ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Астигматизъм – какво трябва да знаем за този очен проблем?

Астигматизмът се наблюдава, когато формата на очната ябълка е изменена и тя е по-дълга в единия край, отколкото в другия, наподобявайки топка за ръгби. Това означава, че или роговицата, или (по-рядко) лещата не е плавно извита като повърхността на топче за пинг-понг, както би трябвало да бъде. Неравномерната дъга означава, че светлината, която влиза в окото, се пречупва повече в едната посока, отколкото в другата. Светлинните лъчи не се фокусират в една обща точка, а образуват две или повече фокусни точки, така че само част от изображението е на фокус в определен момент. Това прави образите размазани или изкривени.

Астигматизмът можа да се прояви с далекогледство или късогледство и повечето хора го имат в определена степен. Ако е умерен, не се нуждае от лечение. Ако виждате замъглено при близко или далечно зрение или при работа отблизо, имате други симптоми като кривогледство, напрежение или умора – трябва да прегледате очите си.

astigmatizamАко бъде установен астигматизъм и шофирате много или прекарвате часове пред компютъра, вероятно се нуждаете от лещи за корекция. Състоянието може да бъде наследствено и често е факт още при раждането. Както и далекогледството, то се влошава с възрастта. Може също така да се развие паралелно с някое очно заболяване или вследствие на нараняване или хирургична намеса – може да бъде причинено дори от обичайната асиметрична поза, която заемаме, когато четем под ъгъл.

Понякога киста на клепача причинява астигматизъм – в този случай щом кистата се стопи, изчезва и астигматизмът.

ОЧИЛАТА Д-Р ВИЖЪН ПОМАГАТ ПРИ АСТИГМАТИЗЪМ
ОЧИЛАТА Д-Р ВИЖЪН ПОМАГАТ ПРИ АСТИГМАТИЗЪМ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *