ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ранното установяване на глаукомата може да спаси зрението!

Може да не разберете, че страдате от глаукома, докато не стане прекалено късно. Затова вероятно повече от всяко друго очно заболяване глаукомата е пример колко важно е да се подлагате на редовни очни прегледи. Когато се установи на ранен етап, в повечето случаи заболяването може да се лекува, преди да причини постоянна вреда. Но ако не бъде регистрирана, тя може да доведе до загуба на зрението. След навършване на 40-годишна възраст двама на всеки 100 души развиват някаква степен на глаукома – десетки милиони са засегнатите в целия свят.

Терминът глаукома всъщност обхваща група от очни състояния, при които се наблюдава увреждане на очния нерв, който предава информацията от ретината към мозъка. Причината обикновено е повишаване на натиска, оказван от течността в очната ябълка (вътреочното налягане) вследствие на блокиране на очните дренажни канали, разположени между ириса и роговицата.

Рискът от глаукома нараства с възрастта и засяга приблизително един на 20 души на възраст над 75 години. Жените са по-застрашени от мъжете и ако в семейството има случаи на глаукома или ако сте с африкански произход, опасността за glaukomaвас е четири пъти по-голяма, отколкото за хората, които не попадат в тези групи. Сред другите рискови фактори са късогледство или далекогледство и високо кръвно налягане или диабет.

НЕНУЖЕН РИСК

Съвременните технологии гарантират, че 95% от хората с рано открита глаукома запазват зрението си до края на живота си – затова никога не пропускайте очен преглед.
Повечето видове глаукома засягат и двете очи, безболезнени са и нямат явни симптоми. Увеличаването на вътреочното налягане уврежда влакната на зрителния нерв, но загубата на зрение е толкова постепенна, че е почти незабележима. Удивително е, но съществува опасност да загубим 40% от зрението си, преди да усетим реални промени. Но тогава вредата върху нервите е необратима и зрението е загубено завинаги. Ако остане нелекувана, глаукомата води до тунелно зрение – малка област на ясно зрение, заобиколена от тъмен, замъглен „тунел“.

ТРИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ГЛАУКОМА

Ако сте застрашени от глаукома, трябва редовно да си правите задълбочени очни прегледи.
Външен вид на ретината – Някои промени на ретината могат да бъдат забелязани при преглед с офталмоскоп. А чрез сканиране на ретината е вероятно да бъдат регистрирани наранявания и да бъде установено базисното ниво, според което да се оценява евентуалното прогресиране на заболяването.

Измерване на налягането – Съществуват няколко теста, наречени тонометрия, които измерват налягането в очната ябълка. Сред тях са изследването с въздушна струя и по-точното, при което от външната страна на окото се притиска малък инструмент, който измерва противодействието на натиска. Не се тревожете, преди това очите ви ще бъдат обезболени с упояващи капки – но внимавайте да не ги разтъркате, докато капките се разнесат, за да не ги нараните, без да усетите.

ОЧИЛАТА Д-Р ВИЖЪН ПОМАГАТ ПРИ ВСЯКАКВИ ОЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
ОЧИЛАТА Д-Р ВИЖЪН ПОМАГАТ ПРИ ВСЯКАКВИ ОЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Периферно зрение – Периметрия е диагностичен метод, който проверява какво можете да виждате с ъгъла на окото си. Сядате с брадичка, опряна в края на екран с формата на купа и се фокусирате върху светлина в средата му. Когато забележите проблясване или движение някъде по екрана, натискате бутон. Реакцията позволява на апарата да проследи зрителните полета, като отбелязва местата, които не успявате да забележите. Всяко око се проверява отделно и цялото изследване отнема около 30 минути.

НАМАЛЯВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТОglaukoma lechenie

Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре и в по-голямата част от случаите се предотвратява влошаването на състоянието. Повечето хора получават рецепта за капки за очи, които контролират вътреочното налягане, но те не са подходящи за всички – могат да причинят проблеми при пациенти със сърдечносъдови или дихателни затруднения, както и да взаимодействат с медикаменти, приемани за други заболявания. Лазерното лечение също може да бъде успешно, въпреки че в някои случаи пациентите продължават да се нуждаят от капки за очи. Хирургията е вариант, ако останалите методи не помогнат.

Като цяло медикаментозното лечение е успешно при повечето хора, но трябва да опитате няколко различни вида с помощта на лекаря си, преди да откриете най-подходящото за вас.

Най-нови лечения на глаукома

Медикаментозното лечение на глаукома успешно предотвратява ослепяването при милиони, но лекарствата в никакъв случай не са безопасни. Международни проучвания търсят алтернативи – така че какво ли крие бъдещето?

МЕДИКАМЕНТИ ПРИ БОЛЕСТ НА АЛЦХАЙМЕР?

През 2007 г. британски учени откриват, че бета-амилоид – протеинът, който се отлага в мозъка на болните от Алцхаймер под формата на плаки, се наслагва в нервните клетки на ретината, когато вътреочното налягане се повиши. Когато екипът инжектирал бета-амилоид в ретината на плъхове, той провокирал вреда от типа на глаукома, което може да обясни защо страдащите от Алцхаймер са застрашени от този тип зрително увреждане. Тогава изпробвали (отново върху плъхове) експериментални медикаменти за Алцхаймер, които целят да спрат натрупването на бета-амилоид, и открили, че те понижават загубата на нервни клетки в очите с установена глаукома. Други изследвания сочат, че лекарствата, използвани при Алцхаймер като предпазващи нервите агенти, могат също така да предотвратят увреждане на очния нерв от повишеното налягане в очната ябълка – но нито едно от тях все още не е одобрено за лечение на глаукома.

ГЛАТИРАМЕР АЦЕТАТ (КОПАКСОН)

Това лекарство, изписвано като инжекция при множествена склероза, има така наречения „нервопредпазващ“ ефект, който би могъл да се пренесе и върху очния нерв при борбата с глаукомата.

ОСТРА ГЛАУКОМА

Ако окото ви изведнъж се зачерви и почувствате болка, ако се насълзи или стане чувствително на светлина и зрението ви се засегне до степен, в която виждате сияния, веднага посетете най-близкото спешно отделение. Може да ви прилошее или дори да повърнете.

Това са симптоми на острата глаукома, която се проявява, ако внезапна преграда пред оттичането в окото причини бързо повишаване на налягането. Жените са по-застрашени от това състояние, отколкото мъжете. Ако не се лекува, то води до ослепяване, така че дори симптомите да започнат да отшумяват, все пак трябва да посетите спешното отделение.

НОВА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ДИАГНОСТИКА

През март 2008 г. беше изнесена информация за уникален нов софтуер за регистриране на глаукома, който би могъл да се използва навсякъде по света. Разработен е в офталмологичната болница „Мурфийлд“ в Лондон.
Целта е да бъде ефективен, евтин и достъпен за всички. Съвместим е със стандартен компютър или лаптоп, което го прави безценен при установяването на заболяването на ранен етап.

Създателите на програмата се надяват, че след завършването й лекарите по цял свят ще могат да я свалят от интернет и да я включват в стандартните прегледи за глаукома. Софтуерът прави възможно изследването на зрителното поле (периферното зрение) – един от трите фактора, които трябва да се вземат предвид при диагностиката на заболяването.
Катарактата е на първо място в списъка с причини за загуба на зрение в света. Глаукомата е на второ. Тя засяга 67 милиона души по цялата планета. Около 90% от случаите са недиагностицирани.

НИКОГА НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ДОЗА

Не ви болят очите и виждате идеално, но са ви казали да си слагате капки за очи всеки ден или няколко пъти дневно, а вероятно и от няколко различни вида, за да овладеете глаукомата. Капките цапат и са неудобни, може да щипят или парят при контакт с очите, както и да оставят горчив вкус в устата. Някои зачервяват и дразнят, а една разновидност дори потъмнява цвета на ириса.

Затова не е изненада, че много пациенти „забравят“ да приемат дозата си или отлагат прилагането на медикамента. Избягвайте това на всяка цена! Пропуските при приемане на капките според предписанието (познато като „неподчинение”) е една от основните причини хората все още да губят зрението си вследствие на глаукома. Ако срещате затруднения с капките, поговорете с лекаря си – може да ви бъде предложена алтернатива.

НИСКОЧЕСТОТНИ ЛАЗЕРИ
Нов вид лазерна хирургия обещава бързо и относително безболезнено решение за откритоъгълна глаукома (най-често срещания вид) и може да бъде изключително подходяща за пациенти, които не се повлияват от очните капки за намаляване на налягането. Процедурата – селективна лазерна трабекулопластика (SLT) – позволява използване на много ниски честоти при лазерите и лечение на определени клетки от дренажната система на окото на селективна основа, което понижава вътреочното налягане. Тъй като зоните около ириса остават незасегнати, SLT – за разлика от други видове хирургия – може спокойно да бъде повторена многократно. Отнема по-малко от минута за всяко око и се предлага от все повече клиники.

РАЗХЛАБЕТЕ ВЪЗЕЛА

Хората, страдащи от глаукома, които носят стегнати вратовръзки, са по-застрашени от загуба на зрението поради лекото увеличаване на очното налягане. Специалисти от нюйоркска клиника изследвали 40 мъже, половината от които страдали от глаукома, преди и след като те слагали вратовръзка „с леко притеснителна“ стегнатост. Само след 3 минути те констатирали значително повишаване на очното налягане при 70% от здравите участници в опита и 60% при мъжете с глаукома. Налягането спаднало веднага след сваляне на вратовръзките.

Учените предполагат, че стегната вратовръзка може да възпрепятства югуларната вена и така да причини повишено налягане в очната ябълка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *