ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дауншифтинг – йогата на модерните хора

С дауншифтинг работохолиците могат да намалят оборотите и да се насладят на живота

даунфишинг
Дауншифтинг – йогата на модерните хора

На Запад хората, които са получили добро образование, имат добра работа и отличен социален статус, и въпреки всичко се отказват от тези привилегии се наричат дауншифтъри (от downshift – превключване на по-ниска предавка). Успехът не ги е направил щастливи и те загърбват всичко и се отдават на бавен, спокоен живот.

Пак там хората наричат дауншифтинг „терапия за щастие“, или йогата на модерните хора.

Това са хора, които са си задали въпросите: Защо ми е всичко това? Защо участвам в този маратон? Защо ми е кариера, заради която жертвам общуването със семейството си и душевното си равновесие?

Обичайно тези хора са от истинската средна класа – нещо, което почти липсва в България. Да живееш спокойно съвсем не означава да живееш в бедност. Макар да са напуснали добре платената, но неприятна и стресираща работа, са открили начин да припечелват от нещо, което им доставя удоволствие.

Сред тях има и българи, открили ресторант в Гоа, създали брачна агенция в Тайланд или дайвинг клуб в Дахаб, Египет.

На тях им стига да живеят на брега на морето, да изпращат и посрещат слънцето, да общуват с други като тях и да имат пари за най-необходимото. Е, някои след време се връщат към предишния си начин на живот. Н

Причината за всичко това е повече от банална – зверска, изтощителна умора. В големите градове се работи по 10-14 часа, губят се още часове за пътуване до офиса и времето не стига за почивка. Да се живее дълго в такъв лудешки ритъм, е убийствено.

Идеята за спокоен живот е привлекателна – просто зарязваш работата и се наслаждаваш на всеки миг. В реалността е по-сложно. Не всички могат да се справят със спаднали доходи. Затова се хващат някъде на половин ден, но влагат много повече енергия за по-малко пари и кръгът се затваря.

Други преживяват с по-малко средства, като твърдят, че са намалили разходите си и се радват на живота. Отказали са се да пазаруват ненужни вещи заради статус.

На спокоен живот се отдават и последователи на философски и религиозни течения. Сред тях има будисти, поклонници на Ошо, Робин Шарма, автор на „Монахът, който продаде своето Ферари“. Хора, които отричат прекаления стремеж към забогатяване. Една от идеите на феномена е да се отдадеш на духовното и да загърбиш материалното. Явлението може да се разглежда и като етап от живота, приближаващ към психологичната зрялост.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *