Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТЕТРАЦИКЛИН / TETRACYCLINE

Съдържа тетрациклинов хидрохлорид, алгинова киселина; натриев лаурилсулфат; магнезиев стеарат; лактоза монохидрат, желатинова капсула

tetraПредназначение

ТЕТРАЦИКЛИН е антибиотик с широк спектър на действие, който потиска растежа на патогенни микроорганизми и е способен да ги унищожава. Препоръчва се при дихателни инфекции – бронхит, пневмония и коклюш. Ефективен е при венерически заболявания, акне, възпалителни процеси в отделителната система. Често е предпочитан при лечението на конюнктивит.

ТЕТРАЦИКЛИН е един от антибиотиците с успешно действие при инфекциозни заболявания, причинени от кръвосмучещи насекоми – кърлежи. Използва се в комбинирана терапия при Ку-треска, бруцелоза и чума, антракс, чревни заболявания с причинител амеби. Медикаментът е препоръчван при продължително лечение на лептоспироза, при тетанус.

Как се приема

Дозите ТЕТРАЦИКЛИН следва да се определят от лекар в зависимост от здравословния проблем, възрастта и общото състояние на пациента. Капсулите се поглъщат цели, с чаша вода. Препоръчва се това да става час преди или два часа след ядене. Един лечебен курс с този антибиотик продължава 10 дни, ако лекуващият не разпореди друго.

Обичайната доза ТЕТРАЦИКЛИН за деца над 12 години и възрастни е една капсула на 6 часа. При по-тежки случаи дозата може да бъде удвоена или само първоначалният прием да е от две капсули.

Медикаментът трябва да се приема при спазване на точни интервали, в едни и същи часове.

Някои специфични инфекции налагат продължителен прием на малки дози ТЕТРАЦИКЛИН. При кожни инфекции се вземат 1-2 капсули на ден в продължение на три месеца, като цялото количество се приема наведнъж или на два равни приема. При бруцелоза схемата е четири пъти дневно по две капсули паралелно със стрептомицин. При венерически заболявания приемът е в продължение на една до четири седмици, като дневната доза е четири пъти по две капсули през равни интервали от време.

Не се препоръчва самолечение, промяна на дозата или прекратяване на лечението без консултация с лекар!

Възможни нежелани ефекти

Установено е, че от 5 до 20 процента от пациентите, лекувани с ТЕТРАЦИКЛИН, получават някакви странични ефекти, обикновено с функционирането на стомашно-чревния тракт. При отделни потребители те се изразяват в дискомфорт, болки и подуване, повръщане, диария. Регистрирани са случаи с увреждане на хранопровода – получаване на стеснения и язви.

Възможно е също вследствие от лечението с този антибиотик да се развие колит, отклонения във функциите на задстомашната жлеза, затруднено преглъщане, възпаление на участъка около ануса.

Познати са и случаи на алергична реакция с обриви и отоци. При лабораторно изследване понякога се установяват отклонения в кръвната картина, свидетелстващи за състояния на анемия. Продължителното приложение може да причини нарушения във функциите на черния дроб, видимо по пожълтяването на кожата и склерите. Има и оплаквания – рядко – от замаяност и шум в ушите, увеличено вътречерепно налягане, проблеми със зрението.

В отделни случаи настъпват болестни промени във функционирането на бъбреците, уртикарии, оток на меките тъкани.

Кога НЕ БИВА да се приема

ТЕТРАЦИКЛИН не се препоръчва на пациенти с алергия към някой от компонентите на продукта.

Медикаментът не е подходящ за деца под 12-годишна възраст.-

Не се препоръчва на бременни и кърмачки.

Пациенти с бъбречни и чернодробни увреждания не могат да се лекуват с ТЕТРАЦИКЛИН.

ТЕТРАЦИКЛИН е противопоказен при пациенти с миастения гравис и лупус еритeматозус (заболяване на съединителната тъкан, при което болният страда от косопад, обриви и висока температура).

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да бъде уведомен, ако пациентът, лекуван с ТЕТРАЦИКЛИН, трябва да приема същевременно и други медикаменти. Особено внимание е необходимо при изработването на индивидуална схема на лекарствен прием, ако антибиотикът следва да се приема паралелно с продукт от пеницилиновата група, витамин А, средства за лечение на акне, противозачатъчни, диуретици, хапчета и суспензии против диария, антикоагуланти, антидиабетни медикаменти, лекарства срещу чернодробно заболяване.

В някои извънредни случаи лечението с ТЕТРАЦИКЛИН може да се прекрати – ако например предстои операция, заради несъвместимостта с някои упойки.

ТЕТРАЦИКЛИН не бива да се приема едновременно с медикамента атоваквон, използван при лечение на пневмонии. Не съчетавайте антибиотика с антиациди, продукти, съдържащи цинк, алуминий, калций, бисмут, желязо и магнезий.

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 20 капсули х 250 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *