяте към пицата от пълнозърнесто брашно, като настържете една пръчица, вместо да мерите на око от опаковката с предварително настъргания продукт.

diabetКупувайте си стафиди. Да, в тях има повече захар, отколкото в гроздето, от което се получават. Но ограниченият грамаж ще ви гарантира, че консумирате минималното количество от тази иначе здравословна храна.

Консумирайте ядки (умерено). Според изследванията хората, които консумират ядки, въпреки че тази храна е много калорична, имат по-ниско тегло. Учени от университета в Харвард са открили също така, че жените, приемащи около една шепа ядки пет пъти седмично, имат с 20% по-малък риск да развият диабет тип 2 в сравнение с тези, които не го правят. Ползата най-вероятно идва от комбинацията белтъчини плюс полезни мазнини, което прави ядките идеална закуска. Важно е да избирате неосолени ядки. Бадемите в частност са отличен източник на витамин Е – антиоксидант, който предотвратява бъбречна недостатъчност и усложнения в зрителната и нервната система.

Изберете диетични, пълнозърнести соленки. Ако солените бисквити, които обикновено хапвате, оставят мазна следа по салфетката, сами разбирате, че е време за промяна. Купете марка, която съдържа поне 3 г влакнини на порция (обикновено около шест малки соленки). Уверете се, че не съдържат наситени мазнини (обикновено скрити зад думата „хидрогенирани“), които се свързват със сърдечносъдовите заболявания.

Внимавайте с десертчетата. Търсете видове, които съдържат поне 5 г влакнини и не повече от 150 ккал на блокче. Някои от богатите на влакнини десертчета съдържат до 9 г от тези „укротители“ на апетита. Не е лошо да проверите и какъв е ефектът от любимите ви блокчета върху кръвната захар – просто я измерете два часа след приема на тази закуска. Щом откриете подходящата марка, купете цяло кашонче и заредете чантата си или жабката на автомобила с тях.

Обърнете гръб на намалените нездравословни храни. „Купувате едно, получавате две“ – може и да звучи прекалено примамливо, за да отминете, но в случая с картофения чипс е силно препоръчително. Веднъж отнесли тези продукти вкъщи (дори ако ги купувате за някого от семейството), няма начин да се въздържите от консумация.

Забравете за диетичните сладки. Обикновено производителите им прибавят допълнително захар, а проучванията сочат, че повечето хора консумират по-големи количества от тях, отколкото от обикновените видове.

Не се изкушавайте от сладоледа без захар. Понякога производителите използват захарни алкохоли като подсладители в продуктите без захар, което може да доведе до газове и диария. Някои диабетици страдат от понижена активност на храносмилателния тракт и тези храни могат до влошат това състояние. Освен това захарните алкохоли съдържат калории и въпреки че са без за¬хар, повишават нивото на глюкозата в кръвта. Вместо това се насладете на малка порция нискомаслен сладолед или замразено кисело мляко.

Сладоледени сандвичи. Нискомаслените видове са с по-ниско съдържание на въглехидрати, мазнини и калории в сравнение с останалите десерти. Избягвайте сладоледите с шоколадова заливка, защото тя обикновено се приготвя от хидрогенирани растителни масла, богати на наситени мазнини.

Хапвайте натурален шоколад. Можете да си позволите пет-шест парченца натурален шоколад на ден. Той е изключително богат на антиоксиданти, които предпазват сърцето, както и целия организъм от вредата, нанасяна от свободните радикали.

НАНОМАГНИТНИ ЧОРАПИ ПРОТИВ ДИАБЕТНО СТЪПАЛО
НАНОМАГНИТНИ ЧОРАПИ ПРОТИВ ДИАБЕТНО СТЪПАЛО

Захар под прикритие

Захарта е прост въглехидрат и е лишена от хранителни преимущества. И дори в списъка със съставките тя да липсва, това не означава, че няма никаква. Производителите използват повече видове захар, отколкото можете да си представите, и си струва да се запознаете с някои от тях, за да не се подвеждате при подбирането на продукти.

Внимавайте за следните съставки:

Амазаки – оризово мляко
Кафява захар
Рожков на прах
Царевичен сироп
Декстроза
Кондензиран нектар от тръстика
Фруктоза
Концентрат от плодов нектар
Фруктозен царевичен сироп
Мед
Малтоза

Специалистите съветват да се ограничи консумацията на захар от различни източници до 12 чаени лъжички дневно.

ПРОВЕРЯВАЙТЕ ЗА НАСИТЕНИ МАЗНИНИ И НАТРИЙ

За диабетиците това е жизненоважна информация. Защо ли? Диабетът ви изправя пред по-висок риск от инфаркт, ето защо не повече от 7% от калориите в менюто ви трябва да идват от наситени мазнини (за режим с дневен прием от 2000 ккал това са най-много 15 г мазнини). И тъй като диабетът обикновено се свързва и с хипертония, приемът на натрий в милиграми трябва да се равнява на дневния брой калории (или не повече от 2000 мг натрий при 2000 ккап дневно).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *