ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РЕЛЕНЦА / RELENZA

Съдържа занамивир и лактоза монохидрат

relencaПредназначение

РЕЛЕНЦА е лекарствен продукт, предназначен за инхалации в домашни условия. Препоръчва се като ефикасно решение за противогрипна профилактика и лечение на грип. Лечебният ефект се дължи на основния компонент занамивир, който овладява болестната симптоматика успешно и ускорява лечението при грипни състояния.

РЕЛЕНЦА се прилага след лекарска консултация; не замества ваксинирането срещу сезонни вируси.

Как се приема

Особеното в приема на РЕЛЕНЦА е необходимостта да се вдиша определена доза прахообразна субстанция. При вдишване на лекарството то попада директно в белите дробове и въздейства по най-бързия начин върху грипните вируси.

За да се проведе успешно инхалиране в домашни условия, всяка опаковка от продукта е комплектована със специално устройство – т.н. дискхалер, в който се зарежда диск с 4 дози от прахообразния медикамент. Преди вдишване на лекарството е необходимо дискът да се зареди в дискхалера и да се извършат няколко прости движения, разбираемо описани в листовката. При изпълнението на инхалацията е важно пациентът да следва точно инструкцията, за да има ефект – например да не се издишва в готовия за действие дискхалер, защото така лечебният прах ще бъде издухан. Единичната доза се поема чрез кратко, енергично вдишване през специален апликатор от устройството.

Дозирането на РЕЛЕНЦА се определя от лекар и зависи както от възрастта и състоянието на пациента, така и от целта на приема – дали е за профилактика или за лечение.

Лечението на заразени с грип възрастни е успешно, ако започне до 48 часа след проявата на симптоми. При децата този срок е 36 часа. Ако липсват симптоми, но потенциалният потребител е бил в контакт с грипно болен, РЕЛЕНЦА се взема профилактично до 36 часа от контакта.

Болни от грип приемат по две дози РЕЛЕНЦА два пъти дневно в продължение на пет дни.

При контакт с грипно болен лечението е две дози веднъж дневно за 10 дни.

По време на грипна епидемия възрастни и деца над 5 години приемат две дози веднъж дневно за 28 дни.

Възможни нежелани ефекти

РЕЛЕНЦА причинява при отделни потребители алергични реакции – обриви, затруднено дишане и колапс, отоци по лицето и гърлото, затруднено преглъщане. В някои случаи обривите могат да бъдат с мехурчета, с мехурчета с вид на мишена – тъмен център и светъл пръстен около него, белене на кожата по лицето и отделни части на тялото.

Описани са също случаи със стягане на гърлото или гърдите и проблеми с дишането.

Съобщавано е за отделни прояви на променено поведение, оплаквания от кошмари, загуба на ориентация. Допустимо е прилошаване, загуба на съзнание и припадъци.

Кога НЕ БИВА да се приема

РЕЛЕНЦА не се прилага, ако потребителят е алергичен към някоя от съставките на медикамента.

Продуктът не е подходящ за лечение на пациенти с астма или друго белодробно заболяване.

Не прилагайте при деца на възраст под 5 години.

РЕЛЕНЦА не се препоръчва за бременни и кърмачки.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да бъде известен, ако приемът на РЕЛЕНЦА съвпада с употреба на други медикаменти. Особено внимание е необходимо при пациента с астма или други белодробни заболявания. Съвместяването на лекарства в подобни случаи става по индивидуална схема, изработена от лекуващия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *