ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Да прогоним депресията без лекарства!

Късите есенни дни, липсата  на слънце, стелещите се мъгли развалят настроението и лесно изпадаме във властта на есенната депресия

Лекарства, като антидепресантите са на мода, но проблемът със сезонната депресия може да бъде решен и без тях. Ето какво ни съветват френския психотерапевт Emmanuel Lacroix и диетолога Adrian Gryum в изданието Natural Healt:

Да прогоним депресията без лекарства!
Да прогоним депресията без лекарства!

Активност

Физическата активност е много по-действено средство за борба с есенната меланхолия отколкото антидепресантите. Една енергична разходка от тридесетина минути, три пъти седмично, е най-природосъобразната терапия срещу обземащото ни униние. Свежият въздух и спокойният ритъм на вашите стъпки помагат да насочите мислите в различна посока. Погледнете ли малко встрани, пищните цветове на есента ще ви грабнат и в крайна сметка осъзнавате, че не всичко в този сезон е противно – обяснява психологът. Не оставайте сами, а поканете на разходка приятел – по този начин ще избегнете социалната изолация.

Не преяждайте!

Мнозина робуват на стари митове, че в студа организмът се нуждае от повече енергия. В действителност, съвременният човек изразходва по-малко калории, не стои много време на открито, а и времето съвсем не е студено! Така че няма причина да се яде повече. Не се поддавайте на депресията и „естественото“ желание да си повдигнете настроението с храна. Не ви ли харесва нашия първи съвет, има достатъчно дейности и у дома – например едно мащабно есенно почистване. Ако все пак желаете да похапнете нещо, предпочитайте плодовете и зеленчуците с цветовете на есента – оранжевите тикви, портокали и мандарини доказано прогонват депресията по-добре от лекарствата.

Предайте се във властта на Морфей

Сънят е много важен за жизнения тонус през есента. Часовете за сън се регулират от хормона мелатонин, а той се произвежда съобразно смяната на деня и нощта. Този хормон неслучайно се нарича „хормонът на младостта“, защото съдейства съня и за обновяване и възстановяване на клетките. Позволете си повече сън и ще посрещнете утрото с енергия и усмивка, забравили за хапчета, депресия и есенна меланхолия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *