ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се излекувате бързо, ако настинката е вече факт?

Ето пет сигурни начина:

настинка, грип, простуда

Правете си промивки

Отначало е малко странно, но не неприятно. Промивките на носа могат да предотвратят за­боляването. Особено в начало­то, когато усещате само сухота в носоглътката. Препоръчва се 0,9% разтвор на готварска сол. Има го в аптеките, но защо е необходимо да го плащате, ко­гато можете спокойно да си го направите у дома. В чаша с 0,2 л хладка вода сложете сол на върха на ножа. И готово. Можете да си слагате в носа капки с гутатор така, че да облеят и гърлото. Повтаряйте процедурата някол­ко пъти дневно, така вирусите просто се отмиват и отиват към стомаха, където стомашният сок ги убива.

Пийте повече чайове!

Когато се борим с хрема и кашлица, трябва да поемаме много течности. Така по-лесно можем да отхрачваме и да прочистваме дихателните пъти­ща. Пийте най-малко 3 л дневно вода или чай. Чайовете помагат също да се успокоят гърлото и трахеята. Подходящи са чайовете от мащерка, салвия джинджифил и анасон.

Правеше инхалации

При по-тежки настинки правете ин­халации, за да овлажните лигавицата и да освободите дихателните пътища. Можете да пробвате с инхалации с лайка (действа противовъзпалител­но), мащерка (разтваря храчките) или с етерични масла – евкалипт, мента или ментол (убиват бацилите). Изсушените билки се заливат с гореща вода в купа, при етеричните масла в горещата вода се слагат няколко капки. Наведете се над купата и вдишвайте изпаренията. Можете да покриете главата си с кърпа. Тъй като изпаренията дразнят очите, ако се налагат чести инхалации, мо­жете да си купите специален уред от аптеката. Той позволява парата да се вдишва само в носа и гърлото.

Внимавайте с капките и спрейовете за нос

Те облекчават оплакванията, позволяват нощем да заспите въпреки хремата. Но съдържащите се в тях вещества след няколко впръсквания променят лига­вицата и застрашават да я увредят. Всъщност могат да станат дори опасни след една седмица употреба. Важно е всеки от семейството да ползва свой личен спрей, за да не заразява останалите. Не е добре да се пази спреят след това, дори да не е изхабен на­пълно.

Правете гаргара

При настинка е важно овлажняването не само на носа, но и на гърлото и ларинкса. При хрема и без това дишаме само през устата и лигавицата там изсъхва и става податлива на инфекции. Затова е добре няколко пъти дневно да правите гаргара – четвърт литър вода с една лъжичка сол. Има бонбони за смучене при болки в гърлото, добри са, защото предизвикват отделяне на слюнка, която действа добре при бактерии и бацили.

Полезни са и добрите стари загряващи ком­преси около врата и на гърдите. Те активират защитните ни сили. При дразнеща кашлица добавете и няколко капки лавандулово масло на компреса. Сложете го, преди да си легнете и добре си починете. Това е също много важно при настинка – почивката и спокойствието подсилват имунната ни система.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *