ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Три чаши мляко на ден могат да ускорят смъртта

Консумацията на три чаши прясно мляко дневно може да доведе до преждевременна смърт – като при това млечната диета не защитава човека от счупвания на кости. Твърдението е на шведски учени от Uppsala Universit.

milkДълго време специалистите твърдяха, че млякото увеличава калция в организма и предотвратява счупванията на кости, описват от medikforum.

Според шведите ползата от млякото не е така очевидна. На практика дори редовният прием на по-голямо количество увеличава двойно риска от преждевременна смърт. Изводите са направени след проучване, проследило здравето на 61 000 мъже и 45 000 жени в продължение на 20 години.

Оказва се, че няма особена разлика в броя на случайните травми между любителите на млякото и онези, които не го консумират. При жените дори повишеното потребление на прясно мляко увеличавало риска. Хората, които пиели по три чаши и повече прясно мляко дневно – умирали преждевременно два пъти по-често от останалите.

Всъщност млякото е абсолютно необходимо за изграждането на костите и здравината им, което означава, че то е полезно за здравето – по принцип. Но съдържащите се в него мазнини буквално заличават положителния ефект: млечните мазнини провокират възпалителни процеси в тялото и увеличават риска от инфаркт. Продуктите с ниско съдържание на мазнини като кашкавал и йогурт напротив – подобряват здравословното състояние и намаляват рисковете. Повишава се и здравината на костите.

Британски учени обаче съветват шведското изследване да не бъде приемано безрезервно, тъй като млякото в Швеция се обогатява с витамин А. Възможно е това да има връзка с описаните негативни ефекти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *