ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво говорят ноктите за нашето здраве

Състоянието на ноктите е нещо, на което доста хора не обръщат внимание. А всъщност ноктите са огледало на човешкото здраве.

nokКитайските лечители още от древни времена са диагностицирали различни заболявания по вида на ноктите, припомнят от selzink.ru. Съвременната медицина също отчита този фактор, но само като допълнителен при потвърждаването на диагноза.
Един опитен лекар непременно по време на преглед ще обърне внимание на ръцете ви, тъй като състоянието на ноктите може да му помогне да се насочи към правилната диагноза.

Когато в организма всичко е наред, ноктите са с равномерен тен, близък до естествения розов цвят. Но при наличието на отклонение от здравето цветът и видът на ноктите могат да се изменят. Промените, за които става дума, се наричат левконихия.

Ето какви изменения могат да настъпят в ноктите:

  • Белезникава окраска – по правило това е знак за недостиг на хемоглобин и еритроцити, което е характерно за анемията. Това може също да означава здравословни проблеми с бъбреците, черния дроб или далака. Така могат да изглеждат и ноктите на човек, който развива онкологично заболяване.
  • Млечен оттенък на ноктите – при поражения на надбъбречната жлеза, чернодробна цироза, интоксикации, при преживяване на силен стрес.
  • Жълтеникав цвят – при хепатит. Такава окраска се появява и при проблеми като каротинодермия, еритродермия, хронична лимфостаза. Подобен ефект може да се получи и при приема на някои медикаменти.
  • Почервеняване на ноктите се наблюдава при силна преумора. Коралово червеното по-специално сигнализира за високо съдържание на холестерин в кръвта или за застой на кръв в капилярите. Тъмночервени стават ноктите при треска или застой на кръвта в големи кръвоносни съдове. Такъв цвят могат да причинят и гъбични заболявания.
  • Жълто-зелени стават ноктите при синузит, бактериална зараза, абсцеси.
  • При тъканна хипоксия – лишаване от кислород, ноктите посиняват. Така се получава и при венозен застой. По-наситеното синьо алармира за сърдечна недостатъчност или вродени пороци на сърцето и белите дробове.

Убедихте ли се, че състоянието на ноктите може да сигнализира за много заболявания? Отделна група знаци са различните точки, грапавини и склонност към нацепване и трошливост. Ако нищо не ви боли, но ноктите ви видимо се променят – все пак споделете това с лекар. Възможно е така да “уловите” една болест в съвсем ранна фаза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *