Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Помогнете си против главоболието с тези съвети!

Помощ против главоболието! В повечето случаи то ни спохожда напълно неочаквано и ни предизвиква да търсим начини за незабавното му облекчаване.

Против главоболието

С помощта на леснодостъпни средства и методи можете да откриете причините и да се освободите отдосадното стягане в главата дори без таблетки.

Усещали ли сте безмилостната желязна скоба около главата си? В повечето случаи болката е и от двете страни, но понякога обхваща и тила. Ако имате късмет, след около 30 минути е изчезнала, но може да продължи и седмица. Ако е така, вероятно сте от онези хора, които периодично страдат от стягащо (тензионно) главоболие. Добрата новина е, че за разлика от мигрената в повечето случаи има конкретна причина, с която можете да се преборите.

Като за начало анализирайте навиците си: хранене, сън и работа. Имате ли непоносимост към някои храни? Напрегнати ли са мускулите на тила ви поради неправилно седене на работното място? Нарушено зрение или пък скърцането със зъби през нощта също могат да предизвикат главоболието.

Докато последователно елиминирате всяка от причините, с помощта на описаната по-долу програма можете да вземете предпазни мерки срещу главоболието, а не да търсите спасителния ключ за желязната лента само в случай на спешна нужда.

Отвърнете на болката

Ако непрекъснато се претоварвате и сте подложени на напрежение, организмът ви ще изпитва постоянен стрес. Естествено е той да реагира на това с появата на болки в областта на главата и тила. Трябва да се намесите и да им противодействате с помощта на съзнателно напрягане. Поговорката „Клин клин избива“ е напълно вярна и в този случай!

Прилагайте упражнението за стягане винаги щом предусетите появата на главоболие. При силно обостряне на болката можете да облекчите спазмите чрез нежно масажиране на определени точки, за да възстановите нарушения енергиен поток.

Упражнение за стягане мускулите на лицето против главоболието

Стягайте мускулите на лицето толкова силно, колкото можете. Стиснете очи, притиснете устните силно една към друга. Почувствайте напрежението по цялото лице.

Задръжте за няколко секунди, след това съзнателно отпуснете.

Съвет

Не забравяйте да отпуснете и мускулите на челюстта.

Прилагане на акупресура против главоболието

Седнете пред масата и опрете лакти на нея.

Поставете върховете на показалците и средните пръсти на двете ръце на слепоочията. Притиснете леко в продължение на 1-2 минути. Можете да правите и леки кръгови движения.

Затворете очи. С показалците натиснете точките малко над основата на носа.

Точките встрани до ноздрите се притискат с показалеца или безименния пръст. Накрая натиснете точките във вдлъбнатината на брадичката.

Съвет

В зависимост от индивидуалното усещане можете да притискате акупресурните точки по-дълго време. Никога не натискайте много силно.

Какво друго може да помогне против главоболието

Компреси с гел – В дрогериите и аптеките продават специални очни маски, които се поставят топли или студени. По време на процедурата е най-добре да полегнете за 15 минути.

Ароматерапия – Втрийте леко няколко капки ментово масло в слепоочията и тила.

Топлина на тила – Навийте на руло малка кърпа и я потопете в гореща вода. Изстискайте я и я поставете на тила, като разтривате нагоре-надолу с лек натиск. Оставете кърпата на тила, докато усещането за топлина постепенно намалее.

Баня на предмишниците – Потопете ръцете до лактите в топла вода, като повишавате постепенно температурата от 35 до 39°С за около 10 минути.

Шина против скърцане със зъби или интерцептор – Предписва се от зъболекар. Скърцането със зъби през нощта, което много хора правят несъзнателно, води до силно схващане на мускулите на тила и до главоболие.

Движението помага

При главоболие човек предпочита да се движи възможно най-малко. Всяко завъртане на главата ни напомня, че организмът е под изключително напрежение. Но невинаги е правилно да отговорите на това състояние с пълен покой. Ако изпълнявате определени упражнения, схванатите мускули ще се отпуснат и напрежението ще изчезне.

Представеният тук цикъл от три отделни упражнения съдейства за отпускане на мускулите в горната част на главата и тила. Изпълнявайте ги при първите признаци за поява на главоболие или профилактично поне два-три пъти дневно.

Обливането на лицето с вода е особено подходящо както при спешна нужда, така и профилактично.

Под въздействието на ниската температура кръвоносните съдове на кожата на лицето се свиват, а мускулните спазми се отпускат. Ежедневно отделяйте време за това и не след дълго ще контролирате болката по-добре.

Плискане на лицето със студена вода

Напълнете леген със студена вода (10-15 °С). Пригответе измервателна мензура или друг подобен съд.

С този съд поливайте с вода челото и лицето в кръг по часовниковата стрелка. След това само леко го подсушете.

Съвет

Ако студената вода не ви донесе облекчение, можете да опитате обливане стопла вода, около 32-35°С, защото на много хора помага преди всичко топлината, подобряваща кръвооросяването.

Отпускане на мускулите на тила

Загряване

За всички упражнения сядайте с изправен гръб, без да се облягате. Раменете са отпуснати, главата – изправена, погледът е насочен напред. Вдишвайте и издишвайте бавно и спокойно.

В началото на цикъла с упражнения в седнало положение завъртайте главата отляво-надясно в продължение на 1 минута. Правете го бавно, без резки движения.

Упражнения

„Костенурката посяга към салатата.“ Първоначално при всяко издишване издавайте главата хоризонтално напред, а при вдишване я връщайте обратно. Не движете раменете! След това изнасяйте главата напред на всяко трето вдишване/издишване, а на следващото трето вдишване/издишване я връщайте назад. Задържайте крайното разтягане в продължение на едно вдишване/издишване.

„Кажете „не“.“ Оставете главата да увисне свободно надолу. След това с къси, поклащащи се движения от врата я движете наляво-надясно.

„Поздравете възпитано.“

Вдишайте и завъртете главата наляво до рамото, като следвате движението с поглед. Наведете я надолу към рамото. Издишайте и бавно завъртете главата до средно положение. Повторете упражнението на дясната страна.

Съвет

Можете да изпълнявате упражненията и прави. За целта разтворете краката на ширината на хълбоците.

Анализирайте менюто си

Вечеря в китайски ресторант, изобилие от екзотични ястия, а на другата сутрин – главоболие. Познато ли ви звучи? Този феномен е известен като „синдром на китайския ресторант“. Много хора реагират с главоболие на различни хранителни продукти. В случая с китайската кухня причината е в хранителната съставка натриев глутамат.

Наблюдавайте известно време дали вашите оплаквания се появяват след консумация на определени храни и напитки. Ако установите това, откажете се от тях. При спешна нужда можете бързо да си помогнете с десерт от сладки плодове, който компенсира ниската кръвна захар, или с билков чай.

 

Чай против главоболието

Чай срещу главоболие

по 20 глиста от маточина и цветове от лавандула

по 10 г шишарки от хмел, розмарин, листа от мента, плод от резене

Смесете всички съставки. Залейте 1 с. л. от сместа с вряла вода, след това прецедете.

При главоболие пийте 2-3 чаши дневно.

Съвети за храненето при главоболие

Няма общоприети препоръки за храненето при стягащо главоболие. Приемът на някои продукти трябва да се ограничи, тъй като те са известни като причинители на главоболие, преди всичко при мигрена.

Възможни причинители

Червено вино, сирене, китайска храна, мляко, много месо, малко баластни продукти, кафе, черен чай, алкохол, напитки с кола, цигари.

Безопасни

Много пресни плодове и зеленчуци, много баластни продукти

Бобови култури, мляко с ориз, супи с овесени ядки, булгур, минерална вода, плодови и билкови чайове, плодова и зеленчукова салата

Десерт с нектарини

1 узряла нектарина

2-3 с. л. извара

1-2 ч. л. глюкоза

2 с. л. бита сметана 100 г черно грозде шоколадови стърготини

Нарежете прасковата на малки парченца. Смесете изварата с глюкозата, добавете сметаната. Прибавете прасковите и разбъркайте.

Гарнирайте с гроздови зърна и шоколадови стърготини.

Съвет

Вместо нектарини можете да използвате и други сладки плодове (напр. банани, ягоди).

Да обобщим:

РАЗТОВАРВАНЕ

►      Стимулирайте кръвоснабдяването с масаж на лицето. Редуването на стягане и отпускане води до облекчаване на мускулните спазми и подпомага отделянето на токсичните вещества.

►      Акупресурата облекчава ефективно болката.

ДВИЖЕНИЕ

►      Отпускащите упражнения за мускулите в областта на тила и главата подобряват кръвоснабдяването в тази област и провеждането на нервните импулси.

►      Плискането на лицето с много студена вода свива кръвоносните съдове в кожата. Вътречерепното налягане намалява, а с него и главоболието.

ХРАНЕНЕ

Анализирайте себе си:

►      Девизът притензионно главоболие гласи: „Проверете хранителните си навици!“

►      В спешни случаи ще ви помогне десерт от сладки плодове, който повишава нивото на кръвната захар, или пък отпускащ билков чай.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *